Nieuws

Bij taalscholen voor inburgeraars is frauderen helaas makkelijk
25 mei 2020

Taalscholen voor ­inburgeraars blijken volgens een reportage in De Volkskrant van zaterdag 23 mei op grote schaal fraude te plegen door het op een ­akkoordje te gooien met hun studenten. De Volkskrant stuitte op fictieve contracten, nooit gehouden cursussen en scholen die voor een groot deel alleen op papier bestaan. 

Lees verder
In memoriam Ton van der Linden
25 mei 2020

In Memoriam Ton van der Linden

Op 20 mei is Ton van der Linden overleden. Hij was een van de pioniers van professioneel NT2-onderwijs, en onder meer medeoprichter van Bureau ICE. Ook was hij een zeer gewaardeerd Lesauteur.
Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden.

Ook u kunt reageren of een herinnering plaatsen op de site Memori.

Lees verder
Steffie: Het coronavirus
19 mei 2020

Op Oefenen.nl legt Steffie alles uit over het coronavirus. Ze vertelt je wat je wel en wat je niet moet doen. Zo kan jij ervoor zorgen dat jij en anderen niet ziek worden.

 

Lees verder
Queridon taal & horeca wint Utrechtse Diversiteitsprijs 2020
18 mei 2020

Stichting Queridon taal & horeca is de winnaar van de Utrechtse Diversiteitsprijs 2020. Wethouder Linda Voortman reikte de prijs op 5 mei telefonisch uit. Queridon geeft nieuwe Utrechters een start op de arbeidsmarkt.

Lees verder
Tips voor Online lesgeven
18 mei 2020

Op de LOWAN- site staan een paar zeer bruikbare tips voor Online lesgeven; interessant ook als de coronamaatregelen iets worden versoepeld. Zie ook het bestand Taalontwikkelend werken met Forms.

Lees verder
Lesvoorbeeld LessonUp Alfa A
18 mei 2020

In LessonUp kun je interactieve lessen maken met video, afbeeldingen en interactieve vragen. Linda Duin, mentor en docent NT2 en Alfabetisering bij ISK Schakel aan Zee, blogger voor LOWAN en Facebook ANT2 maar mee, geeft eeb uitgewerkt Lesvoorbeeld van een LessonUp Alfa A (voor één dag). 

 

 

Lees verder
Oefenen.nl: Differentiëren: recht doen aan verschillen tussen deelnemers
18 mei 2020

Interessante achtergrondliteratuur verschijnt bij stichting oefenen.nlStichting oefenen.nl publiceert onder de titel Leren in de Educatie zinnige en leerzame achtergrondartikelen over werken met laaggeletterden. 

Onderstaand artikel heeft de titel: Differentiëren: recht doen aan verschillen tussen deelnemers.

 

Lees verder
Pilotprogramma Veranderopgave Inburgering verlengd
18 mei 2020

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Wet inburgering in werking. De regie op de uitvoering van de wet komt bij de gemeenten te liggen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt gemeenten bij de voorbereiding op de nieuwe wet door het organiseren van een pilotprogramma. Daarin doen 97 gemeenten in 39 pilots ervaringen op met de nieuwe inburgeringswet. Die ervaringen worden breed gedeeld en gebruikt voor het inrichten van een lerend, adaptief inburgeringstelsel.
Zie ook de site van het ministerie szw

 

 

Lees verder
Verschenen: Meertaligheid in het basisonderwijs
18 mei 2020

Meertaligheid in het basisonderwijs is een verslag van onderzoek naar de integratie van meertalige didactiek in het basisonderwijs naar aanleiding van het traject Curriculum.nu

Lees verder
Onderzoek: uitdrukkingen oefenen is belangrijk voor NT2-leerders
18 mei 2020

De afgelopen vier jaar gingen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen na hoe en wanneer moedertaalsprekers en tweedetaalleerders uitdrukkingen leren en hoe belangrijk die kennis is. Uit de resultaten van dit ISLA-project bleek dat uitdrukkingen vrij laat verworven worden en dat er extra aandacht nodig is bij tweedetaalleerders.

 

 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 213

Column

Ken jij het werkwoord abaditten?

Soms heb je van die lachwekkende misverstanden in de les. Zo begon ik de les van vanochtend een nieuw onderdeel met de vraag: 'Wie kent Abadit?' Welnu, tijdens de les hebben wij tien minuten lang intens geabadit, alvorens ik in de gaten kreeg dat al dat abaditten uiteindelijk niet nodig was geweest. De lachwekkende serie misverstanden verliep als volgt.

Lees verder