Nieuws

Stap op de Rode Loper
21 januari 2016

Op maandag 16 november 2015 vond in Amsterdam de tweede succesvolle editie van Stap op de Rode Loper! plaats. Science Center NEMO en de Openbare Bibliotheek Amsterdam stonden de hele dag in het teken van lezen en letteren. De Rode Loper lag uit voor vmbo’ers uit de bovenbouw en hun docenten. 
Op maandag 11 januari 2016 was Stap op de Rode Loper!  in Groningen. Het Groninger Museum, het Nederlands Stripmuseum en het Groninger Forum (Bibliotheek en Bioscoop) legden hier de loper uit.

 

 

 

Lees verder
Actieprogramma Tel mee met Taal
20 januari 2016

Op acht december vond in Den Haag de bijeenkomst plaats waarmee aan het programma Tel mee met Taal een feestelijk en informatief startsein is gegeven. Met het nieuwe actieprogramma Tel mee met Taal  willen de departementen Onderwijs,Cultuur en Wetenschap (OCW, Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gezamenlijk tegengaan dat mensen met een beperkte taalvaardigheid aan de kant komen te staan.

 

Lees verder
Nieuwe formule zomercursus voor NVT-studenten
20 januari 2016

De Universiteit Gent en haar Universitair Centrum voor Talenonderwijs zullen de nieuwe zomercursus organiseren voor studenten Nederlands in het buitenland. Zij doen dat met een nieuwe formule die aansluit op de behoeften van de studenten, gebruikmaakt van digitale en interactieve voorzieningen en taal, cultuur en beroep stevig inbedt in de leerlijn. De zomercursussen die de Taalunie jarenlang organiseerde, krijgen daarmee een vervolg.

Lees verder
Muiswerk speelt in op leerstijlen
14 januari 2016

Kinderen krijgen  steeds meer visuele impulsen te verwerken in de huidige beeldcultuur. Veel kinderen leren daardoor gemakkelijker als instructie op een visuele manier aangeboden wordt. Muiswerk Educatief speelt in op deze ontwikkeling door talige uitlegschermen in het programma te vervangen door korte, op maat gemaakte animaties.

 

 

Lees verder
Taalstaat opnieuw op zoek naar beste leraar Nederlands
12 januari 2016

Voor het derde jaar op rij organiseert het KRO-NCRV radioprogramma De Taalstaat (NPO Radio 1), samen met Het Genootschap Onze Taal, de verkiezing van de beste leraar Nederlands. Net als vorig jaar komen ook Vlaamse docenten in aanmerking voor de titel  'Beste leraar Nederlands 2016'. Ook zogenaamde 'Nt2-docenten' kunnen meedoen, dat zijn leraren die Nederlandse les geven aan anderstaligen, waaronder vluchtelingen.  

Lees verder
Les 196 is verschenen!
29 december 2015

Het nieuwste nummer van tijdschrift Les is verschenen. Dit extra dikke nummer heeft als titel Met een warm hart en een koel hoofd. Naar succesvolle integratie van vluchtelingen. Aanleiding voor dit themanummer is de grote opgave waarvoor het Nt2- en educatieveld met de komst van een grote groep vluchtelingen en asielzoekers momenteel staat. De redactie wil met het nummer bijdragen aan optimale taalondersteuning en effectief taalonderwijs voor asielzoekers en vluchtelingen. Door het geven van informatie over doelgroepen, trajecten, voorbeelden van good practices en tips voor docenten, begeleiders en ondersteuners.

Lees verder
Les 196 is uit! Met een warm hart en een koel hoofd. Naar succesvolle integratie van vluchtelingen
23 december 2015

Aanleiding voor dit themanummer is de grote opgave waarvoor het Nt2- en educatieveld momenteel staat met de komst van een grote groep vluchtelingen en asielzoekers naar Nederland.

Lees verder
Nieuwe examenvoorbeelden inburgering op de site
21 december 2015

Er zijn vanaf 15 december nieuwe examenvoorbeelden voor het inburgeringsexamen te vinden op www.inburgeren.nl

Lees verder
Nieuwe boekjes Melkweg Alfa A online
20 december 2015

Stichting Melkweg+ (www.melkwegplus.nlheeft onlangs zes nieuwe boekjes gepubliceerd. De boekjes zijn bedoeld voor cursisten die het niveau Alfa A (bijna) bereikt hebben; deze leerders kennen de allereerste beginselen van het schrift.

 

Lees verder
Staatsexamen NT2 Spreken Programma II wordt moeilijker in 2016
19 december 2015

Alle cesuren (zak-/slaaggrenzen) van de onderdelen van de Staatsexamens NT2 zijn opnieuw geijkt aan de niveaus B1 en B2 van het Raamwerk NT2 (afgeleid van ERK).  

Vanaf 1 januari 2016 zal de zak-/slaaggrens van de examens Spreken en Schrijven van Programma II iets hoger komen te liggen. Inhoudelijk verandert er niets aan het examen zelf en ook niet aan examentaken. Voor meer uitleg zie een artikel op deze site. 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.