Schrijfprijs NT2 2022-2023 is afgerond. Nieuwe wedstrijd komt eraan.

Stichting Les organiseerde in 2022-2023 de zesde editie van de Schrijfprijs NT2, een schrijfwedstrijd voor NT2-leerders in Vlaanderen en Nederland (*).

Doel van de prijs
Doel van de prijs is anderstalige volwassenen en jongeren die Nederlands leren aan te moedigen tot vrij en creatief schrijven.

 

Het motto was: Naar buiten...

Met dit motto wilden we inspireren te schrijven over de natuur, het buitenleven en alles wat je ervaart als je de deur uitgaat. Het motto stemde tot dichten en dromen met alle zintuigen. De resultaten van de genomineerden en de winnaars zijn te lezen op de website van de SchrijfprijsNT2.

 

De zevende editie van de Schrijfprijs NT2 in 2024 - 2025

Op dit moment denkt Stichting Les hard na over een nieuw motto voor de wedstrijd in 2024-2025. De aftrap van de Schrijfprijs NT2 zal in sepember 2024 zijn en de winnaars zullen worden bekendgemaakt in juni 2025.

 

Hoe werkt de NT2-schrijfwedstrijd?

NT2-docenten moedigen hun cursisten of leerlingen aan om een tekst in te sturen van maximaal 500 woorden onder het nieuwe, nu nog onbekende motto: Tot eind januari kunnen NT2-leerders via hun docent een verhaal of gedicht inzenden.

 

Wie wordt de winnaar?

De schrijfprijs kent drie categorieën en per categorie twee winnaars, een volwassene en een jongere. De jongeren zijn leerlingen van de Internationale Schakelklassen (ISK) in Nederland of van de Vlaamse Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers (OKAN). Dit zijn de categorieën:

-        schrijvers op niveau Alfa B/C;

-        schrijvers op niveau A1-A2;

-        schrijvers op niveau B1-B2.

Voor alle categorieën geldt: uit de inzenders wint één volwassene en één  OKAN/ISK-leerling een prijs.

 

Hoe werkt de jury?

De jury kijkt naar schrijfplezier en originaliteit. De beoordeling gebeurt in twee rondes. Eerst lezen docentenpanels uit Nederland en Vlaanderen alle inzendingen. In de tweede ronde kiest de jury uit de beste teksten zes winnaars.

 

Wat is de prijs?

De prijs is, naast eeuwige roem, een cheque van € 250,- Teksten van de winnaars worden opgenomen in het zomernummer van Tijdschrift Les in 2025. Alle geselecteerde teksten worden gepubliceerd in een mooi boekje.
De winnaars van de Schrijfprijs NT2 worden bekendgemaakt op een feestelijke bijeenkomst.

Zie ook: www.schrijfprijsnt2.org

 

Met dank aan de sponsoren Stichting Les, Nederlandse Taalunie, Uitgeverij Boom.

 

 

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 230

Column

In zinnen. Volle zinnen. Poëzie in de NT2 klas

In zinnen. Volle zinnen. Poëzie in de NT2 klas
Jampa

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.