Doel

Het moet mogelijk zijn met een aantal acties de volwasseneneducatie te versterken, met name door aandacht voor de infrastructuur van de volwasseneneducatie en de kwaliteit en effectiviteit van het aanbod.

Het document Aandachtspunten versterking volwasseneneducatie (pdf) geeft een overzicht van de aandachtspunten die volgens de opstellers van essentieel belang zijn. De opstellers zullen deze aandachtspunten als onderlegger gebruiken voor een reeks gesprekken waarvoor zij beleidsontwikkelaars en -uitvoerders zullen uitnodigen.

 

Korte toelichting

Volwasseneneducatie is één van de middelen om maatschappelijke knelpunten zoals sociale uitsluiting, werkloosheid en schulden te voorkomen en ouderbetrokkenheid, communicatie met de overheid en zelfredzaamheid van burgers te bevorderen. In de huidige situatie lekt veel kennis weg door vertrekkende professionals en worden concessies gedaan aan de kwaliteit van het aanbod. De daarmee gepaard gaande maatschappelijke risico’s op korte en lange termijn zullen, zowel financieel als vanuit menselijk oogpunt, onwenselijk zijn.

 

Opstellers

Wil van Dijk – voorzitter Stichting ABC,

Monique Deenik – directeur TopTaal,

Sylvia de Groot Heupner – directeur Het Begint met Taal,

Simon Verhallen – Beroepsvereniging van Docenten NT2 (BVNT2),

Ina den Hollander – senior consultant CINOP,

Maurice de Greef – gastprofessor aan de Vrije Universiteit Brussel,

Elwine Halewijn – senior adviseur ITTA.

 

Het document is zoals aangegeven bedoeld als begin voor een reeks gesprekken met stakeholders en belangenbehartigers. De opstellers hebben het gericht gestuurd aan de volgende partijen:

Projectleiding Programmateam Tel mee met Taal, Steunpunt Basisvaardigheden (reeds aangegeven het inhoudelijk te ondersteunen);Inspectie van het Onderwijs, Stichting Lezen & Schrijven (reeds aangegeven het inhoudelijk te ondersteunen),VNG, Contactgemeenten voor volwasseneneducatie (een aantal van hen heeft reeds aangegeven het inhoudelijk te ondersteunen), LVO (reeds aangegeven het inhoudelijk te ondersteunen), DIVOSA, Learn for Life, Tweede kamerleden van verschillende partijen.

Zie hier voor het hele document.