Nieuws

25 juni: Online lancering van Basisboek Alfa NT2
26 juni 2021

Op vrijdag 25 juni werd in een levendige onlinebijeenkomst het Basisboek Alfa Nt2 gelanceerd. Het werd geschreven door Annemarie Nuwenhoud.
Basisboek Alfa-NT2 helpt alfa-docenten om cursisten cursisten die niet of nauwelijks naar school zijn geweest, optimaal te begeleiden op de weg naar hun geletterdheid.
De onlinebijeenkomst resulteerde niet alleen in een warm pleidooi voor maatwerk, maar ook voor behoud van echte alfabetisering in deze tijd van gerichtheid op functionaliteit. Richt je niet te snel alleen op de mondelinge vaardigheden, ontneem analfabeten geen kansen, geef hen zo nodig meer tijd. Geletterdheid is een absolute voorwaarde voor zelfstandigheid en emancipatie.

Lees verder
Vier pictogrammenboekjes en een woordenboekje met belangrijke zinnen voor op het gemeentehuis
3 juni 2021

Het Vlaamse Vzw ‘de Rand’ heeft vier pictogrammenboekjes uitgebracht.

De Rand helpt ook nieuwkomers in de gemeente met een woordenboekje met belangrijke zinnen voor op het gemeentehuis.

Lees verder
Financiƫle redzaamheid jonge alleenstaande vluchtelingen
3 juni 2021

Wat doe je als je maandelijks geld tekort komt? Hoe houd je je financiën op orde als je de Nederlandse (financiële) systeemwereld niet of nauwelijks kent en daarnaast geen sociaal vangnet hebt om jou te helpen? Hoeveel ruimte heb je dan nog om fouten te maken? Deze vragen zijn de realiteit voor (jonge) alleenstaande vluchtelingen in Nederland.

Movisie schreef een artikel waarin ze ingaat op de huidige financiële situatie van alleenstaande vluchtelingen en delen ervaringsdeskundigen hun kennis over wat volgens hen nodig is voor een goede ondersteuning richting financiële zelfredzaamheid.

Lees verder
Actief burgerschap in OKAN
3 juni 2021

Deze website van GO! richt zich naar de Vlaamse OKAN-teams die aan de slag willen gaan met het GO! leerpad Actief burgerschap in OKAN. Alle informatie over het leerpad, de achterliggende visie en de ondersteunende tools vind je op deze website.

Actief burgerschap zit in het hart van het pedagogisch project van het GO!. Als concretisering van en aanvulling op de Leerlijn Actief Burgerschap voor secundaire scholen ontwikkelde het GO! een leerpad Actief burgerschap voor OKAN.

Lees verder
Statushouders in het MBO
3 juni 2021

Statushouders in het MBO

KIS (Kennisplatform Integratie&Samenleving) onderzocht de onderwijs carrière van statushouders binnen het mbo, en doet aanbevelingen om deze carrière succesvol te laten verlopen.

In dit rapport brengen Suzan de Winter-Koçak en Judith Sudhölter in beeld hoe de onderwijs-carrière op het mbo van (veelal jonge) statushouders verloopt. Lukt het hen om de overstap van de entreeopleiding naar niveau twee te maken? Tegen welke mogelijke barrières lopen zij aan op niveau twee en de hogere niveaus (drie en vier) en welke goede voorbeelden zijn er te noemen vanuit de praktijk? Maar bovenal: wat is er nodig om statushouders succesvol door- en uit te (laten) stromen binnen het mbo?

Lees verder
Conversatieganzenbord. Uitgave De Rand
3 juni 2021

Iedereen weet dat je door spellen veel taal uitlokt. Bij De Rand kun je een leuk conversatieganzenbord voor NT2-leerders - niveau A2-B1 – downloaden.

Lees verder
Nieuwe titels Eenvoudig Communiceren
3 juni 2021

Bij Eenvoudig Communiceren zijn weer een paar boeiende titels uitgekomen, beide van de hand van Marian Hoefnagel.

- Mijn naam is Anne. Dagboekbrieven van Anne Frank

- Anne Frank in het kort

Lees verder
Genomineerden bekend voor prijs Ambassade van de Verdraagzaamheid.
3 juni 2021

Twaalf lokale projecten en organisaties die zich het afgelopen jaar in Nederland hebben ingezet voor interculturele verdraagzaamheid zijn genomineerd voor de prijs ‘Ambassade van de Verdraagzaamheid.’

 

De prijsuitreiking is een initiatief van de Stichting Eén Land Eén Samenleving in samenwerking met het Paleis van de Verdraagzaamheid, met steun van de Haëlla Stichting en onder auspiciën van de Nederlandse Commissie van UNESCO.

De nominaties zijn bekend gemaakt op 21 mei 2021, de Internationale UNESCO-dag van de Culturele Diversiteit en de winnaar wordt bekendgemaakt in november 2021, rondom de internationale dag van verdraagzaamheid op 16 november. Vanaf halverwege september 2021 kan iedereen in Nederland via de website van het Paleis van de Verdraagzaamheid haar of zijn stem uitbrengen.

 

Lees verder
podcast nieuwe inbrgering. gesprek met Renee Frissen
3 juni 2021

Interview in de Correspondent over inburgering

Interessant luistervoer over het nieuwe inburgeringstelsel op De Correspondent: Interview met Renee Frissen van Open ambessy.

Nederland is op papier een van de beste plekken waar nieuwkomers terecht kunnen komen. Maar in de praktijk zijn velen van hen ongelukkig. Dat kan anders, stelt ondernemer Renée Frissen. En dat begint met beter luisteren naar hun individuele verhaal.

Lees verder
Vlaamse Centra voor Basiseducatie heten voortaan Ligo
29 mei 2021

Leerpunt in Dendermonde, Basiseducatie in de Kempen, Open School in Antwerpen... Inmiddels is het overal Ligo. Ligo is inmiddels in Vlaanderen dé leerpartner in basiscompetenties, voor alle laaggeletterde volwassenen die het nodig hebben. Samen met partnerorganisaties ondersteunt Ligo haar cursisten om hun kansen in de samenleving te vergroten. Voor verdere uitleg bekijk het filmpje.

Bij de lancering van Ligo werden cursisten in de schijnwerpers gezet: Ronny, Tirhas, Mehdi, Evelyne en Ezatullah delen hun verhaal. Het zou mooi zijn als hun eerlijke getuigenissen een deel van de andere 800.000 laaggeletterde volwassenen in Vlaanderen zouden overtuigen om de stap te zetten naar een versterkend traject bij Ligo.
Lees alle getuigenissen 
hier

 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 218

Advertentie
Advertentie
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Het komt goed

‘Ik hoor dat je niet zo goed Nederlands spreekt.’ Het intakegesprek voor autotechnicus op mbo2 is net begonnen en de achttienjarige jongen uit Eritrea die vijf jaar onderweg is geweest naar Nederland heeft nog geen kans gekregen. 

 

Lees verder
Column

Spelenderwijs

Spelenderwijs

Deel 3: Dobble

In de column Spelenderwijs bespreken Sandy Posthumus Meyjes en Ellis Delken elke twee maanden een spel dat je in de taalles kunt inzetten.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.