Nieuws

Databank lesmaterialen Internationale Schakelklas
24 april 2016

Met de huidige toestroom van nieuwkomers in het onderwijs is er veel vraag naar geschikt lesmateriaal. LOWAN vindt het belangrijk dat dit materiaal op een snelle en overzichtelijke manier te vinden is.

Op de LOWAN-website is daarom een databank Lesmaterialen opgezet met lesmaterialen en ondersteunende informatie voor het eerste opvangonderwijs aan nieuwkomers. Op de met 800 deelnemers zeer drukbezochte en geslaagde studiedag van LOWAN-vo werd de databank gelanceerd en zeer positief ontvangen.

 

Lees verder
Love Europ app van het Rode Kruis
24 april 2016

Het Rode Kruis lanceerde al de Love Europe app, waarmee vluchtelingen praktische informatie kunnen vinden over het land waar zij zich bevinden. De app bevat ook in meerdere talen uitleg over de cultuur en mentaliteit in de verschillende Europese landen. Informatie over deze app is te vinden op een filmpje.  

Lees verder
Zingend Nederlands leren in Brussel
24 april 2016

Sinds kort kunnen anderstaligen in de AB in Brussel al zingend Nederlands leren. Het is een initiatief van theatergroep Fast Forward, waarbij immigranten Nederlandstalige liedjes aangeleerd krijgen. Het is intussen al de zevende sessie van Gelukkig zijn.

Lees verder
Universiteiten en hogescholen in Nederland delen ervaringen over begeleiding vluchtelingstudenten
24 april 2016

Vrijdag 18 maart organiseerden VSNU, Vereniging Hogescholen en het ministerie van Onderwijs een werkconferentie over vluchtelingen in het hoger onderwijs. Ruim 120 beleidsmedewerkers en  taalexperts van hogescholen en universiteiten wisselden met elkaar ervaringen uit over begeleiding

Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, vertelde over de Taskforce Vluchtelingen.

 

 

Lees verder
Prachtige gedichten van anderstaligen over het Prachtige gedichten van anderstaligen over het thema Herinnering
24 april 2016

‘Herinnering’, is in Vlaanderen het thema van de poëzieweek van dit jaar. Na een inspirerende poëzieles schreven de studenten van Linguapolis in Antwerpen zelf gedichten rond het thema.

Krist, een student van het taaljaar, zorgde voor een mooie lay-out voor de winnende gedichten. Het resultaat is een schitterende poster die je in het Linguapolisgebouw kan bewonderen en ook via de site

Lees verder
Traject rond inburgering moet beter
24 april 2016

Er loopt een onderzoek naar de knelpunten rond het inburgeringsexamen dat nieuwkomers in ons land moeten afleggen. Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 20 april in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is het tegenvallende aantal nieuwkomers dat het inburgeringsexamen succesvol afrondt. De minister wil ook dat de eisen aan de aanbieders van inburgeringlessen worden aangescherpt.

Lees verder
Laaggeletterden zijn vaker arm
13 april 2016

Mensen die problemen hebben met lezen, schrijven en rekenen zijn vaker arm dan niet-laaggeletterden. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van de Stichting Lezen & Schrijven.

Dat laaggeletterden moeite hebben volwaardig mee te doen in de samenleving, was al bekend. Maar nu is ook een directe relatie met armoede vastgesteld. Bijna één op de vijf laaggeletterden moet ten minste één jaar rondkomen van een inkomen onder de armoedegrens; dat is twee keer zoveel als bij niet-laaggeletterden. 

 

Lees verder
Verteltheater: Trekbijen en hun verhaal
8 april 2016

Luister en geniet van korte en lange verhalen van Nt2-cursisten. Veerle Ernalsteen sprokkelde vorig schooljaar in de Nt2-klas heel wat boeiende verhalen. Dit schooljaar organiseerde Atlas in Antwerpen in maart 2016 een verteltournee langs alle Nt2-scholen en Atlas.

 

Lees verder
Scholing voor beginnende Nt2-docenten
8 april 2016

Verschillende Vlaamse opleidingsinstituten bieden aan beginnende docenten Nt2 een Mee met Nt2-rugzak aan. Het gaat om verschillende modules waarmee de beginnende docent haar/zijn kennis kan uitbreiden en verdiepen. Onder andere worden de specifieke didactische aspecten van zowel de productieve

(spreken en schrijven) als de receptieve vaardigheden (luisteren en lezen) belicht.

 

 

 

Lees verder
Pabo-gediplomeerden voor Internationale Schakelklassen
8 april 2016

Staatssecretaris Dekker heeft op 29 februari een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de aanpak van onbevoegd lesgeven in het voortgezet onderwijs. Ook het onderwijs aan nieuwkomers komt hierin naar voren.

Hierin wordt aangegeven dat het mogelijk wordt om pabo-gediplomeerden met voldoende ervaring of een Nt2-opleiding in te zetten voor het onderwijs aan nieuwkomers in het vo. OCW is nu bezig met de uitwerking hiervan.

Voor meer informatie zie de site.

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.