Nieuws

Handboek doeltaaldidactiek
15 april 2024

De auteur van dit Handboek pleit ervoor om de doeltaal te gebruiken om leerlingen een vreemde taal effectiever te laten leren. Het gaat daarbij niet om de kwantiteit van het doeltaalgebruik, maar om de kwaliteit: wanneer de docent de doeltaal bewust en didactisch verantwoord aanwendt, ontstaat er veel leerpotentieel.  

Lees verder
Podcast: Taal, gewoon doen
15 april 2024

Taal Gewoon Doen is een podcast voor docenten moderne vreemde talen. In deze podcast gaan Marrit van de Guchte en Eline van Batenburg op zoek naar frisse en wetenschappelijk onderbouwde ideeën voor de lespraktijk. In elke aflevering bespreken ze een taaldidactisch idee vanuit het perspectief van de docent, de leerling en de onderzoeker. In elke aflevering worden je suggesties aangereikt voor de MVT-les.

Lees verder
Aanmelden studiemiddag AlfaNT2 kan nu
15 maart 2024

Op 19 april 2024 organiseert Uitgeverij Coutinho een studiemiddag voor Alfa NT2-docenten. Jeanne Kurvers zal een plenaire lezing geven over LASLLIAM en Kaatje Dalderop over leerstrategieën voor alfa-cursisten. Daarnaast zijn er twee workshoprondes met workshops over onder andere buitenschools leren, leesvaardigheid, differentiëren en het belang van luisteren, uitspraak en woorden leren. Aanmelden kan hier. 

Lees verder
Nieuw verschenen: Mo en Noor
15 maart 2024

Mo en Noor is een mooi verhaal over de liefde. Simpel geschreven op A1-niveau en geschikt voor jongeren en volwassenen. Het is in twee versies uitgevoerd, een Vlaamse en een Nederlandse. Het verschil zit ’m in het gebruik van sommige woorden: het Vlaamse GSM voor mobieltje en het Nederlandse vliegveld voor luchthaven; koffers en valiezen; job en baan.

Gyselinck, V. (2023). Mo en Noor. Lezen op niveau A1. Uitgeverij Eenvoudig communiceren. € 14,50

Lees verder
Nieuw verschenen: Verhalen van Nasreddin Hodja
15 maart 2024

Nasreddin Hodja is een bekende humoristische figuur uit de Turkse folklore. Dit boek, oorspronkelijk uitgegeven in het Nederlands op leesniveau A2, is nu uitgebracht in een tweetalige editie, in het Nederlands en het Turks. Lezers krijgen naast de Nederlandse tekst ook de Turkse vertaling te zien.

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren (red.). (2024). Verhalen van Nasreddin Hodja. Nasreddin Hoca Hikayeleri (Vertaling Ş. Arıöz). Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. € 16,50

Lees verder
Nieuw verschenen: KlasNL. Nederlands leren naar B1
15 maart 2024

Na KlasNL A1 en A2 is nu deel 3: KlasNL Nederlands leren naar B1 verschenen. In tien lessen worden onderwerpen behandeld zoals leefstijl, omgaan met geld, werk, duurzaamheid, nieuws en persoonlijke ontwikkeling. Taalhandelingen staan centraal. De lessen zijn opgebouwd rond het ABCD-model. Er is aandacht voor cultuur, lezen en schrijven voor je plezier, en liedjes en praktijkgericht leren.

Baalman, M., Jansen, F., Olijhoek, V., & Valk, A. (2024). KlasNL Nederlands leren naar B1. Uitgeverij Coutinho. Boek en website: € 45,95.

Lees verder
Nieuw verschenen: Taal van de zorg
15 maart 2024

Het lesboek Taal van de zorg is bedoeld om buitenlandse zorgmedewerkers, verzorgenden en verpleegkundigen voor te bereiden op de talige kanten van het werken in een zorginstelling. Het tekstboek bestaat uit 22 lessen met teksten, dialogen en praktijkopdrachten, en grammatica en woordenlijsten in verschillende talen.

Wesdijk, C., & Schenk, L. (2024). Taal van de zorg. Boom. € 64,95

Lees verder
Herzien: Vooruit!
15 maart 2024

Vooruit! is bedoeld als voorbereiding op het Staatsexamen NT2 Programma I. NT2-cursisten kunnen hiermee extra oefenen met alle taalvaardigheden op niveau B1. In deze herziene uitgave zijn de teksten en oefeningen geactualiseerd, ligt er meer nadruk op taalhandelingen, wordt het VUT-model consequent toegepast, en is er een tussenhoofdstuk waarin cursisten de balans opmaken van hun vorderingen. Ook zijn er kaarten beschikbaar waarmee de cursisten kunnen reflecteren en hun medecursisten feedback kunnen geven.

 

Berntsen, A., Borgesius, M., & Posthumus Meyes, S. (2024). Vooruit! Voorbereiding op het Staatsexamen NT2 I. Boom. Boek en website: € 49,95

Lees verder
Nieuw verschenen: Chatten met Napoleon. Werken met generatieve AI in het onderwijs
15 maart 2024

Nieuwe technieken voor artificiële intelligentie (AI), zoals ChatGPT en andere tools, bieden heel veel mogelijkheden. Tegelijkertijd kleven er ook serieuze risico’s en beperkingen aan deze technologieën. Chatten met Napoleon geeft antwoord op de vraag hoe je daar als docent in de praktijk op een verantwoorde manier gebruik van kunt maken. In het boek wordt uitgelegd hoe generatieve AI werkt, en worden er concrete handvatten en werkvormen gegeven om het in het onderwijs in te zetten.

Last, B., & Sprakel, T. (2023). Chatten met Napoleon. Werken met generatieve AI in het onderwijs. Boom. € 24,95

Lees verder
Nieuw verschenen: Struikelwoorden
15 maart 2024

Vanaf dag één worden instromende studenten in het hoger onderwijs geconfronteerd met de academische woordenschat, die bestaat uit vaktermen en subtechnische woordenschat. Ongeveer één woord op twintig in cursusteksten behoort tot die subtechnische woordenschat, waarover veel studenten struikelen.

 

Struikelwoorden biedt een beschrijving van de 1600 meest frequente struikelwoorden en bevat online toepassingen. Het vormt een bron voor de verheldering van het academische taalregister. Aan het boek zijn online applicaties gekoppeld. De leeshulp verrijkt elke tekst met de gegevens uit het boek. In een persoonlijk woordenboek kun je een lijst opstellen van woorden die je niet (goed) beheerst. Met de omzettingstool kun je voor algemene woorden een specifieker, academisch alternatief vinden.

Stefaan Hoflack, Struikelwoorden Basiswoordenschat Academisch Nederlands. Pelckmans

Prijs: € 25,99

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.