Nieuws
Linn
Maaike Gerritsen
Ineens zat ze daar: Linn. Ik dacht eerst dat ze een nieuwe stagiaire op de taalschool was. Type onverzorgd, kwetsbaar, zoals zovelen onder ons vastgelopen in de mallemolen van het hedendaagse hectische leven. Vrijwilligster/stagiaire zijn voor anderstaligen op een kleine taalschool klinkt dan als een goede opstart voor een hernieuwde duik in het werkende bestaan. Ik zag alweer een hoop extra werk boven mijn hoofd hangen in plaats van de bedoelde meerwaarde die een extra kracht natuurlijk ook kan hebben.
Extra capaciteit bij Nt2-docentenopleidingen en bij Evc-assessments
De laatste tijd is er veel vraag naar opleidingsplaatsen bij de Nt2-docentenopleidingen. Een goed opgeleide en gecertificeerde Nt2-docent is tegenwoordig erg gewild.
Om aan de toenemende vraag te voldoen heeft de opleidingssector alle zeilen bijgezet om de capaciteit te verhogen.
Bron: Nieuwsbrief BVNT2
Kippen grazen gras
Ignace Fermont
Het is muisstil in de klas. Edyta staart naar het witte blad. Rahama slaakt een diepe zucht. Schrijf de eerste regel van een kettinggedicht: dat is de opdracht. Elena haalt stiekem haar smartphone boven. Snel een woordje vertalen uit het Roemeens wellicht. Ik zie veel gefronste wenkbrauwen, maar niemand die schrijft. Voorlopig wil het niet echt vlotten. Is de taak dan toch te hoog gegrepen voor mijn groep?
Onze hersenen zijn gebaat bij een overlap in de grammatica bij het leren van een vreemde taal
Een nieuwe taal leren is moeilijk. Je moet nieuwe woorden onthouden, leren hoe je die woorden in een zin zet, en hoe je ze integreert met wat je al weet over taal.
In een studie van onderzoekers van het Donders Instituut en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek zijn deze vaardigheden op hersenniveau bestudeerd in Nederlanders die een kunsttaal leren: het ‘Alienees’.
Persbericht Max Planck Instituut, Nijmegen
LEES MEE >> NT2. Een nieuwe leesmethode voor anderstalige jongeren
LEES MEE >> NT2 is een nieuwe leesmethode voor anderstalige jongeren die hen helpt de kloof te overbruggen tussen het tweedetaalonderwijs en het reguliere voortgezet onderwijs. De methode is duaal van opzet: het uitbreiden van de woordenschat én het verwerven van leesstrategieën gaan hand in hand.
'Hopende u hiermede van dienst te zijn'. Vernieuwd 'ambtenarenboekje' vanaf nu gratis te downloaden
Hopende u hiermede van dienst te zijn, hét taalgidsje voor de ambtenaar, is vanaf heden online te downloaden in een herziene en nieuw vormgegeven versie. Van de eerste druk (2008) van het taalgidsje zijn maar liefst 100.000 papieren exemplaren op de bureaus van ambtenaren beland.
Bron: Taalunie: bericht
EPALE lanceert online magazine over volwassen migranten en leren juni 2016
EPALE, het online platform voor volwassenen en leren in Europa, besteedde van april tot juni 2016 aandacht aan migranten. Het Nederlandse EPALE-team ging op zoek naar goede (praktijk)voorbeelden, inspirerende verhalen en ideeën uit de hele wereld en bundelde deze tot een online dossier. Het EPALE extra magazine toont hiervan een selectie.
Tel mee met Taal. Conferentie Onderzoek en Praktijk: een ideaal koppel
Op 23 juni vond de conferentie Onderzoek en praktijk- een ideaal koppel plaats in Bunnik. Er werden workshops werden vanuit de praktijk in de domeinen Gezin, Gezondheid en Werk. Vooraanstaande onderzoekers op deze domeinen legden de link met onderzoek. Zij schreven vervolgens een artikel over de opbrengsten van deze dag.
Tel mee met Taal
Met Tel mee met Taal geeft het kabinet een extra impuls aan het bestrijden van laaggeletterdheid en het voorkomen hiervan. Het actieprogramma is een initiatief van de ministeries van OCW, SZW en VWS en diverse partners en loopt tot en met 2018.
Tel mee met Taal heeft een digitaalplatform geopend. Op dit platform kun je informatie vinden over de uitvoering van het programma Tel mee met Taal en laaggeletterdheid
Rapporten Syrische en Eritrese vluchtelingen
Pharos heeft twee verkenningen uitgevoerd aangaande Syrische en Eritrese vluchtelingen in Nederland. Beide groepen zijn ruim vertegenwoordigd op de Isk’s in Nederland. Achtergrondinformatie kan wellicht helpen bij uw werk en de rapporten zijn dan ook opgenomen in de databank Lesmateriaal als vakliteratuur. Lees verder op de site van Isk-koepelorganisatie LOWAN.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER