Bestuur

Nel de Jong

Voorzitter van het bestuur sinds oktober 2018, redactielid van 2011 t/m 2014. Nel de Jong is docentenopleider bij VU-NT2, adviseur/ontwikkelaar bij De Jong Taaladvies en lid van de Commissie Staatsexamens NT2. Tot 2021 was zij universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en docent aan de Universiteit van Amsterdam, onder andere bij de respectievelijke masteropleidingen Nederlands als tweede taal.

 

Kaatje Dalderop

Bestuurslid sinds oktober 2023 in de functie van penningmeester. Kaatje is een lange periode redactielid geweest van Les. Zij is toetsdeskundige, adviseur en ontwikkelaar op het gebied van NT2, en auteur van boeken gericht op LESLLA-leerders zoals Beren op de weg, Water bij de melk, De Verhalenvertellers en de Sterserie. Zij werkt nu aan haar proefschrift. Haar onderzoek richt zich op strategische zelfregulatie bij volwassenen die een tweede taal leren én leren lezen en schrijven in hun tweede taal.

 

Haas de Groot

Bestuurslid en secretaris van Stichting Les vanaf oktober 2022, daarvoor redactielid van Les van 2008 tot 2021.

Haas de Groot is van oorsprong docent Nederlands/NT2 en remedial teacher. Van 1987 tot 2007 heeft zij in het onderwijs gewerkt, voornamelijk met anderstaligen, van analfabeten tot staatsexamengroepen. Van 2007 tot 2018 werkte zij bij Bureau ICE. Ze was daar betrokken bij allerlei projecten die met taal te maken hebben, zoals het inburgeringsexamen en de Staatsexamens NT2. Sinds 2018 is Haas adviseur bij Stichting Lezen en Schrijven, waar zij organisaties helpt bij de aanpak van laaggeletterdheid. Haas is ook lid van de Adviescommissie inburgeringsexamens voor Bureau ICE.

 

Ludwig Willaert

Bestuurslid sinds oktober 2022. Ludwig is stafmedewerkerbij 'geletterdheid en extra leerkansen' bij Ligo Brusselleer. Hij coördineert ook het Plan Geletterdheid Brussel (VGC), waarin Brusselleer fungeert als expertisecentrum voor de aanpak van laaggeletterdheid. Daarvoor werkte Ludwig als coach en opleider bij het Vlaamse ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs (VOCVO). Vanuit het Ligo netwerk, dat alle centra voor basiseducatie verbindt, probeert hij de Vlaamse vertegenwoordiger te zijn voor Les.

 

 

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. Volle zinnen.

In zinnen. Volle zinnen.
De presentatie van mevrouw Q

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.