Nieuws

NT1-docentenconferentie ‘Snappen wat je leest’. Woensdag 20 januari 2021
15 maart 2021

Op woensdag 20 januari 2021 vond de vierde NT1-conferentie plaats. Geheel online, passend bij de Corona-tijd.
Het thema van de bijeenkomst was Snappen wat je leest. Maurice de Greef was de presentator van de conferentie. Na de diverse sprekers werden er vragen uit de chat behandeld, en werd er ook uiteen gegaan in breakout-rooms om over diverse vragen na te denken. Het verslag van de conferentie staat online

Wilt u zich abonneren op de nieuwsbrief voor NT1-docenten? Dat kan hier.

Lees verder
Proeverij nieuwe uitgaves Boom NT2
15 maart 2021

Op 10 februari 2021 organiseerde uitgeverij Boom een proeverij over haar nieuwste uitgaven?  Deze proeverij kun je terugkijken. Tijdens de proeverij gaven de auteurs een korte toelichting van twintig minuten bij Beren op de weg, Diglin+ op weg naar B1 en Plein 16.

 

Lees verder
Lezingen Lezen met anderstalige en laagtaalvaardige. Workshops van Wablieft. Brussel en Gent
15 maart 2021

Drie kersverse lesgevers Nederlands, masterstudenten pedagogiek en onderwijskunde, verzorgen in april lezingen waarbij ze je alles vertellen over hoe je leest met anderstalige en “laagtaalvaardige” jongeren. Je leert onder andere over leesmotivatie, de ontwikkeling van woordenschat, en begrijpend lezen. En dat met de nieuwste inzichten rond leesonderwijs. De auteurs leren je ook hoe je aan de slag gaat met hun boek Overhaald.

Lees verder
NT2 in het Africamuseum te Tervuren
15 maart 2021

Het Africamuseum in Tervuren(Brussel) heeft voor docenten Nederlands en hun cursisten een interactieve NT2-rondleiding samengesteld. Met behulp van opdrachten en gesprekskaarten voeren een ervaren gids en de deelnemers een open gesprek rond universele thema’s zoals taal, muziek, natuur, voeding en economie.

 

Lees verder
Vaccineren uitgelegd in verschillende talen
15 maart 2021

Hoe kun je testen op corona? Wat is quarantaine? Hoe werkt de CoronaMelderApp en wat is het vaccin tegen het coronavirus?
Steffie
legt het op Oefenen.nl allemaal eenvoudig uit in het Turks, Engels, Pools, Roemeens en Bulgaars.
Ook bij Nieuwlander kun je meer informatie vinden.
En Pharos heeft ook veel uitleg over Corona in dertien talen. 

 

Lees verder
Je ziet altijd meer
18 februari 2021

Wil je je cursisten graag verrassen door beelden, met mooie schilderijen? 
Het boek 
Je ziet altijd meer leidt je door de wereld van de kunst. Dat doet het met 17 prachtige kunstwerken uit de verzameling van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel (KMSKB).

 

Lees verder
Stappen op weg naar werk: lessen voor de arbeidstoeleiding van statushouders gebundeld
9 februari 2021

Sinds de grote instroom van asielzoekers in 2015 zijn door gemeenten en maatschappelijke organisaties aanpakken ontwikkeld om statushouders sneller en duurzamer te begeleiden richting de arbeidsmarkt. Acht van deze initiatieven zijn met subsidie vanuit het ZonMw-programma Vakkundig aan het Werk door verschillende onderzoeksinstellingen onderzocht. Regioplan en het Verwey-Jonker Instituut bundelden deze kennis en destilleerden in een rapport de belangrijkste inzichten over werkzame aanpakken.

 

Lees verder
Info over corona voor anderstaligen
1 februari 2021

Er zijn (veel) NT2-cursisten die de persconferenties volgen van minister-president Rutte en minister de Jonge  - met 888 via teletekst worden die ondertiteld.
Andere informatiebronnen voor NT2-cursisten:

-        Pharos 

-        www.thuisartsOfficiele site van de NVHG – Nederlandse
         Huisartsenvereniging; verwijst door voor makkelijke taal en eigen taal 
         naar Pharos.

-       GGD Utrecht  heeft ism Pharos de websites Syriers gezond en Eritreers                gezond.

-        Steffie.nl 
         Uitleg (veel en snel) over vaccineren, duidelijke plaatjes, herhalen en                     voorlezen via de site.

-        Picto’s van de coronaregels in een eenvoudig informatieboekje van de                 Vereniging Gehandicapten zorg (mei 2020).

Lees verder
Nieuw: Spreektaal 3
1 februari 2021

Op 28 januari 2021 lanceert Stichting Het Begint met Taal voor alle taalvrijwilligers van Nederland SpreekTaal 3! Het materiaal bestaat uit vijftien praktische modules geschikt voor anderstaligen met niveau van A2-B1. Daardoor sluit het goed aan op de nieuwe inburgeringswet. 

 

Lees verder
NT2-docenten komen ook overal
1 februari 2021

Een leuk interview in Brabants Dagblad met NT2 docent die buitenlandse voetballers Nederlands leert en dan met name voetbalvaktaal.

 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 218

Advertentie
Advertentie
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Het komt goed

‘Ik hoor dat je niet zo goed Nederlands spreekt.’ Het intakegesprek voor autotechnicus op mbo2 is net begonnen en de achttienjarige jongen uit Eritrea die vijf jaar onderweg is geweest naar Nederland heeft nog geen kans gekregen. 

 

Lees verder
Column

Spelenderwijs

Spelenderwijs

Deel 3: Dobble

In de column Spelenderwijs bespreken Sandy Posthumus Meyjes en Ellis Delken elke twee maanden een spel dat je in de taalles kunt inzetten.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.