Nieuws

De grote BVNT2-conferentie doorgeschoven naar 2021
30 juni 2020

De grote NT2-conferentie van mei 2020 wordt definitief doorgeschoven naar 2021! Er zijn nog teveel onduidelijkheden over welke corona-maatregelen er in het najaar gelden, hetgeen de organisatie bemoeilijkt. En omdat de nieuwe wet Inburgering een half jaar later dan gepland wordt ingevoerd, blijft dit thema ook in mei 2021 nog steeds actueel. Ook Hogeschool Fontys wil ons volgend jaar weer ontvangen.

Het programma is helemaal rond en bevat allerlei interessante workshops en presentaties over het thema: Een nieuwe toekomst voor NT2-onderwijs in de Inburgering

Voor meer info zie de site.

 

  

Lees verder
Afstandsleren in het Lesarchief
30 juni 2020

Door het Coronavirus en de daarmee samenhangende maatregelen staat het afstandsonderwijs in het brandpunt van de belangstelling.
Les wil graag haar bijdrage leveren door een aantal artikelen over online leren vrij toegankelijk te maken. Zie het lijstje hieronder.

 

Lees verder
Roc’s vrezen dat ze met inburgeringscursussen moeten stoppen
30 juni 2020

Inburgeraars konden tijdens de lockdown niet naar taalcursus. Roc’s liepen daardoor zoveel lesgeld mis, dat ze de tekorten niet meer kunnen opvangen, aldus dagblad Trouw.
Bron: Trouw 29 juni

 

Lees verder
De Liedjeskast uitgebreid met een karaokeversie
8 juni 2020

De Liedjeskast, het programma waarmee je op een vrolijke manier taalregels leert, is uitgebreid met een karaokeversie. De tekst van de liedjes van vijftien topartiesten loopt mee in beeld. Zo wordt meezingen makkelijker. ‘Als je zelf kunt meezingen, leer je en onthoud je de taalregels beter’, zegt Marjan Suilen, die de liedjes samen Gé Reinders schreef. ’En het geeft ook nog energie als je zingt’. De karaokeversie staat op YouTube en kun je eenvoudig met iedereen delen. 

 

Lees verder
Week van Leren in de Educatie
8 juni 2020

Van 22 t/m 25 juni publiceert oefenen.nl elke dag een nieuw artikel uit de reek Leren in de educatie, lesgeven, begeleiden & faciliteren. Via de oefenen.nl nieuwsbrief ontvang je elke ochtend een nieuw artikel.

Lees verder
Oefenen.nl: Leerroutes van 10 a 12 lessen voor A1, A2 en 1F
8 juni 2020

Speciaal voor iedereen met een licentie staan er nu in het Volgsysteem van oefenen.nl vijf Leerroutes Nederlands klaar. De routes bestaan uit 10 of 12 lessen met oefeningen uit verschillende taalprogramma’s en zijn aangevuld met relevante video’s. De sterretjes bij de leerroute zijn hetzelfde als de niveaus op de site.

Wil je toegang tot de leerroutes, mail dan naar info@oefenen.nl.

 

Lees verder
Nieuw: Nedbox Alfa
8 juni 2020

Over taalleerprogramma Nedbox dat al een tijd bestaat, hebben we vaker gepubliceerd. Op deze website kunnen mensen die Nederlands leren, hun kennis op een leuke manier oefenen. Inmiddels is er ook Nedbox Alfa voor wie leert lezen en schrijven in het Nederlands (de alfadoelgroep), met filmpjes en oefeningen beschikbaar. In een filmpje wordt geïntroduceerd hoe het werkt.


 

Lees verder
Oefenvideo over de P
8 juni 2020

Marieke Goedegebure directeur van NT2 Spraak heeft een nieuwe uitspraakles online gezet. Deze keer over de P.

 

Lees verder
De digitale scheurkalender Kunst en taal voor ISK
8 juni 2020

De digitale scheurkalender Kunst en taal is speciaal ontwikkeld voor ISK’s. De kalender biedt een laagdrempelige kennismaking met kunst en cultuur aan de hand van thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren met een migratieachtergrond. Door een verrassende ontmoeting met kunst in de klas, draagt de kalender bij aan zinvolle taalverwerving en taalplezier binnen ISK’s. Zie de promotievideo.

Lees verder
Les 214 is uit
8 juni 2020

Les 214 is een nummer – na het themanummer over spreken (Les 213) – met veel aandacht voor schrijven. 

Kreeg eerder in Les creatief schrijven volop de aandacht (Les 185 en 186 (2013), LesOnline 2015), in dit nummer gaat het vooral om ‘zakelijk’ schrijven (met plezier).
Les 214 is een nummer met een themadeel (Schrijven) én varia-artikelen. Dit als antwoord op de vraag van lezers naar papieren nummers met ‘voor elck wat wils’.

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 214

Column

Ken jij het werkwoord abaditten?

Soms heb je van die lachwekkende misverstanden in de les. Zo begon ik de les van vanochtend een nieuw onderdeel met de vraag: 'Wie kent Abadit?' Welnu, tijdens de les hebben wij tien minuten lang intens geabadit, alvorens ik in de gaten kreeg dat al dat abaditten uiteindelijk niet nodig was geweest. De lachwekkende serie misverstanden verliep als volgt.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.