Schrijfprijs Nt2 2019-2020

Stichting Les organiseert dit schooljaar de vijfde editie van de Schrijfprijs NT2, een schrijfwedstrijd voor NT2-leerders in Vlaanderen en Nederland (*). Vanaf 9 september kunnen teksten worden ingestuurd.

 

Doel van de prijs
Doel van de prijs is anderstalige volwassenen en jongeren die Nederlands leren aan te moedigen tot vrij en creatief schrijven.

 

Het motto: Wat nog komen gaat …

Het motto wil NT2-leerders inspireren om te schrijven over de toekomst, dichtbij of ver weg; over spannende nieuwe vooruitzichten of juist over wat onzeker is of boos of angstig maakt. Het motto stemt tot nadenken en dromen. Zet dat op papier!

 

Hoe werkt de NT2-schrijfwedstrijd?

NT2-docenten moedigen hun cursisten of leerlingen aan om een tekst in te sturen. De opdracht: maak een gedicht of een verhaal van maximaal 500 woorden onder het motto: Wat nog komen gaat …  
NT2-leerders kunnen via hun docent een verhaal of gedicht inzenden naar: info@schrijfprijsnt2.org. Zie ook de website www.schrijfprijsnt2.org
De docent kan de  tekst(en) uiterlijk 26 januari 2020 opsturen, samen met het aanmeldformulier.

 

Wie wordt de winnaar?

De schrijfprijs kent drie categorieën en per categorie twee winnaars, een volwassene en een jongere. De jongeren zijn leerlingen van de Internationale Schakelklassen (ISK) in Nederland of van de Vlaamse Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers (OKAN). Dit zijn de categorieën:

-        schrijvers op niveau Alfa B/C;

-        schrijvers op niveau A1-A2;

-        schrijvers op niveau B1-B2.

Voor alle categorieën geldt: uit de inzenders wint een volwassene en een  OKAN/ISK-leerling een prijs.

 

Hoe werkt de jury?

De jury kijkt naar schrijfplezier en originaliteit. De beoordeling gebeurt in twee rondes. Eerst lezen docentenpanels uit Nederland en Vlaanderen alle inzendingen. In de tweede ronde kiest de jury uit de beste teksten zes winnaars.

De jury bestaat uit: Peter Theunynck, dichter en oud-stadsdichter van Brugge, Jeanne Kurvers, oud-hoofddocent Cultuurstudies van de Universiteit van Tilburg, Abdelkader Benali, schrijver en tv-presentator en Joke Drijkoningen, redactielid van Les.

 

Wat is de prijs?

De prijs is, naast eeuwige roem, een cheque van € 250,- Teksten van de winnaars worden opgenomen in Tijdschrift Les van juni 2020. Alle geselecteerde teksten worden gepubliceerd in een mooi boekje. Op 5 juni 2020 worden de winnaars van de Schrijfprijs NT2 bekendgemaakt op een feestelijke bijeenkomst in Atlas, integratie & inburgering Antwerpen.

 

Alle data op een rijtje

Vanaf maandag 9 september kunt u de teksten opsturen.

Teksten moeten worden ingeleverd door de docent samen met een inleverformulier.

Het formulier en een handleiding, inspirerende artikelen en A4-affiches staan op www.schrijfprijsnt2.org.

Zondag 26 januari 2020 wordt de inzendingsperiode afgesloten.

In de week van 16 maart horen deelnemers via hun docent of hun tekst genomineerd is of niet.

Op vrijdag 5 juni is de feestelijke bekendmaking in Antwerpen bij Atlas.

 

www.schrijfprijsnt2.org

 

 

Met dank aan de sponsoren Nederlandse Taalunie, Uitgeverij Boom en Atlas, integratie & inburgering Antwerpen.

 

 

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 214

Column

Ken jij het werkwoord abaditten?

Soms heb je van die lachwekkende misverstanden in de les. Zo begon ik de les van vanochtend een nieuw onderdeel met de vraag: 'Wie kent Abadit?' Welnu, tijdens de les hebben wij tien minuten lang intens geabadit, alvorens ik in de gaten kreeg dat al dat abaditten uiteindelijk niet nodig was geweest. De lachwekkende serie misverstanden verliep als volgt.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.