Nieuws

Waarom is een witte neushoorn grijs (en een zwarte ook)? Woorden die je op het verkeerde been zetten
25 juni 2015

Moet je bij scheurbuik hechten? Heeft je schoonfamilie zich goed gewassen? En hoe zit dat nu met die witte en zwarte neushoorn; beide dieren zijn toch grijs? Vanaf vandaag is het allemaal na te lezen in het nieuwste boekje van Van Dale: Waarom is een witte neushoorn grijs (en een zwarte ook)? Woorden die je op het verkeerde been zetten.

 

Lees verder
Melkweg: nu ook rekenboekjes op alfaniveau
29 mei 2015

Melkweg Rekenen is bedoeld voor gebruik in alfagroepen. De boekjes sluiten qua opzet en thematiek aan bij de boekjes Melkweg Taal. Het taalniveau is gelijk aan het niveau van de reeks Lezen van Alfa A naar Alfa B. De reeks Melkweg Rekenen is bedoeld om docenten van alfacursisten aan te moedigen wat meer aandacht aan rekenvaardigheid te besteden in de lessen. Ook leren de cursisten de rekentaal.

Lees verder
Het verhaal van.... Schrijfopdracht voor uw cursist via nt2.nl!
26 mei 2015

Op de website www.nt2.nl van uitgeverij Boom is sinds kort een nieuwe rubriek in het leven geroepen, Het verhaal van…. Iedere maand wordt het verhaal van een Nt2-leerder geplaatst. 

De verhalen kunnen ingestuurd worden door een e-mail met de titel Dit is mijn verhaal naar nt2@uitgeverijboom.nl  te sturen. Vergeet niet dat het verhaal op de website geplaatst wordt en dus openbaar wordt gemaakt!

Lees verder
Update Analyse leer- en toetsmiddelen volwasseneneducatie beschikbaar!
26 mei 2015

Het Steunpunt ve heeft in 2012 een inventarisatie laten uitvoeren naar materialen en toetsen die in de volwasseneneducatie gebruikt worden voor Nederlandse taal (met name NT1), rekenen en digitale vaardigheden. Dit voorjaar is er een update op deze analyse uitgevoerd: Rapport 2015 Aan de slag met leer- en beoordelingsmateriaal voor volwassenen.

Lees verder
Zojuist verschenen: Werken in Nederland. Het boek ter voorbereiding op het examen Oriƫntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt
26 mei 2015

Sinds januari 2015 is het KNS-examen aangepast. Nieuw is het onderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA). Dit onderdeel maakt deel uit van zowel het inburgeringsexamen als het Staatsexamen NT2 programma I en II. Ter voorbereiding op het ONA-examen is vandaag bij uitgeverij Boom de nieuwe methode Werken in Nederland (WIN) verschenen.

 

Lees verder
De Marktkramers, spel om Nederlands te durven spreken
30 maart 2015

Het Vlaamse Vzw de Rand en de Taalunie hebben een nieuw spel uitgebracht voor tieners en volwassenen die Nederlands leren: De Marktkramers. Dit informatieve groepsspel zou hen moeten helpen om Nederlands te durven spreken in het dagelijkse leven.

 

 

Lees verder
TINK-training voor taal- en interactievaardigheden in de kinderopvang
29 maart 2015

Wil je medewerkers in de kinderopvang trainen in goede taal- en interactievaardigheden? Er worden trainers gezocht die een licentie willen verkrijgen om de TINK-training te verzorgen in kinderopvangorganisaties.

 

 

Lees verder
Makkelijke literatuur voor 'lastige' lezers
26 maart 2015

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren komt met drie nieuwe titels in de serie Literatuur voor beginners.

De uitgeverij heeft de serie Literatuur voor beginners speciaal opgezet voor ‘lastige lezers’. Mooie, klassieke werken uit de canon van de Nederlandstalige literatuur, naverteld in een toegankelijke en frisse stijl.

 

 

Lees verder
Beter lezen en schrijven in het mbo: veel voorkomende vragen
23 maart 2015

De afgelopen drie jaar heeft het Expertisecentrum Nederlands samen met ROC Zadkine en het Centraal Planbureau een groot onderzoek uitgevoerd naar de taalvaardigheidsontwikkeling van eerstejaars leerlingen mbo (BOL niveau 3 en 4). De uitvoering van dat onderzoek heeft veel inzichten opgeleverd over de uitdagingen waar docenten Nederlands in het mbo mee te maken hebben.

 

Lees verder
Taaleis in het kader van de bijstand
20 maart 2015

De Wet taaleis WWB (Wet werk en bijstand) breidt de voorwaarden in het kader van de bijstand uit met een taaleis. Deze stelt dat mensen de Nederlandse taal op zo'n manier moeten beheersen, dat ze op de werkvloer eenvoudige gesprekken kunnen voeren.

 

 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.