Nieuws

Een intake-instrument voor de EOA-leerling
19 augustus 2015

Het Intake-instrument Eerste Opvang Anderstaligen (EOA) is onlangs uitgebreid met een onderdeel rekenen. Het EOA is een flexibel toetsenpakket, waarmee het startpunt van de leerling wordt bepaald door de leerbaarheid, taal- en rekenvaardigheid, belemmerende en succesfactoren, maar bijvoorbeeld ook het niveau van Engels in kaart te brengen.



Lees verder
Compromis bereikt. Over de bezuinigingsplannen van de Nederlandse Taalunie
8 juli 2015

In juni 2015 werd het werkveld neerlandistiek opgeschrikt door bezuinigingsvoorstellen van de Nederlandse Taalunie. De voorstellen betreffen vooral de activiteiten rondom Nederlands als vreemde taal. 


Inmiddels is er naar aanleiding van reacties van verschillende betrokkenen een compromis bereikt.

Lees verder
Voor een hongerloontje? Open brief aan de Amsterdamse wethouder
6 juli 2015

Een Nt2-docent die als zzp-er die bij een taalaanbieder werkt, werkt vaak onder slechte arbeidsomstandigheden. Zie ook: Ervaringen van Nt2-docenten die als zelfstandige werken (Les161, 2009) en: Een eerlijke vergelijking? Over tarieven van een zelfstandig docent (Les162).

Ed Kniesmeijer, docent Nt2 en inburgering en zzp-er in Amsterdam, wil er werk van maken en schreef een open brief aan wethouder Onderwijs Mevrouw Kukenheim (Zie Facebook en Linkedin).

 

Lees verder
Taalblad BE
29 juni 2015

Het Vlaamse TAALBLAD BE is een mooi elektronisch magazine met dagelijkse actualiteit, geschreven in het Nederlands, maar voor anderstaligen. 

 

Lees verder
Vijftig nieuwe beschrijvingen van onderzoek naar Nt2-volwassenenonderwijs
29 juni 2015

Wat leert de wetenschap ons over het taalonderwijs in Nederland? Onlangs werd de online databank Het Taalonderwijs Nederlands Onderzocht verrijkt met vijftig nieuwe beschrijvingen van onderzoek naar Nt2-volwassenenonderwijs. 

Lees verder
De nieuwe versie van nt2taalmenu.nl is online!
25 juni 2015

 

Goed lesmateriaal voor mensen die Nederlands willen leren, gratis via het internet. Dat was sinds de start in 2006 het doel van nt2taalmenu.nl. De laatste tijd hoorden we echter van collega's en gebruikers steeds vaker dat onze site wel een update kon gebruiken. Inmiddels staat de nieuwe versie van nt2taalmenu.nl. online. 

Lees verder
Nederlands naar perfectie. Nieuwe methode Nederlands voor hoogopgeleide anderstaligen
25 juni 2015

Nederlands naar perfectie is een totaalmethode Nederlands voor hoogopgeleide anderstaligen. De uitgave brengt cursisten van niveau B2 naar niveau C1. De acht hoofdstukken zijn opgezet rond een breed scala aan wetenschappelijke thema’s.

Naast de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken is er veel aandacht voor uitbreiding van de woordenschat. 

Lees verder
Oefen LINGO wegens succes uitgebreid
25 juni 2015

ETV.nl heeft het programma Oefen LINGO uitgebreid met drie nieuwe hoofdstukken. Er zijn nu zes hoofdstukken: Eten; Werk; Wonen; Lichaam; Natuur en Vrije tijd. Elk hoofdstuk is onderverdeeld in drie niveaus: beginner **, gevorderden ****, expert *****

Oefen LINGO op je eigen niveau en werk tegelijk aan je taalvaardigheid. Je leert woorden herkennen, spellen, hoe woorden in elkaar zitten en welke letters achter elkaar kunnen.

 

Lees verder
Meertaligheid onder de loep
25 juni 2015

Het belang van meertaligheid in onze hedendaagse maatschappij kan niet genoeg benadrukt worden. Toenemende globalisering, migratie en technologische vernieuwingen maken van meertaligheid veeleer de norm dan de uitzondering. Dit creëert nieuwe uitdagingen. Het boek Meertaligheid onder de loep biedt een overzicht van de recentste inzichten over meertaligheid. 

 

Lees verder
Meertalig opvoeden. Uw kind zal u dankbaar zijn
25 juni 2015

Meertalig opvoeden gaat echter niet vanzelf en vaak stuiten meertalige gezinnen op dezelfde moeilijkheden en vragen. Het doel van het boek Meertalig opvoeden is om die vragen te beantwoorden en tips te geven om zo ouders en opvoeders een handje te helpen.

 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.