Nieuws

Les 216 is verschenen
22 december 2020

In Nederland gaat per 1 januari 2022 het inburgeringsstelsel op de schop. Les 216 gaat voor een groot deel over de inburgering nieuwe stijl. Met de nieuwe Wet inburgering worden taal en participatie sterker verweven en de gemeente krijgt weer een leidende rol. Ook komen er drie nieuwe leerroutes: de Z-route, de B1 route en de onderwijsroute. In dit nummer doen we verslag van enkele pilots. Daarnaast brengen we actuele ontwikkelingen rond het Vlaamse onthaalbeleid in kaart. En zijn er weer enkele artikelen gewijd aan ISK/OKAN-onderwerpen zoals de combinatie van taal en vakinhoud, en mediawijsheid.

Lees verder
De digitale scheurkalender Kunst en taal voor ISK
17 december 2020

De digitale scheurkalender Kunst en taal is speciaal ontwikkeld voor ISK’s. De kalender biedt een laagdrempelige kennismaking met kunst en cultuur aan de hand van thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren met een migratieachtergrond. Door een verrassende ontmoeting met kunst in de klas, draagt de kalender bij aan zinvolle taalverwerving en taalplezier binnen ISK’s. Zie de promotievideo.

Lees verder
Persconferentie premier Rutte 14 december vertaald in acht talen
17 december 2020

Global Talk helpt om de grote groep anderstaligen in Nederland te bereiken met de informatie over de coronamaatregelen. Global Talk vertaalde de corona-persconferentie van premier Rutte op 14 december in acht veel voorkomende vreemde talen in Nederland. 

Lees verder
Onderzoek in Groningen over gevolgen lockdown voor statushouder
17 december 2020

De lockdown in maart 2020 was voor iedereen in Nederland moeilijk, maar zeker ook voor nieuwkomers: zij hadden 50% minder contacten dan daarvoor. Het gevolg is dat ze zich eenzamer voelen en hun integratie in de samenleving op dit moment bijna stilstaat.
Dat blijkt uit een onderzoek naar de psychologische gevolgen voor nieuwkomers tijdens de eerste lockdown. In een  filmpje delen de onderzoekers hun hoofdbevindingen en adviezen voor de praktijk.

 

Lees verder
Nieuwlander
17 december 2020

NIEUWLANDER is een collectief van ervaringsdeskundige trainers. Zij trainen dienstverleners en nieuwkomers. Het unieke is dat de trainers meertalig zijn en zelf een vluchtelingachtergrond hebben.
Nieuwlander heeft een speciale helpdesk voor COVID19 voor statushouders met een spreekuur  gerund door vrijwilligers die Arabisch of Tigrinya spreken.

 

Lees verder
Todays Teaching Tools
17 december 2020

Als je meer wilt lezen over online onderwijs, of op zoek bent naar voor jou praktische educatieve tools, ga dan naar de site www.todaysteachingtools.com van Irene van der Spoel.
Hier is het e-book Today’s Teaching Tools; Praktische Tips voor Digitaal Onderwijs gratis te downloaden.
Als je behoefte hebt aan instructiefilmpjes, volg dan de (gratis) online cursus op www.todaysteachingtools.com/taalonderwijs-online

Lees verder
17 december 2020

Sinds 1 december is de website van de Stichting Meertalige Logopedie Nederland in de lucht. De Stichting Meertalige Logopedie Nederland heeft als doel de kwaliteit van behandeling en begeleiding van meertalige zorgvragers binnen de logopedische sector te verbeteren. Ze wil ook de vindbaarheid van meertalige logopedisten in Nederland verbeteren.

 

Lees verder
Over lezen
17 december 2020

We lezen minder boeken en kranten dan ooit. Dat is niet goed voor onze grammaticale kennis, ontdekte Saoradh Favier in haar onderzoek bij het Max Planck Instituut. Op 10 december is de taalkundige op dit onderzoek gepromoveerd.

Lees verder
Nieuw: PAUL EN PAULA, leesboeken voor anderstaligen
17 december 2020

Bij KleurRijker verschenen van de hand van NT2-docent Nina de Zwart (Noorderpoort College Groningen) Paul en Paula, twee leesboekjes voor volwassen anderstaligen, één voor taalniveau richting A1 en één voor leerders richting A2.
Paul en Paula zijn een grappig stel, dat kibbelt en plezier maakt, met familie, buren en collega’s. 

 

Lees verder
Minister verlengt voor vijfde keer inburgeringsplicht
17 december 2020

De inburgeringsexamens weer zijn opgestart, maar de wachttijden voor het aanvragen van examens en voor het beoordelen van de examens Spreken en Schrijven blijven aanzienlijk. Om te zorgen dat inburgeraars niet de dupe worden van de Covid-19-pandemie, is de inburgeringstermijn inmiddels vier keer verlengd (drie keer met twee maanden en een keer met vier maanden). Zolang de wachttijden voor het aanmelden voor examens nog te lang zijn, is opnieuw verlenging van de inburgeringstermijn nodig. Dit schrijft minister van SZW in een brief aan de Tweede Kamer

 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 216

Advertentie
Column

Spelenderwijs, aflevering 2: Mini Travel Katupri.

In de column Spelender- wijs bespreken Sandy Posthumus Meyjes en Ellis Delken elke twee maanden een spel dat je in de taalles kunt inzetten. Deze keer laten ze het kaartspel Mini Travel Katupri zien.

Lees verder

Doorgestroomd. 'Ik wil leren.'

Een mailtje over een leerling van de ISK die ‘het niet heeft gered op mbo 3’. Hij moet volgens de schrijfster naar mbo 1, omdat hij geen geldige vooropleiding heeft.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.