Nieuws

Webinar Empowering Inclusion: the new Language Support for Migrants Toolkit
15 maart 2024

Toolkit

De afdeling Educatie van de Raad van Europa in Straatsburg lanceert dinsdag 19 maart de vernieuwde LSM Toolkit. LSM staat voor Language Support for Migrants. Deze ‘gereedschapskist’ kunnen docenten en vrijwilligers gebruiken bij het onderwijs aan (jong) volwassenen die een tweede taal leren met het oog op participatie in de samenleving.

Lees verder
Wat doe jij aan leesbevordering op de ISK? Doe mee aan onderzoek Stichting lezen
6 maart 2024

In opdracht van Stichting lezen doen VU-NT2 en het ITTA onderzoek naar de praktijk van leesbevordering in de ISK. De onderzoekers zijn erg benieuwd naar wat docenten NT2 in de ISK aan leesbevordering doen. Zij hebben daarvoor een vragenlijst opgesteld. Wil je meedoen? Klik hier.

Hartelijk dank namens de onderzoekers van ITTA en VU-NT2.

Lees verder
Masterclass Actief met uitspraak
8 februari 2024

Praktische handvatten en activerende werkvormen voor docenten NT2

De Nederlandse uitspraak kan een enorm obstakel zijn voor een NT2-leerder. Als NT2-docent wil je je cursisten helpen zo goed mogelijk verstaanbaar te spreken. Wat maakt de Nederlandse uitspraak nu zo lastig en hoe kun je hier klassikaal aandacht aan besteden? Ghislaine Giezenaar en Vivika Voskamp-Jagtenborg van Radboud in’to languages geven op 22 februari een workshop waarin je leert wat de voornaamste uitspraakproblemen bij NT2-leerders zijn en hoe je deze problemen in de groep kunt aanpakken.

 

Datum: Donderdag 22 februari 2024

Tijd: 13.30 - 16.30 uur

Locatie: Campus Radboud Universiteit Nijmegen

 

Prijs : € 195,-

 

Klik hier voor meer info

Lees verder
Nieuw verschenen: Prinses Amalia: Een toegankelijk portret in makkelijke taal
8 februari 2024

Claudia de Breij interviewde prinses Amalia vele keren en schreef een boek over haar. Dit boek is hertaald in makkelijke taal. Amalia vertelt in toegankelijk Nederlands over Amalia's ervaringen op een gewone school, haar passie voor paardrijden én haar toekomstverwachtingen. Ze vertelt over hoe het is om in deze tijd een prinses te zijn en altijd onder een vergrootglas te liggen.

 

Auteur: Claudia de Breij

Hertaling: Jet Doedel

98 pagina’s

Reeks: Leeslicht

Prijs: € 15,00

 

Lees verder
Zou online leren meer flexibiliteit kunnen brengen?
8 februari 2024

Nieuw verschenen: De potentie van online leren voor de inburgering

ITTA heeft in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met het werkveld onderzocht of online leren een oplossing kan zijn voor het groeiend tekort aan NT2 docenten in inburgering. Zou online leren meer flexibiliteit in de inburgeringstrajecten kunnen brengen? Het rapport en de Uitvoeringsbrief die op basis van het onderzoek is opgesteld en naar de Tweede Kamer gestuurd is hier te vinden. 

Lees verder
Expertisecentrum basisvaardigheden
8 februari 2024

Het Expertisepunt Basisvaardigheden is er voor iedereen die volwassenen met beperkte basisvaardigheden helpt bij het verbeteren van die basisvaardigheden. Het is een plek waar je kennis kunt vinden en delen. Het Expertisepunt Basisvaardigheden is een partnerschap tussen Movisie en Stichting Lezen en Schrijven. Ze delen kennis en versterken samenwerking tussen gemeenten, organisaties, professionals en vrijwilligers. Ze laten ook extra onderzoek uitvoeren. Zo willen ze ervoor zorgen dat iedere laaggeletterde kan meedoen in de samenleving.

Lees verder
PiƫzoMethodiek, een manier om basisvaardigheden te verbeteren
8 februari 2024

Movisie laat in een publicatie zien hoe Stichting Piëzo in Zoetermeer mensen helpt met het verbeteren van hun basisvaardigheden. Dit doen ze onder andere door hun eigen gemaakte PiëzoMethodiek. Deze methodiek helpt mensen om in kleine stappen aan de slag te gaan met hun ontwikkeling. Lees er hier meer over. 

Lees verder
Museumweken in Brussel
8 februari 2024

Van 4 tot en met 22 maart 2024 openen zeven Brusselse musea hun deuren voor NT2-klassen: AMVB, BELvue, het Broodhuis, BOZAR, KMSK, het Joods Museum en het Brussels Museum van de Molen en de Voeding.

 

Ontdek de musea tijdens een leuke activiteit op maat van je cursisten. De inschrijvingen starten op 5 februari. Klik hier voor meer informatie.

 

Lees verder
Oefenen met AI
8 februari 2024

Heb je al eens geëxperimenteerd met AI in de NT2les? Op de NT2community-site van Boom deelt Julia ten Bos in een korte video hoe je een invuloefening kan maken van een willekeurige tekst of hoe AI een tekst (van bijvoorbeeld het nieuws) kan herschrijven in simpelere taal. Dan kan je bijvoorbeeld het nieuws met je minder gevorderde cursisten lezen. Ze gebruikt hiervoor de bronnen Chat GPT en het AD. 

Het filmpje is te zien op dit platform.

Lees verder
Leraar van het jaar 2023 werkt op Taalschool Almere
8 februari 2024

In de rubriek Team in beeld van het tijdschrift Didactief staat een leuk artikel over Cora Posthumus – leraar van het jaar 2023 en haar team. Zij werkt op Taalcentrum Almere. een school voor nieuwkomers van 4 tot 18 jaar. Een docent legt uit dat ze met het adi-model werkt (adim= activerende directe instructie model). 

Lees verder

Springen in Rotterdam! Lescongres op 8 oktober

 

Les bestaat veertig jaar. Dat wordt gevierd met een congres onder het motto de Sprong.

Iedere vijf jaar ontmoeten (nieuwe) lezers, redactieleden en vrienden van Les elkaar op een congres. Ook dit jaar weer! Zaterdag 8 oktober is het zover! Zorg dat je erbij bent.

 

Programma

Je kunt genieten van:

  • lezing van Mariet Schieprs, directeur Centrum van Taal en Onderwijs, Leuven
  • drie workshoprondes van ieder een uur, met Vlaamse en Nederlandse workshops
  • de uitreiking van de Lestrofee
  • de aftrap voor de Schrijfprijs NT2 2022-2023
  • momenten om nieuwe collega’s te leren kennen en ervaringen uit te wisselen
  • een uitgebreide informatiemarkt met presentatie van de nieuwste materialen
  • een heerlijke lunch, frisse tussendoortjes en een borrel na afloop een spetterende culturele afsluiting door Lennaert Maes

Plaats:            Postillon Convention Centre –
                      Beursplein 37, 3011 AA Rotterdam

Datum:            zaterdag 8 oktober 2022

Tijd:                 10.00 tot 17.30 uur - inloop vanaf 09.30

Prijs:                € 130,-

 

Inschrijving:     www.lescongres.org 

flyer: klik hier

 

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.