Nieuws

Homeland, Tentoonstelling over Belgische vluchtelingen in WOI in Atlas te Antwerpen
7 april 2016

De expo Homeland in Antwerpen vertelt het verhaal van anderhalf miljoen Belgen die in 1914 op de vlucht sloegen en 600.000 Belgen die uiteindelijk gedurende de volledige duur van de Eerste Wereldoorlog in Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland verbleven. Universele thema’s als werk, opleiding, studie en sociale activiteiten waar inburgeraars vandaag en 100 jaar geleden mee te maken hebben, komen aan bod.

Lees verder
Opleiding Begeleider Oriƫntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt voor docenten NT2 en arbeidsmarkttoeleiders
7 april 2016

De begeleiding van inburgeraars bij de oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt en het bijbehorende examenonderdeel ONA vraagt om specifieke deskundigheid. Begeleiders hebben niet alleen competenties op het gebied van  arbeidsmarkttoeleiding nodig, maar moeten ook goed kunnen omgaan met laagtaalvaardige groepen. ONA Portaal, een samenwerkingsverband van arbeidsmarktdeskundigen en het ITTA biedt in dit kader een opleiding aan. 

 

Lees verder
Bekwaamheid Nt2-docenten
6 april 2016

In november liet de directie van Blik op werk in een brief weten zich af te vragen waarom diploma's en opleidingen van vóór 2005 niet zouden kunnen meewegen bij de beoordeling van de bekwaamheid van Nt2-docenten.

In een reactie op deze brief geeft het bestuur van de beroepsvereniging BVNt2 aan zich verantwoordelijk te voelen voor de beschrijving van de competenties van de in zijn ogen bekwame Nt2-docenten en voor de ontwikkeling van open en transparante procedures om die vakbekwaamheid te verwerven en/of aan te tonen. Dat wordt in 10 overwegingen toegelicht.

De briefwisseling is te lezen op de site van de BVNt2.

Lees verder
Schrijfprijs Nt2 2015-2016. Genomineerden bekend.
24 maart 2016

Dit schooljaar 2015/2016 organiseert Stichting Les voor de tweede keer de Schrijfprijs Nt2. Het thema is deze keer: Ontmoeten, hoe mijn wereld veranderde.

Tot 24 januari 2016 konden schrijfproducten worden ingeleverd. Op de deadline waren er maar liefst 333 inzendingen binnengekomen. En daar zaten weer de nodige pareltjes bij!
In februari zijn alle teksten beoordeeld door het docentenpanel en zijn er 43 genomineerd. Inmiddels heeft de jury in vier categorieën een winnaar aangewezen. Wie dat zijn wordt op de prijsuitreiking op 10 juni in Antwerpen bekend gemaakt. Alle genomineerden worden uitgenodigd om de prijsuitreiking bij te wonen en te genieten van een optreden van Fast Forward.
De teksten worden gepubliceerd in een mooi boekje en prominent op de website gezet. 
Voor meer informatie zie bij Uitgelicht of de site van de Schrijfprijs Nt2.

Lees verder
Grote BVNT2 Conferentie op zaterdag 21 mei in Amsterdam
22 maart 2016

De grote Conferentie van de Beroepsvereniging van Docenten Nederlands als tweede taal zal dit jaar niet twee dagen, maar één volle dag met drie dagdelen bevatten.

Als vanouds zal de conferentie beginnen met een plenair gedeelte met een relevante spreker. Daarna kunt u als bezoeker kiezen uit vijf stromen, waarin u zowel lezingen als workshops bezoekt. Op deze manier is meer verdieping mogelijk en kunt u zich als deelnemer verder bekwamen in een bepaalde stroming. 


 

 

Lees verder
Les 197: een dubbeldik nummer, maar wel vertraagd
11 maart 2016

Geachte Lesabonnee,

Volgens planning had u inmiddels Les 197 moeten ontvangen, een handzaam nummer met uitgebreide overzichten en besprekingen van Nt2-materiaal. In het nummer zijn overzichten te vinden van Vlaamse en Nederlandse leermiddelen die zijn uitgekomen vanaf 2009, het jaar waarin ons vorige themanummer Materialen verscheen (Les 159, 2009).

Het belooft een prachtig dubbeldik nummer te worden. De keerzijde van die omvang is dat het nummer helaas is vertraagd.
Het nummer zal nu half april verschijnen.

Lees verder
Conferentie BVNt2 2016 (nieuwe stijl), zaterdag 21 mei, Amsterdam
15 februari 2016

De grote Conferentie BVNt2 vindt plaats op zaterdag 21 mei in Amsterdam, van 9.00 uur tot 21.00 uur. De conferentie verschijnt dit jaar in een nieuw jasje. Ze zal dit jaar geen vijf dagdelen maar drie dagdelen bevatten. Ze vindt plaats in gebouw Leeuwenburg, naast het Amstelstation te Amsterdam.

 

 

Lees verder
Nieuw op de site: Column: Khaled
23 januari 2016

Met de column hieronder start Les een serie columns onder de titel Uit de les. Tweewekelijks zal er op de Lessite een nieuwe column te vinden zijn. De columns worden afwisselend verzorgd door Maaike Gerritsen, romanschrijfster en docent Nt2/Creatief schrijven, en Ignace Fermont, oud-redactielid van Les en nu herintredende Nt2-docent in Antwerpen in de Brusselse Rand (Zaventem).
Vanaf volgende 
maand wordt de column geplaatst onder het kopje Inhoud: Rubrieken.

Maaike Gerritsen geeft hieronder de aftrap met de column Khaled.

 

Lees verder
Steunpunt ve is Steunpuntbasisvaardigheden geworden!
22 januari 2016

Het Steunpunt volwasseneneducatie vervult al sinds 2012 een informatie- en helpdeskfunctie voor het veld van laaggeletterdheid en volwasseneneducatie. U kunt bij het Steunpunt terecht met alle vragen over de wet- en regelgeving die betrekking heeft op deze onderwerpen. Daarnaast zorgt het Steunpunt voor verbinding en kennisdeling. De dienstverlening van het Steunpunt wordt nu verbreed, het Steunpunt fungeert vanaf vandaag ook als helpdesk en informatiepunt voor het programma Tel mee met Taal. De nieuwe naam van het Steunpunt is dan ook Steunpunt Basisvaardigheden 'van jong tot oud'.

Lees verder
22 januari 2016
Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.