Nieuws

Hoe leer je Nederlands aan analfabete immigranten?
27 augustus 2014

Op deze vraag wil taalkundige Susanna Strube in haar kersverse proefschrift een antwoord geven. Op 27 augustus verdedigde ze het proefschrift aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Ze wordt over haar proefschrift geïnterviewd in de nieuwe rubriek Over taal gesproken van Kennislink.

Lees verder
Sterke vrouwen overal
25 juli 2014

Wablieft-boeken zijn vlotte boeken in duidelijke taal voor jongeren en volwassen lezers. De boeken zijn spannend, ontroerend en interessant. Er zijn onlangs vier nieuwe boeken van de organisatie Wablieft uit Vlaanderen uitgekomen. In juni verscheen Sterke vrouwen overalvan Goedele Liekens.

 

 

Lees verder
Meest bestudeerde talen ter wereld
27 juni 2014

Wist u dat het Engels, het Frans, het Spaans en het Italiaans (in deze volgorde) de vier meest bestudeerde talen ter wereld zijn?

(Bron: Corriere della Sera)

 

UIt: Taalpost 20 juni

Lees verder
Feestelijke uitreiking van de Schrijfprijs NT2 2014
18 mei 2014

Op vrijdag 16 mei 2014 vond in het Huis van het Nederlands in Antwerpen de feestelijke uitreiking plaats van de Schrijfprijs NT2 2014.

Lees verder
Taalunie lanceert digitaal tijdschrift voor taalliefhebbers
5 mei 2014

Wat zijn de nieuwe trends en ontwikkelingen in het taalgebied? Welke sporen zet de Taalunie uit in haar taalbeleid? Het is allemaal te vinden in Taalunie: Bericht, het nieuwe online tijdschrift van de Taalunie.

Lees verder
Les: Digitaal proefnummer 1
25 april 2014

Beste bezoeker,

 

We zijn er trots op u dit eerste digitale proefnummer te kunnen presenteren. Vanaf mei 2014 gaat Les meer digitaal publiceren. Tot nu toe kende Les alleen een ‘papieren’ versie die 6 x per jaar verschijnt. Vanaf mei 2014 gaat Les meer digitaal. Dit jaar verschijnen er twee digitale proefnummers: in mei en in november. Deze digitale nummers zullen vooral korte artikelen bevatten. Voor de inhoud van dit eerste nummer zie hieronder. De twee digitale nummers van 2014 zijn toegankelijk voor iedere site-bezoeker.

Lees verder
De vriendelijke groenten: liedjes op maat van Nt2-cursisten
23 april 2014

Nt2-docente Kathleen De Laet en haar band  De Vriendelijke Groenten maakten al eerder furore met hun liedje Leer Nederlands. Intussen hebben zij al een avondvullend programma bij elkaar geschreven vol liedjes op maat van cursisten Nt2. Samen met de andere muzikanten worden cursisten in de bloemetjes gezet met muziek en poëzie in een taal die ze begrijpen. Kathleens aanstekelijk enthousiasme, swingende nummers en toegankelijke teksten steken cursisten een hart onder de riem.

Lees verder
Goed gesprookjes
23 april 2014

Goed Gesprookjes is een vertelproject van Open School Antwerpen. In mei 2014 werkte men in alle klassen een hele maand rond verhalen vertellen. De Open School verzorgt ook workshops en voorstellingen voor lesgevers en cursisten.

Lees verder
Website Nederlands voor anderstaligen
23 april 2014

De NEVA-website is een website Nederlands voor anderstaligen waar lesmateriaal te vinden is dat cursisten zelfstandig kunnen doorwerken. De site is ontwikkeld door de Katholieke Hogeschool Kempen, de Universiteit van Wenen en de Universiteit van Tilburg in het kader van een Grundtvig-project.

Lees verder
30 1999
Lees verder

Springen in Rotterdam! Lescongres op 8 oktober

 

Les bestaat veertig jaar. Dat wordt gevierd met een congres onder het motto de Sprong.

Iedere vijf jaar ontmoeten (nieuwe) lezers, redactieleden en vrienden van Les elkaar op een congres. Ook dit jaar weer! Zaterdag 8 oktober is het zover! Zorg dat je erbij bent.

 

Programma

Je kunt genieten van:

  • lezing van Mariet Schieprs, directeur Centrum van Taal en Onderwijs, Leuven
  • drie workshoprondes van ieder een uur, met Vlaamse en Nederlandse workshops
  • de uitreiking van de Lestrofee
  • de aftrap voor de Schrijfprijs NT2 2022-2023
  • momenten om nieuwe collega’s te leren kennen en ervaringen uit te wisselen
  • een uitgebreide informatiemarkt met presentatie van de nieuwste materialen
  • een heerlijke lunch, frisse tussendoortjes en een borrel na afloop een spetterende culturele afsluiting door Lennaert Maes

Plaats:            Postillon Convention Centre –
                      Beursplein 37, 3011 AA Rotterdam

Datum:            zaterdag 8 oktober 2022

Tijd:                 10.00 tot 17.30 uur - inloop vanaf 09.30

Prijs:                € 130,-

 

Inschrijving:     www.lescongres.org 

flyer: klik hier

 

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.