Les 200 verschenen. Vervolg lezersvragen op Lesonline
Deze week is het tweehonderdste nummer van Les verschenen. Inde 200ste uitgave hebben onze lezers een grote stem.
Onder de titel Wat ik zelf altijd al graag had willen lezen in Les, maar (nog) niet durfde te vragen… riepen we u op om een idee voor een artikel aan te leveren. Twintig vragen kwamen er binnen, waarvoor onze dank. In Les 200 wordt antwoord gegeven op zestien vragen. Op Lesonline vindt u er meer.
Er kwamen voor Les 200 zoveel lezersvragen binnen dat het onmogelijk was om al die vragen te beantwoorden in nummer 200. Daarom treft u op Les online een mooi vervolg aan. Op dit moment gaat het om de volgende twee artikelen:
Ines Blomme, Van glip naar grip. Lezersvraag
Hoe komt het dat Aziaten zoveel moeite hebben met de uitspraak in het Nederlands?
Ines Blomme geeft tekst en uitleg én suggesties om de uitspraak te verbeteren.
Jacomine Nortier, Wat is dat toch met dat Turks?Lezersvraag
Waarom maken Turkse leerders van het Nederlands zoveel volgordefouten?
Jacomine Nortier bespreekt er een. Volgens haar kunnen veel woordvolgordeproblemen van moedertaalspekers van het Turks verklaard worden door de vele verschillen tussen het Turks en het Nederlands.
Binnenkort volgen er nog antwoorden op de volgende vragen:
1. Hoe leer je ‘de ongeschreven regels’ van het Nederlands?
Nederlands leren en in Nederland integreren gaat niet zomaar. Daar heb je ook kennis van de ongeschreven codes voor nodig.
2. Hoe geef ik cursisten een manier van zelfevaluatie, waardoor ze zelf kunnen bepalen of ze leerdoelen bereikt hebben en zelf zwakke punten kunnen herhalen?
Via onze Nieuwsbrief houden we u op de hoogte.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER