Nieuws
Steun bieden aan vluchtelingenjongeren. Cursus voor het voortgezet onderwijs nu beschikbaar
De gratis online cursus van Augeo Steun bieden aan vluchtelingenjongeren voor het vo is nu beschikbaar!
In de online cursus leer je over stress bij vluchtelingenjongeren en hoe de natuurlijke veerkracht van jongeren kan worden bevorderd. Zodat jongeren zich weer veilig voelen en weer kunnen leren.
Uit de Lowan nieuwsbrief.
Internationale Schakelklas en doorstroom naar vo en mbo
Het NRC kopte afgelopen week ‘Asielkind leert onder zijn niveau’. Een interview met Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad en Jur Moorlag, tot voor kort directeur van de ISK Drachten.
Uit de Lowan nieuwsbrief.
Onderzoek Isk en ouderbetrokkenheid in vo. Start van twee NRO onderzoeksprojecten
ITTA gaat in samenwerking met verschillende scholen twee praktijkgerichte onderzoeken uitvoeren in het kader van NRO (NRO is Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek): één gericht op een verlengde intake voor Isk-leerlingen en één op het gebied van ouderbetrokkenheid in het vo.
Uit de ITTA nieuwsbrief
Week van het Nederlands 2016
De eerste activiteiten voor de Week van het Nederlands 2016, die plaatsvindt van 8 tot en met 15 oktober, zijn bekend. Het Willemsfonds gaat met de Tiendaagse van het Woord zijn afdelingen inspireren. Een toolkit geeft informatie waarmee zij eenvoudig een eigen activiteit kunnen organiseren. Ook het Davidsfonds heeft een toolkit voor de plaatselijke afdelingen met dictees, quizzen over taal en literatuur en richtlijnen hoe afdelingen zelf een debat kunnen organiseren.
Taalbeleid hoger onderwijs krijgt vorm
Taalbeleid in het hoger onderwijs komt steeds beter op de agenda te staan. Op 29 juni 2016 vindt in Antwerpen een netwerkbijeenkomst plaats van bestuurders en taalbeleidscoördinatoren van hogescholen in Nederland en Vlaanderen. Een dag later organiseert de VSNU (de vereniging van universiteiten in Nederland), in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), in Amsterdam een symposium om het debat over universitair taalbeleid over de grenzen van de instellingen heen te stimuleren.
Overgenomen uit Taalunie bericht
Ontwikkelingen rondom certificering docent Nt2
Er is op dit moment veel vraag naar gecertificeerde Nt2-docenten. Er zijn verschillende manieren om gecertificeerd te worden, bijvoorbeeld door het volgen van een post-bacheloropleiding tot docent Nt2 of het volgen van een masteropleiding op een universiteit, aangevuld met een beoordeling van praktijkervaring. Het huidige opleidingsaanbod in Nederland en Vlaanderen is te vinden op de website van de Beroepsvereniging (http://www.bvnt2.org/test/opleiding-scholing).
Overgenomen uit de Nieuwsbrief van de BVNt2 6 juni 2016
Feestelijke uitreiking van de Schrijfprijs NT2 2016
Op vrijdag 10 juni 2016 vond in het Huis van het Nederlands in Antwerpen de feestelijke uitreiking plaats van de Schrijfprijs NT2 2015-2016.
De winnaars in vier verschillende categorieën (Alfabetisering, de ERK-niveaus A1/A2 en B1/B2, en Isk/Okan) namen hun prijs in ontvangst (€ 250,- + certificaat) uit handen van schrijfster en dichter der Nederlanden én juryvoorzitter Joke van Leeuwen en van Bastienne Tholen, voorzitter van de Stichting LES.
Het theatergezelschap Fast Forward droeg na de uitreiking met hun gedramatiseerde gedichten bij aan de zeer geslaagde middag.
De winnende teksten waren:
Isk/Okan: Het Universum, Louise Mariano,
Alfabetisering: Mijn vriend osama, Hasan Mohamed,
A1/A2: Een vrouw is er, er is geen man, Hatice Sezer,
B1/B2: 499 woorde, Laura Bohorquez Suarez.
De vier winnende teksten zijn te vinden op de site van de schrijfprijs Nt2 en worden ook gepubliceerd in Les 198, juni 2016. Bovendien zijn ze met de shortlist (veertig teksten) mooi vormgegeven en gebundeld in het boekje Ontmoeten, hoe mijn wereld veranderde . . . (Uitgeverij Boom)
Meer weten? Kijk op www.schrijfprijsnt2.org
Mirjam Poolen verkozen tot de beste Nt2-docent van het jaar
Mirjam Poolen uit Halsteren is tijdens de grote BVNt2-conferentie op 21 mei uitgeroepen tot beste Nt2-docent van Nederland en Vlaanderen. Op 21 mei kon ze niet op de conferentie zijn, maar op 31 mei ontving zij uit handen van Yvonne Kammeier, wethouder in Bergen op Zoom, de NT2-bokaal.
Centrale examinering Nederlands en rekenen in het mbo
In schooljaar 2016-2017 zal nog geen verplichte centrale examinering plaatsvinden in de entreeopleiding. Dat betekent dat de huidige situatie voortduurt: In 2016-2017 kunnen Nederlandse taal en rekenen in de entreeopleiding worden geëxamineerd middels een instellingsexamen - dat kan ook het centraal examen Nederlandse taal of rekenen 2F zijn.
Maaike van Herwaarden verkozen tot ‘Beste leraar Nederlands 2016’
Op zaterdag 28 mei is Maaike van Herwaarden uitgeroepen tot Beste leraar Nederlands 2016. Van Herwaarden, die lesgeeft op het Thomas a Kempis in Arnhem, een onderdeel van het Arentheem College, behaalde de meeste stemmen van de drie finalisten. De jury had haar genomineerd "omdat zij kinderen allemaal ziet en ze leert om na te denken waarom ze iets doen en dat te onderbouwen met argumenten".
De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door het NPO Radio 1-programma De Taalstaat en het Genootschap Onze Taal.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER