Nieuws

Extra vragen bij het grote Lesspel beschikbaar als pdf
12 juni 2024

Op 8 oktober werd aan elke deelnemer van het Lescongres het Grote Lesspel uitgereikt. Dit bordspel, met vragen die door de docenten zelf zijn ingestuurd, kun je spelen op vier niveaus. Er zijn vragen voor alfaleerders, voor cursisten op A1-, A2- en B1-niveau.Helaas zijn er geen spellen meer te koop

Wel kun je nog de extra vraagbladen downloaden als pdf. Klik op de links hieronder

Lesspel A1 a vragen

Lesspel A1 b vragen

Lesspel Alfa vragen

Lesspel A2 a vragen

Lesspel A2 b vragen

Lesspel B1 a vragen

Lesspel B1 b vragen

Lees verder
Nieuw verschenen: Kop noch staart
6 juni 2024

In het boek Kop noch staart, bedoeld voor anderstaligen op B1 niveau, staan 140 Nederlandstalige uitdrukkingen. De zijn verdeeld over acht alledaagse thema’s: lichaamsdelen, kleding, voeding, huis(houden), dieren, verkeer, werk, muziek. De uitdrukkingen worden visueel weergegeven en vergezeld van twee voorbeeldzinnen. Na elk hoofdstuk verken, verdiep en veranker je stapsgewijs de uitdrukkingen in je dagelijkse leven. Het boek bevat 230 pagina’s, naast de voorbeeldzinnen zijn er ook 8 kruiswoordpuzzels (verkennen) 112 meerkeuzevragen (verdiepen), integratieoefeningen per thema (verankeren) en correcties van de oefeningen opgenomen.

Prijs: €27

Auteur: Saar Patyn

Uitgeverij: Hart voor Nederlands

Bestellen kan hier.

Lees verder
Tool Welbevinden nieuwkomersleerlingen
6 juni 2024

Pharos heeft een nieuwe website over welbevinden ontwikkeld. Speciaal voor teamleden die werken in het onderwijs met nieuwkomers. Je vindt hier inhoudelijke informatie, praktische tips en handvatten, links naar materialen, verwijzingen naar andere relevante websites.

Lees verder
Podcast Vernieuwenderwijs: Hoe kun je voorkennis benutten?
6 juni 2024

In deze podcastaflevering gaan Linda Litjens en Wessel Peeters op zoek naar het antwoord op de volgende vraag: Hoe kun je voorkennis benutten?

“De meest invloedrijke factor voor het leren is dat wat de lerende al weet." In deze aflevering bespreken de podcastmakers van verneiuwenderwijs deze uitspraak. Wessel legt uit waarom voorkennis zo'n belangrijke rol speelt in leren.

De makers bespreken hoe voorkennis zowel positieve als negatieve invloed heeft op het leerproces en delen tips over hoe je in je les gebruik kunt maken van deze invloedrijke factor.

Lees verder
Ikdoemee.be bundelt oefenkansen in Vlaanderen
6 juni 2024

Ikdoemee.be is de meertalige databank met activiteiten die toegankelijk zijn voor nieuwkomers en anderstaligen. Ikdoemee.be bundelt activiteiten voor wie nieuw is en Nederlands oefent in Vlaanderen en Brussel. Door deel te nemen aan de activiteiten op ikdoemee.be oefen je Nederlands en bouw je je sociaal netwerk uit.

De website is opgezet door drie agentschappen: het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering, Amal (Gent) en Atlas (Antwerpen). Vlaamse en Brusselse organisaties kunnen op deze website activiteiten publiceren.

Lees verder
LingoClip, taal oefenen met liedjes
6 juni 2024

Muziek stimuleert het leren en bevordert het onthouden op een natuurlijke manier. LingoClip is een leuke manier om een andere taal te leren via muziek. Met behulp van deze tool speel je video's en songteksten van je favoriete nummers af.  Zo verhoog je de luistervaardigheid, breidt je woordenschat uit en verbeter je je uitspraak. Er is een uitgebreide bibliotheek met liedjes aanwezig met meer dan 12 talen waaronder Nederlands. Je kunt er karaoke mee doen bijvoorbeeld en je kunt invuloefeningen maken bij de songtekst. Je kunt de app gratis downloaden. 

Lees verder
Nieuw verschenen: Het verhaal van Bashir Abdi: Rennen voor je leven
6 juni 2024

Bashir Abdi is vijf jaar oud wanneer de oorlog in Somalië uitbreekt. Zijn moeder gaat op zoek naar een beter leven voor haar gezin, maar verliest daardoor het contact met haar man en kinderen. Samen met zijn vader, broers en zus vlucht Bashir voor de oorlog. Ze gaan op zoek naar zijn moeder. Bashir is dertien jaar oud wanneer hij aankomt in België, het land waar zijn moeder asiel vond. Hij maakt nieuwe vrienden en start met atletiek. Lopen is voor Bashir een manier om het verleden te vergeten. Hij loopt sneller en verder..

Prijs: €8,99

Auteur: Peter Vervaet

Uitgeverij Vrijdag & Wablief

Lees verder
Nieuw verschenen: Floris en Blancefloer & Woord in kleur
6 juni 2024

Floris en Blancefloer is een 13e-eeuws sprookje. Het is nu hertaald naar een vlot leesbare tekst met prenten, door Anne Remy & Laura Somers. Met tekeningen van cursisten van Ligo Antwerpen, onder begeleiding van Laura Vargas. Het lesmateriaal werd ontwikkeld voor NT2-cursisten op 1.2 (ERK A1) niveau, ook cursisten met ander niveaus zullen er plezier aan beleven.

Woord in kleur laat de resultaten zien van Vijftig Ligo cursisten uit alle hoeken van de wereld die werkten met woorden. Wat is poëzie? Wat is fantasie? Woorden en zinnen ontstonden uit associatie. Vliegen van zot geluk. De mooiste woorden werden kleurrijke papieren collages.

Collages van zinnen werden gedichten. Gedichten werden geplakt en gerapt, voorgedragen en uitgedragen.

Uitgever Ligo Antwerpen

 

Lees verder
Nieuw verschenen: nieuwe serie Superrr Taalboek
6 juni 2024

De serie Superrr Taalboek is een reeks werkboeken speciaal voor leerlingen in de ISK/OKAN op A1-niveau. De werkboeken bestaan uit makkelijke, fictieve verhalen die herkenbaar zijn voor jongeren. Bijvoorbeeld over de eerste werkdag, samenwerken, vriendschap, en verliefd zijn. De serie Superrr Taalboek is een aanvulling op de eerdere serie Superrr.

 

De verhalen zijn opgedeeld in korte hoofdstukken. Aan het eind van elk hoofdstuk staat een woordenlijst en een aantal verwerkingsopdrachten. Deze opdrachten bestaan uit drie niveaus: van makkelijk, naar moeilijk. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld beginnen met de makkelijke opdrachten, om later verder te gaan met de moeilijkere opdrachten.

 

De opdrachten bestaan uit zowel meerkeuzevragen als open vragen die betrekking hebben op het verhaal. Door zo met de vocabulaire uit het verhaal aan de slag te gaan, leren leerlingen snel nieuwe woordenschat.

 

Auteur: Mirjam Eppinga

 

Leesniveau: A1

 

Serie: Superrr Taalboek

 

Prijs: €22,- (bij afname van 15 exemplaren of meer € 16,50 per stuk)

 

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

Lees verder
Zes motiverende breinprincipes
6 juni 2024

Motivatie is een erg belangrijk aspect van het leren. Een goede motivatie kan het leren versterken evenals dat een minder goede motivatie het leren kan doen afnemen. Tegelijkertijd is het ook een erg complex aspect. Het is niet voor niets één van de meest onderzochte onderwerpen binnen het onderwijs. Hoe zorg je nu voor een goede motivatie in en rondom je lessen? In dit artikel gaan de auteurs van Vernieuwenderwijs in op motiverende breinprincipes én kun je een poster downloaden om jezelf en collega’s te inspireren.

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 230

Column

In zinnen. Volle zinnen. Poëzie in de NT2 klas

In zinnen. Volle zinnen. Poëzie in de NT2 klas
Jampa

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.