Schrijfprijs NT2 2019-2020

Stichting Les organiseerde dit schooljaar de vijfde editie van de Schrijfprijs NT2, een schrijfwedstrijd voor NT2-leerders in Vlaanderen en Nederland (*). Vanaf 9 september kunnen teksten worden ingestuurd.

 

Doel van de prijs
Doel van de prijs is anderstalige volwassenen en jongeren die Nederlands leren aan te moedigen tot vrij en creatief schrijven.

 

Het motto: Wat nog komen gaat …

Met dit motto wilden we NT2-leerders inspireren om te schrijven over de toekomst, dichtbij of ver weg; over spannende nieuwe vooruitzichten of juist over wat onzeker is of boos of angstig maakt. Het motto stemt tot nadenken en dromen.

 

Hoe werkt de NT2-schrijfwedstrijd?

NT2-docenten moedigen hun cursisten of leerlingen aan om een tekst in te sturen van maximaal 500 woorden onder het motto: Wat nog komen gaat …  Tot uiterlijk 26 januari konden NT2-leerders via hun docent een verhaal of gedicht inzenden.
We mochten ons verheugen in ruim 740 inzendingen!

 

Wie wordt de winnaar?

De schrijfprijs kent drie categorieën en per categorie twee winnaars, een volwassene en een jongere. De jongeren zijn leerlingen van de Internationale Schakelklassen (ISK) in Nederland of van de Vlaamse Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers (OKAN). Dit zijn de categorieën:

-        schrijvers op niveau Alfa B/C;

-        schrijvers op niveau A1-A2;

-        schrijvers op niveau B1-B2.

Voor alle categorieën geldt: uit de inzenders wint één volwassene en één  OKAN/ISK-leerling een prijs.

 

Hoe werkt de jury?

De jury kijkt naar schrijfplezier en originaliteit. De beoordeling gebeurt in twee rondes. Eerst lezen docentenpanels uit Nederland en Vlaanderen alle inzendingen. In de tweede ronde kiest de jury uit de beste teksten zes winnaars.

De jury bestond uit: Peter Theunynck, dichter en oud-stadsdichter van Brugge, Jeanne Kurvers, oud-hoofddocent Cultuurstudies van de Universiteit van Tilburg, Abdelkader Benali, schrijver en tv-presentator en Joke Drijkoningen, redactielid van Les.

 

Wat is de prijs?

De prijs is, naast eeuwige roem, een cheque van € 250,- Teksten van de winnaars worden opgenomen in Tijdschrift Les van juni 2020. Alle geselecteerde teksten worden gepubliceerd in een mooi boekje.
Op 5 juni 2020 zouden de winnaars van de Schrijfprijs NT2 bekendgemaakt worden op een feestelijke bijeenkomst in Atlas, integratie & inburgering te Antwerpen. Helaas kon dit vanwege de corona-maatregelen niet doorgaan.

 

Zie ook: www.schrijfprijsnt2.org

 

Met dank aan de sponsoren Nederlandse Taalunie, Uitgeverij Boom en Atlas, integratie & inburgering Antwerpen.

 

 

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 221

Advertentie
Advertentie
Column

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
De bakker op de hoek

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Een tweede kans

'U bent de beste mentor', zegt hij bij het afscheid van de ISK. Een compliment dat verrast, want meteen de eerste keer al stonden we lijnrecht tegenover elkaar.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.