Nieuws

Melkweg+: een nieuw boekje over de verkiezingen voor de Provinciale Staten
16 februari 2015

Op 18 maart 2015 worden de verkiezingen voor de Provinciale Staten gehouden. Een lastig onderwerp misschien voor leerders op Alfa C-niveau, want wat doet de provincie eigenlijk precies? Voor wie daar in de les aandacht aan wil besteden, is nu het boekje Provinciale Verkiezingen online. Het is te vinden op www.melkwegplus.nl. Kijk in de map B/C bij participatie. Wel even (gratis) inloggen.

Lees verder
Wie ben ik? Antwerpse migratieverhalen
15 februari 2015


Een schrijfwedstrijd georganiseerd door het Red Star Line Museum en het Huis van het Nederlands Antwerpen stimuleerde migranten tot het maken van ontroerende verhalen over Wie ben ik

Lees verder
In Gesprek Lesboek Spreekvaardigheid voor ISK/OKAN onderwijs
13 februari 2015

Fros van de Maden, bekend van haar ISK schrijfmethode Op Schrift, heeft nu een nieuwe vaardigheid onder handen genomen: In Gesprek.

 

Lees verder
Gelukkig zijn. Nieuw theaterstuk van Fast Forward
6 februari 2015

Op woensdag 11 februari ging in Vilvoorde  de nieuwste voorstelling van Fast Forward in première: Gelukkig zijn. Daarin staan voor het eerst anderstaligen zelf op de planken: ze vertellen verhalen en zingen - als vierstemmig koor - bekende Nederlandstalige liedjes.

 

Lees verder
Vertellen in de Nt2 les
12 januari 2015

Op een blog van Het huis van het Nederlands in Antwerpen zijn methodieken te vinden voor vertellen in de Nt2-les. Je krijgt er een overzicht van de verschillende verteltrajecten voor cursisten naar aanloop van het Vertelfestival Antwerpen vertelt op 3 mei in Antwerpen. Verhalen vertellen, luidkeels meezingen met de Bonski’s, achteroverleunen en genieten van Fast Forward, musiceren met De Filharmonie, met de klas naar het MAS,… Op de website zijn alle oefenkansen Nederlands gebundeld. 

Zie ook: http://nt2vertelt.wordpress.com/

 

Lees verder
De Kleine Wablieft
12 januari 2015

Wablieft-boeken zijn vlotte boeken in duidelijke taal voor jongeren en volwassen lezers. De boeken zijn spannend, ontroerend en interessant. Wablieft geeft ook de zogenaamde Kleine Wablieft krant uit.

 

Lees verder
ISK Portfolio
12 januari 2015

Het ISK Portfolio is een map waarin de leerling leerproducten verzamelt om te laten beoordelen door de docent. Het is ontwikkeld als extra ondersteuning bij het monitoren van de voortgang van leerlingen van de Internationale Schakelklas en kan in combinatie met alle methodes tot en met niveau B1 gebruikt worden.

 

Lees verder
Babbelonië
12 januari 2015

Het Oost-Vlaams Diversiteitscentrum en Vormingplus hebben het project Babbelonië opgezet. Babbelonië bundelt methodieken en materialen om groepsgesprekken te voeren met anderstaligen. 

 

Lees verder
Taaluniebericht: Grenzeloos
12 januari 2015

Een column lezen over een docent Nederlands als Vreemde taal? Ga dan naar de column Grenzeloos op Taaluniebericht.org:

 

Lees verder
SpreekTaal 2
12 januari 2015

SpreekTaal 2 is een vervolg op de succesvolle methode SpreekTaal 1. SpreekTaal 2 is bruikbaar bij de taalcoaching van anderstaligen met niveau A1, het bevat vijftien modules met uitgebreid materiaal voor taalcoaches die anderstaligen (van niveau A1 tot A2) ondersteunen bij het Nederlands spreken.

 

 

Lees verder

Springen in Rotterdam! Lescongres op 8 oktober

 

Les bestaat veertig jaar. Dat wordt gevierd met een congres onder het motto de Sprong.

Iedere vijf jaar ontmoeten (nieuwe) lezers, redactieleden en vrienden van Les elkaar op een congres. Ook dit jaar weer! Zaterdag 8 oktober is het zover! Zorg dat je erbij bent.

 

Programma

Je kunt genieten van:

  • lezing van Mariet Schieprs, directeur Centrum van Taal en Onderwijs, Leuven
  • drie workshoprondes van ieder een uur, met Vlaamse en Nederlandse workshops
  • de uitreiking van de Lestrofee
  • de aftrap voor de Schrijfprijs NT2 2022-2023
  • momenten om nieuwe collega’s te leren kennen en ervaringen uit te wisselen
  • een uitgebreide informatiemarkt met presentatie van de nieuwste materialen
  • een heerlijke lunch, frisse tussendoortjes en een borrel na afloop een spetterende culturele afsluiting door Lennaert Maes

Plaats:            Postillon Convention Centre –
                      Beursplein 37, 3011 AA Rotterdam

Datum:            zaterdag 8 oktober 2022

Tijd:                 10.00 tot 17.30 uur - inloop vanaf 09.30

Prijs:                € 130,-

 

Inschrijving:     www.lescongres.org 

flyer: klik hier

 

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.