Nieuws
Meer nieuwkomers halen inburgeringsexamen
Bericht van het ministerie SZW
Het aantal nieuwkomers dat voldoet aan de inburgeringsplicht neemt gestaag toe. Van de inburgeraars die in 2016 het examen moeten halen, steeg het percentage geslaagden van 32 procent afgelopen april naar 49 procent in oktober. Alle nieuwkomers die verwijtbaar niet op tijd hebben voldaan aan de inburgeringsplicht, hebben een boete gekregen.
Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.
Taalraps
Met het pas verschenen boekje Taalraps werken Nt2-cursisten aan een van de lastigste aspecten van het leren van een nieuwe taal: het oefenen van een natuurlijke spreektaal met een juist accentgebruik.
Les 199. Nt2-onderwijs getoetst aan onderzoek.
Begin oktober verscheen Les 199 met als thema Nt2-onderwijs getoetst aan onderzoek. In het nummer vindt u artikelen over recent onderzoek naar taalverwerving en taalontwikkeling, onderzoek dat heeft geleid tot nieuwe inzichten relevant voor de lespraktijk.
Klik hier voor de inhoudsopgave.
Tips rond nieuwkomers in Antwerpen
Kijk voor de vele mogelijkheden voor Antwerpse nieuwkomers om met taal bezig te zijn de site van huis van het Nederlands Antwerpen.
Vermeld worden mogelijkheden om theater, musea en concerten te bezoeken, maar ook zijn er apps en tips voor materiaal te vinden.
Laaggecijferdheid; een pilot vanuit Taal voor het Leven
2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. 2,1 miljoen daarvan zijn laaggecijferd.
Met laaggecijferdheid doelen we op situaties in ons dagelijks leven waarin, getallen, maten en verbanden een rol spelen en niet zozeer op het maken van rekensommetjes. We praten dan ook liever over gecijferdheid dan over rekenen.
Het afgelopen jaar heeft de Universiteit Utrecht in opdracht van L&S zes themaboekjes Succes! Rekenen ontwikkeld.
Het Nederlands de belangrijkste taal op de werkvloer.
Bericht van de Taalunie
Het Nederlands blijft voor Vlamingen en Nederlanders de belangrijkste taal op de werkvloer. In de communicatie met de buitenwereld nemen naast het Nederlands ook het Engels en Frans een prominente plaats in. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek Staat van het Nederlands.
Yusuf en Clide
Maaike Gerritsen
Ingeklemd zit ik op de taalschool tussen twee hele grote, stoere mannen. Ze passen maar nauwelijks in hun stoelen en ze leren Nederlands. Buiten regent het een zachte voorjaarsregen. Binnen heerst behaaglijkheid. Ik drink thee samen met wat andere cursisten, de mannen koffie. Er staan stroopwafels op tafel.
Staatsexamens Nederlands als tweede taal
Uitspraakvideo's Nederlands op YouTube
De uitspraak van bepaalde Nederlandse klanken zoals de /au/, /oe/ en /ui/, /b/ of /p/ en /u/ is voor anderstaligen nog niet zo eenvoudig. De sectie Nederlands van het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen heeft daarom de tien moeilijkste klanken op video gezet. De video's zijn zeer geschikt als zelfstudiemateriaal of om in de cursus te gebruiken als docenten extra aandacht aan bepaalde klanken willen besteden.
NEDBOX. Nieuwe oefeningen
Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en daarom staan er op NEDBOX staan weer veel nieuwe oefeningen.
Kijk hier.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER