Nieuws
Schrijfprijs NT2 2025
De winnaars van de SchrijfprijsNT2 editie 2025 zijn:
Tarik Mustafa Ozbek - A1/A2 jongeren
Haibat Alkhafaji - A1/A2 volwassenen
Mahmoud Almohammed - Alfa jongeren
Zehra Akkas - Alfa Volwassenen
Nam Mai - B1/B2 Jongeren
Parisa Mehran - B1/B2 Volwassenen
Op feestelijke wijze werden de auteurs van zes prachtige, humoristische en ontroerende teksten op 13 juni in de bloemen gezet. Ondanks de staking van het treinpersoneel konden ruim 80 mensen het Tilburgse theater De Boemel bereiken. Daar hebben ze genoten van de lovende woorden in het juryrapport, de voordrachten van de winnende teksten en een optreden van theater A tot Z met hun liedjesprogramma Dag vreemde man.
Een sfeerimpressie van de uitreiking en alle genomineerde teksten zijn te vinden op de site van de Schrijfprijs NT2.
De week van lezen en schrijven van 8 tot 14 september 2025
De Week van van lezen en schrijven begint op Wereldalfabetiseringsdag. Dat is dit jaar op maandag 8 september. In die week, die duurt tot 15 september 2025, is er extra veel aandacht voor geletterdheid. Kijk voor de activiteiten in Nederland hier. En voor die in Vlaanderen hier
BVNT2-conferentie op 4 oktober 2025
De BVNT2-conferentie vindt plaats op zaterdag 4 oktober 2025 in Leerhotel Het Klooster, in Amersfoort. Sinds 26 juni is het mogelijk om je in te schrijven voor een gevarieerd programma van praktische workshops en interessante lezingen.
Ook dit jaar wordt er weer een verkiezing van NT2-docent van het jaar gehouden.
Er is ook een leermiddelenmarkt met alle belangrijke NT2-uitgevers. Informatie over het programma vind je hier.
De week van het Nederlands
Deze jaarlijks terugkerende week, die duurt van 4 tot 12 oktober, is een samenwerking van Vlaams-Nederlands huis deBuren en de Taalunie. Samen met verschillende partners brengen ze jaarlijks de veelzijdigheid van het Nederlands onder de aandacht.
Tijdens de Week van het Nederlands wordt ook de Taalkrant uitgebracht; een krant vol leuke opdrachten voor in de klas of daarbuiten. Sinds 2023 voorziet de Week van het Nederlands ook in een speciaal lespakket dat tijdens de Week kan worden ingezet in de klas.
Organiseer je in de eerste week van oktober een lezing, debat, workshop of voorstelling rond taal, het Nederlands of aanverwante thema’s? Meld die dan aan via deze website.
Deelname is gratis en iedereen mag activiteiten aanmelden; zolang ze met het Nederlands te maken hebben.
Woordplaten voor dove leerlingen
Speciaal voor dove en slechthorende leerlingen hebben Johan Guns (tekenaar), Griet Geysels, Filip Loncke en Marijke Lippens van het instituut Sint-Gregorius woordplaten ontwikkeld. De multimodale methode kwam tot stand door een intense samenwerking van professionelen met jarenlange ervaring met dove leerlingen en een tekenaar. Ze richt zich tot jongeren met een taalstoornis, anderstalige jongeren en dove en slechthorende jongeren die moeite hebben met het aanleren van gesproken en geschreven Nederlands.
Filip Loncke: "Een woord kan je op verschillende manieren representeren. Woorden kan je opslaan in een mentaal lexicon. Woorden vormen netwerken, het mentale woordenboek van de leerlingen. Woordplaten zijn niets anders dan alle modaliteiten (gebaar-woord-schriftbeeld-tekening/prenten verbonden in jouw hoofd), die worden weergegeven in een didactisch materiaal. In het onderwijs weet men dit al lang."
Meer informatie en een filmpje over de woordplaten is hier te vinden.
Mijn Schrijfboek. Leren schrijven op A2
Mijn Schrijfboek een werkboek gemaakt door Fros van der Maden, tevens de auteur van Op Schrift en bedoeld voor anderstalige jongeren op weg naar A2.
De schrijfvaardigheid wordt in deze methode op drie manieren gestimuleerd. Ten eerste wordt een basiswoordenschat ontwikkeld, want woorden zijn de bouwstenen van het schrijven. De tweede aanvliegroute is leren over de structuur van woorden, zinnen en teksten. De leerlingen maken kennis met regels voor spelling en zinsbouw en leren die stap voor stap toe te passen. Oefeningen beginnen altijd met een duidelijk voorbeeld, zodat ook leerlingen die moeite hebben met theorie, de oefeningen goed kunnen uitvoeren. Ten derde wordt de eigenlijke schrijfvaardigheid stapsgewijs, van woord naar zin naar korte tekst, opgebouwd.
In de methode worden visuele stimuli, dus input in de vorm van plaatjes en/of korte teksten, afgewisseld met auditieve input en input door teksten. Kijken, lezen, luisteren en schrijven worden zo met elkaar verbonden.
Er is bewust voor gekozen om leerlingen met de hand in het boek te laten schrijven. Onderzoek toont namelijk aan dat met de hand schrijven beter is voor de ontwikkeling van de schrijfvaardigheid dan schrijven met behulp van een toetsenbord.
Leerlingen kunnen met Mijn Schrijfboek zelfstandig en in eigen tempo werken.
De methode is opgedeeld in 6 lesblokken. Na elk lesblok is er een toets, die u vindt in de docentenhandleiding. Bij elke toets wordt een herkansingstoets aangeboden.
Bij de methode is ook een handleiding beschikbaar.
Voor verdere inormatie klik hier.
Nieuwe eindtermen voor het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)
Vanaf 1 juli 2025 gelden er nieuwe eindtermen voor het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM). Bij de nieuwe eindtermen ligt de focus minder op gedragsregels en meer op feitelijke kennis. Wat betekent dat voor inburgeraars en docenten? Uitgeverij Boom/Coutinho zette de belangrijkste veranderingen op een rij.
Waarom nieuwe eindtermen voor KNM?
De vernieuwing is onderdeel van een bredere actualisering van het inburgeringsstelsel. Sinds 2021 is gewerkt aan eindtermen die beter aansluiten bij de Nederlandse samenleving van nu. Denk aan thema’s als digitalisering, maatschappelijke participatie en gelijke rechten. De herziene eindtermen zijn officieel gepubliceerd op 16 mei 2024 en gelden vanaf 1 juli 2025.
Wat verandert er in het KNM-examen vanaf 2025?
Waar het oude KNM-examen vaak draaide om wat je 'hoort te doen' in Nederland, ligt de nadruk nu op het begrijpen van hoe de samenleving werkt. Dus niet: je moet iemand feliciteren met een verjaardag, maar: je weet dát feliciteren een gebruik is in Nederland. Die verschuiving maakt het examen minder gericht op gedrag en meer op inzicht.
Praktische thema’s in het KNM-examen 2025
De nieuwe eindtermen zijn opgebouwd rond vier herkenbare praktijksituaties: werk, wonen, contact met instanties en burgerschap. Binnen die situaties komen acht thema’s aan bod, waaronder gezondheid, onderwijs, werk, en staatsinrichting. Die combinatie zorgt ervoor dat de leerstof beter aansluit op het dagelijks leven van inburgeraars.
Nieuwe KNM-examenonderwerpen: Holocaust, DigiD en gezondheidszorg
Een aantal inhoudelijke thema’s is nieuw toegevoegd. Zo is kennis over de Holocaust en het herkennen van antisemitisme nu expliciet onderdeel van het examen. Ook wordt benadrukt dat in Nederland de wet boven religieuze of culturele regels staat. Verder is het recht op zelfbeschikking van vrouwen opgenomen: een belangrijk uitgangspunt binnen de Nederlandse rechtsstaat.
Naast deze onderwerpen is er ook aandacht voor praktische kennis die niet direct onder burgerschap valt, maar wél belangrijk is in het dagelijks leven. Zo komen digitale basisvaardigheden aan bod, zoals weten wat DigiD is, hoe je veilig inlogt op overheidswebsites en waarom privacy belangrijk is.
Ook binnen de gezondheidszorg zijn er nieuwe elementen toegevoegd. Cursisten leren bijvoorbeeld wat de rol is van een praktijkondersteuner bij de huisarts (POH), en in welke situaties je daarmee contact kunt opnemen. Dat soort kennis helpt inburgeraars om beter hun weg te vinden binnen het Nederlandse zorgsysteem.
Wat betekenen de nieuwe KNM-eindtermen voor cursisten en docenten?
Voor cursisten verandert vooral de inhoud van het examen: de vragen gaan meer over kennis en minder over gewenst gedrag. Voor docenten betekent het dat ze hun lessen en oefenmateriaal moeten afstemmen op de vernieuwde eindtermen. Gelukkig zijn er inmiddels aangepaste oefenexamens beschikbaar via DUO en werken uitgevers aan geactualiseerde leermiddelen.
Deze tekst is overgenomen van de site van uitgeverij Boom of de site van inburgeren.
Nieuw verschenen: Romeo en Julia - Extra makkelijk
Liefde op het eerste gezicht. Zo begint het verhaal van Romeo en Julia. Maar zo rooskleurig blijft het niet, door de ruzie tussen hun families. De liefde tussen Romeo en Julia is verboden. Maar ze móeten samen zijn. Romeo en Julia is een tijdloos liefdesverhaal, dat telkens opnieuw verteld wordt. En nu dus ook in extra makkelijke taal.
William Shakespeare | Romeo en Julia - Extra makkelijk | A1>A2 | € 14,40
Nieuw verschenen: De boekendief
Dit verhaal gaat over een boekendief. De dief is negen jaar oud en heet Liesel. Het verhaal volgt haar leven in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Liesel is haar ouders en broertje verloren en wordt vrienden met de Joodse onderduiker Max. Samen verliezen ze zich in boeken, om zo te ontsnappen aan de heftige realiteit. Maar wie vertelt hún verhaal? Dat is de verteller die niemand wil tegenkomen, maar iedereen ooit ontmoet: de Dood.
De boekendief is een verhaal over vriendschap, verlies en de kracht van woorden. Marian Hoefnagel herschreef dit boek op A2>B1 niveau. Net als onze andere boeken over WO2, is dit boek geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar.
Markus Zusak | De boekendief | A1>A2 | € 16.50
Lezen in het Voortgezet Onderwijs
Op 19 juni 2025 is in Utrecht het nieuwe kennisplatform lezeninhetvo.nl gelanceerd. De maatschappelijk aandacht voor lezen en leesbevordering groeit. Leraren in het voortgezet onderwijs willen er alles aan doen om van jongeren sterke, gemotiveerde en vaardige lezers te maken.
Om hen te ondersteunen in hun essentiële rol van leesbevorderaar hebben Stichting Lezen en SLO, met steun van de Taalunie en lezeninhetvo.nl in het leven geroepen. De site bundelt wetenschappelijk onderbouwde kennis, praktijkvoorbeelden, en tools zoals de gratis Leesscan vo om zodoende het lees- en literatuuronderwijs in het voortgezet onderwijs te versterken.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEEREnkel glas
Les wil graag ruimte maken voor columnisten die willen schrijven over hun ervaringen in de NT2-praktijk. Niet voor niets staat de oproep om voor Les te schrijven op LesOnline. Deze keer een column van ISK-docent Jaleena Hoogstraaten. Zij herkent de route van haar NT2-cursisten.
Lees verder