Nieuws

Durf. Gedicht voor de Week van het Nederlands
17 oktober 2015

Dichter der Nederlanden Joke van Leeuwen heeft een gedicht voor de Week van het Nederlands gemaakt. Tijdens haar deelname aan het colloquium van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek in augustus in Leiden deed zij inspiratie op voor haar gedicht Durf, een ode aan de studenten en docenten Nederlands als vreemde taal op vele plaatsen ter wereld.

Hiernaast vindt u een couplet, voor het hele gedicht zie de site van het Algemeen Nederlands Verbond.

Lees verder
Snel Nederlands leren? Pol Goossen vertelt. Animatiefilm
15 oktober 2015

Tijdens de Week van het Nederlands 2015 in Vlaanderen van 10 tot 17 oktober presenteren de sector Samenlevingsopbouw en de Centra voor Basiseducatie een nieuwe animatiefilm met als titel Snel Nederlands leren? Pol Goossen vertelt.



Lees verder
Elit-prijs voor Kaap – Ouders in Actie. Uitgereikt op conferentie Europese dag van de Talen
3 oktober 2015

Op 25 september 2015 vond de tweejaarlijkse conferentie voor de Europese Dag van de Talen plaats in Gent. Het thema van dit jaar was Talen voor Sociale Inclusie. Tijdens de conferentie werd de ELIT-prijs uitgereikt (Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs). Het Vlaamse project Kaap of Ouders in (inter)Actie werd de winnaarIn dit project leren anderstalige ouders communiceren met de school van hun kinderen.

Lees verder
Wat is dat, marktconform? Ingezonden
2 oktober 2015

Het thema van Les 194 (mei 2015) is Aan de slag met vrijwilligers, dit naar aanleiding van de belangrijke rol van vrijwilligers in het (huidige) Nt2-onderwijs. Zo geeft Peter Budel, beleidsambtenaar in Utrecht, in het artikel Bij de taalaanbieder zit de sleutel aan dat hij veel laaggeletterden wil bereiken en dat kan alleen met inzet van vrijwilligers. Nt2-aanbod door Roc's is volgens hem te duur en niet marktconform.
Hieronder een reactie van Hans Berendsen en Alda Geurts, beiden docent Nt2.

Lees verder
Nedbox. Nederlands oefenen met Thuis en Het Journaal
2 oktober 2015

Dagelijks leren duizenden mensen Nederlands in Vlaanderen. De meerderheid volgt een cursus in het dag- of avondonderwijs van de Vlaamse overheid.
Om anderstaligen de taal te helpen ontwikkelen buiten de klas, lanceert de KU Leuven samen met een aantal partners* een nieuw digitaal platform: NedBox.

 

Lees verder
Nieuwe versie Rapport ‘Aan de slag met leer- en toetsmateriaal voor volwassenen’
2 oktober 2015

In mei is de update van de analyse van materialen en toetsen gepubliceerd onder de naam Aan de slag met leer- en toetsmateriaal voor volwassenen. In deze update zijn nieuwe materialen en toetsen meegenomen die sinds de eerste publicatie tot 1 mei 2015 zijn opgeleverd. Ook zijn materialen benoemd die in het voorjaar van 2015 nog in de maak waren, bijvoorbeeld de methode Succes! In de versie die u nu kunt vinden op onze site is de informatie over deze laatste materialen geactualiseerd. Onder deze link kunt u de nieuwe versie downloaden

Lees verder
Raamwerk docent Basisvaardigheden
28 september 2015

Medio 2015 bestaat er geen opleiding of nascholing tot docent basisvaardigheden breed. Er zijn wel competentieprofielen voor docenten in de volwasseneneducatie, die betrekking hebben op onderdelen van de basisvaardigheden (Nt2, Nt1, rekenen). Deze competentieprofielen zijn echter niet op elkaar afgestemd, terwijl een docent basisvaardigheden in de praktijk met leerders te maken heeft die vaak leervragen hebben op meerdere onderdelen van basisvaardigheden. Daarom heeft het Steunpunt ve een Raamwerk docent basisvaardigheden laten ontwikkelen dat voorziet in een samenhangende presentatie van de benodigde competenties.

Lees verder
Nieuwe ETV-programma's rondom gezondheid
10 september 2015

In oktober lanceert ETV.nl  twee nieuwe programma's Gezond zwanger worden en Praten met je dokter.


Lees verder
Schrijfprijs Nt2 2015-2016 Derde editie. De aftrap: Miniconferentie Creatief Schrijven voor docenten
28 augustus 2015

In het schooljaar 2015/2016 organiseert Stichting Les voor de tweede maal de Schrijfprijs Nt2.

Alle Nt2-leerders in Vlaanderen en Nederland worden uitgenodigd om een verhaal te schrijven over het thema: Ontmoeten, hoe mijn wereld veranderde ...

Op vrijdagmiddag 2 oktober 2015 vindt in Rotterdam de aftrap plaats. Dan is er namelijk de miniconferentie Creatief Schrijven voor docenten om hen voor te bereiden op hun rol als begeleider van deelnemers aan de schrijfprijs wedstrijd van dit schooljaar. 

Lees verder
Nieuw! Verder met Alfaschrift
28 augustus 2015

Het vervolg op Alfaschrift is verschenen! Verder met Alfaschrift biedt de cursist de volgende stap in het alfabetiseringstraject. Analfabeten en anders gealfabetiseerden worden op een volwassen, eenvoudige en efficiënte manier ondersteund bij het aanleren van een vloeiend en goed leesbaar blokschrift.

 

 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.