Nieuws

Inburgeraars leren beter Nederlands door Enschedees Taaldorp: ‘Enkelen kunnen nog niet lezen of schrijven’
28 november 2023

“Heel veel mooi”, dat reageert cursist Waleed op de vraag wat hij vindt van het ‘Taaldorp’ dat ROC van Twente voor het tweede jaar op rij heeft georganiseerd. 

Lees verder
Nieuw Alfa NT2-materiaal: Overal taal!
28 november 2023

De nieuwe uitgave Overal taal! is een onderdeel van de totaalmethode Nieuwe start! Alfabetisering van NCB Uitgeverij. De focus van Overal taal! ligt op de functionele lees- en schrijfvaardigheden. 

Lees verder
In memoriam Margreet Verboog (1946-2023)
10 november 2023

Op 25 oktober 2023 is Margreet Verboog op 77-jarige leeftijd overleden. Margreet was een icoon in NT2-land. Zij heeft veel betekend voor het NT2-onderwijs als taalwetenschapper, logopedist, opleider, docent en vooral auteur.

Lees verder
ISKpodcast
12 september 2023
Lees verder
NT2020 is Mee met NT2 geworden
24 juli 2023

De Vlaamse internettengroep NT2020 heeft een nieuwe website en een nieuwe naam: Mee met NT2!

Mee met NT2 is bedoeld voor elke NT2-professional in het Nederlandstalige volwassenenonderwijs in Vlaanderen en Brussel.

Lees verder
Nederlands in Brussel, een deel van de puzzel. Een motivatieonderzoek bij Brusselse NT2-leerders.
24 juli 2023

Het Huis van het Nederlands Brussel peilde de afgelopen jaren bij ruim 4000 cursisten naar hun motivatie om Nederlands te leren. Waarom leren ze Nederlands? Wat verwachten ze? Worden hun verwachtingen waargemaakt?

Els Deslé, oprichtster en ex-directeur van het Huis, presenteerde op 1 juni 2023 de onderzoeksresultaten. Ze gaf ook aanbevelingen voor het Huis, het NT2-onderwijs, de tewerkstellings- en vrijetijdssector. 

Lees verder
NT2-docent van het jaar 2023
29 juni 2023

Op 24 juni 2023 is verkozen tot NT2-docent van het jaar:Hanneke Schoenmakers.

Les feliciteert haar van harte met het winnen van de Carola van der Voort-bokaal. Toevallig staat in Les van juni een interview met de nieuwe docent van het jaar over het implementeren van flexlessen naast kern-lessen op het ROC van Nijmegen. Dat interview leest u hier.

Lees verder
Zeven winnaars Schrijfprijs NT2 2023
29 juni 2023

Maar liefst zeven winnaars van de Schrijfprijs NT2 zijn op 2 juni 2023 in Antwerpen bekend gemaakt. We feliciteren Mila Batistich, Giorgio Ferrari, Mohammed Ghunaim, Tamara Gosta, Sherin Mohamad, Sofiya Omarakhan, Jessica Otobe van harte met hun prachtige teksten met als thema ‘Naar Buiten’.

Op de site van de schrijfprijs NT2 kun je de teksten van alle genomineerden bewonderen.

In dit artikel van Les staan de winnende teksten en het juryrapport. 

 

Lees verder
oratie prof. dr. S.J. Andringa, hoogleraar Didactiek van de tweedetaalverwerving
29 juni 2023

De oratie van prof. dr. S.J. Andringa, hoogleraar Didactiek van de tweedetaalverwerving, is getiteld 'Bewust taalvaardig?' Op 16 juni sprak de kersverse hoogleraar zijn oratie uit. Deze oratie was live te volgen. Kijk hier

Lees verder
LASLLIAM leren kennen Online Workshop op 1 juni 2023
29 mei 2023

LASLLIAM leren kennen

Online Workshop Serie 2023, Nummer 5

 

De vijfde workshop van de Online Workshop Series in 2023 heeft als titel "Getting to know LASLLIAM". Het vindt plaats op donderdag 1 juni 2023 van 16.00 tot 18.00 uur. Inschrijven kan hier.

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.