Nieuws

PISA rapport – 2022: leesvaardigheid van leerlingen daalt
21 december 2023

Laat je inspireren voor goed en leuk leesonderwijs door het Lesleesdossier

Nederlandse leerlingen zijn steeds minder vaardig op het vlak van lezen, wiskunde en natuurwetenschappen; met name de leesvaardigheid van leerlingen daalde fors. Deze daling in basisvaardigheden doet zich voor door heel Europa. Dat blijkt uit de resultaten van het PISA-2022 onderzoek van de OESO, die op 5 december zijn gepubliceerd.

Lees verder
TaalUnie lanceert vernieuwde website NT2-leerdoelen
21 december 2023

De website met NT2-leerdoelen voor volwassenen en de bijbehorende begeleiderspagina is nu volledig up-to-date, zowel voor leerders in Nederland als in België. De website is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Nederlands Taalunie, ITTA en het Centrum voor Taal en Onderwijs van de KU Leuven.

Lees verder
36ste Conferentie Onderwijs Nederlands
21 december 2023

Op 17 en 18 november 2023 vond de 36ste HSN Onderwijs Conferentie Nederlands plaats in Rotterdam. De bijdragen zijn bijeengebracht in de conferentiebundel. Neem hier een kijkje.

Lees verder
Studiedag LOWAN-vo 2023 – presentaties online
21 december 2023

Op 20 november 2023 vond de jaarlijkse landelijke studiedag van LOWAN-vo plaats.

Meer dan 1100 deelnemers waren aanwezig. Op de site van LOWAN vind je de opnames en presentaties en links naar het plenaire programma, de directiebijeenkomst en alle workshops. Ook op Lesonline zal binnenkort een verslag verschijnen.

Lees verder
‘Heel mbo leest!’
21 december 2023

Op 10 november 2023 lanceerden Kennispunt MBO Taal en Rekenen, Stichting Lezen en Mbo Taalacademie het leesoffensief ‘Heel mbo leest!’, hét landelijke initiatief om vrij lezen, leesmotivatie en leesbevordering structureel op te nemen in het mbo-onderwijs. Het doel van het leesoffensief? De taalontwikkeling van studenten extra stimuleren en daarmee schoolprestaties verbeteren en kansengelijkheid vergroten.

Lees verder
Podcast Docent NT2
21 december 2023

Peter Schoenaerts is de initiatiefnemer van Podcast Docent NT2. Dit is een podcast met didactische tips voor iedereen die lesgeeft aan anderstaligen. Deze keer interviewt Schoenaerts Camille Welie, coördinator van de afdeling VU-NT2 Professional en Research aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, over artificiële intelligentie. 

Lees verder
Tentoonstelling over lezen in Onderwijsmuseum
28 november 2023

Verander je leven, lees een boek! Lezen is een heel bijzondere vaardigheid: als je het eenmaal kunt, kun je nooit meer níet-lezen. En dat is maar goed ook, want lezen verandert je leven. 

Lees verder
Gezocht: Docenten met schrijftalent
28 november 2023

Eenvoudig Communiceren is een uitgeverij met maatschappelijke inzet die boeken en kranten maakt voor mensen die het lezen moeilijk vinden. Het streven is om literatuur toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld mensen die pas net Nederlands leren, en kinderen en jongeren met een taalachterstand of dyslexie. Dit jaar bestaat Eenvoudig Communiceren dertig jaar! Om dat te vieren is de uitgeverij op zoek naar nieuw talent en organiseert zij een schrijfwedstrijd voor mensen die meeslepend en sprankelend schrijven in eenvoudige taal.

Lees verder
Inburgeraars leren beter Nederlands door Enschedees Taaldorp: ‘Enkelen kunnen nog niet lezen of schrijven’
28 november 2023

“Heel veel mooi”, dat reageert cursist Waleed op de vraag wat hij vindt van het ‘Taaldorp’ dat ROC van Twente voor het tweede jaar op rij heeft georganiseerd. 

Lees verder
Nieuw Alfa NT2-materiaal: Overal taal!
28 november 2023

De nieuwe uitgave Overal taal! is een onderdeel van de totaalmethode Nieuwe start! Alfabetisering van NCB Uitgeverij. De focus van Overal taal! ligt op de functionele lees- en schrijfvaardigheden. 

Lees verder

Springen in Rotterdam! Lescongres op 8 oktober

 

Les bestaat veertig jaar. Dat wordt gevierd met een congres onder het motto de Sprong.

Iedere vijf jaar ontmoeten (nieuwe) lezers, redactieleden en vrienden van Les elkaar op een congres. Ook dit jaar weer! Zaterdag 8 oktober is het zover! Zorg dat je erbij bent.

 

Programma

Je kunt genieten van:

  • lezing van Mariet Schieprs, directeur Centrum van Taal en Onderwijs, Leuven
  • drie workshoprondes van ieder een uur, met Vlaamse en Nederlandse workshops
  • de uitreiking van de Lestrofee
  • de aftrap voor de Schrijfprijs NT2 2022-2023
  • momenten om nieuwe collega’s te leren kennen en ervaringen uit te wisselen
  • een uitgebreide informatiemarkt met presentatie van de nieuwste materialen
  • een heerlijke lunch, frisse tussendoortjes en een borrel na afloop een spetterende culturele afsluiting door Lennaert Maes

Plaats:            Postillon Convention Centre –
                      Beursplein 37, 3011 AA Rotterdam

Datum:            zaterdag 8 oktober 2022

Tijd:                 10.00 tot 17.30 uur - inloop vanaf 09.30

Prijs:                € 130,-

 

Inschrijving:     www.lescongres.org 

flyer: klik hier

 

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.