Nieuws

Net in Nederland
25 juni 2016

Net in Nederland is een online platform dat erop is gericht om nieuwkomers in ons land zoals vluchtelingen en immigranten met on demand media-aanbod wegwijs te maken in onze samenleving.

Op Net in Nederland zal voor alle leeftijden informatief, educatief en cultureel aanbod te vinden zijn dat toegankelijk is gemaakt met ondertiteling in het Nederlands, Engels en Arabisch. 

Lees verder
Boekje erbij?! deel 3 is uit!
25 juni 2016

Boekje erbij ?! Deel 3, geschreven door Jeske de Bakker, is een lees- en werkboekje voor beginnende alfa-cursisten. Het is geschikt voor beginnende en/of moeilijk lerende alfa-cursisten en te gebruiken als extra oefenmateriaal, naast uw alfabetiseringsmethode.

Deel 1 en 2 zijn al eerder verschenen. In dit derde boekje staan nieuwe klanken, teksten en oefeningen. 
Voor meer informatie en bestellingen: www.hollandse-kost.nl

Lees verder
Steun bieden aan vluchtelingenjongeren. Cursus voor het voortgezet onderwijs nu beschikbaar
25 juni 2016

De gratis online cursus van Augeo Steun bieden aan vluchtelingenjongeren voor het vo is nu beschikbaar!

In de online cursus leer je over stress bij vluchtelingenjongeren en hoe de natuurlijke veerkracht van jongeren kan worden bevorderd. Zodat jongeren zich weer veilig voelen en weer kunnen leren.

Uit de Lowan nieuwsbrief.

 

Lees verder
Internationale Schakelklas en doorstroom naar vo en mbo
24 juni 2016

Het NRC kopte afgelopen week ‘Asielkind leert onder zijn niveau’. Een interview met Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad en Jur Moorlag, tot voor kort directeur van de ISK Drachten. 

Uit de Lowan nieuwsbrief.

 

 

Lees verder
Onderzoek Isk en ouderbetrokkenheid in vo. Start van twee NRO onderzoeksprojecten
24 juni 2016

ITTA gaat in samenwerking met verschillende scholen twee praktijkgerichte onderzoeken uitvoeren in het kader van NRO (NRO is Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek): één gericht op een verlengde intake voor Isk-leerlingen en één op het gebied van ouderbetrokkenheid in het vo.

Uit de ITTA nieuwsbrief

Lees verder
Week van het Nederlands 2016
24 juni 2016

De eerste activiteiten voor de Week van het Nederlands 2016die plaatsvindt van 8 tot en met 15 oktober, zijn bekend. Het Willemsfonds gaat met de Tiendaagse van het Woord zijn afdelingen inspireren. Een toolkit geeft informatie waarmee zij eenvoudig een eigen activiteit kunnen organiseren. Ook het Davidsfonds heeft een toolkit voor de plaatselijke afdelingen met dictees, quizzen over taal en literatuur en richtlijnen hoe afdelingen zelf een debat kunnen organiseren.

 

Lees verder
Taalbeleid hoger onderwijs krijgt vorm
21 juni 2016

Taalbeleid in het hoger onderwijs komt steeds beter op de agenda te staan. Op 29 juni 2016 vindt in Antwerpen een netwerkbijeenkomst plaats van bestuurders en taalbeleidscoördinatoren van hogescholen in Nederland en Vlaanderen. Een dag later organiseert de VSNU (de vereniging van universiteiten in Nederland), in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), in Amsterdam een symposium om het debat over universitair taalbeleid over de grenzen van de instellingen heen te stimuleren. 

Overgenomen uit Taalunie bericht

Lees verder
Ontwikkelingen rondom certificering docent Nt2
15 juni 2016

Er is op dit moment veel vraag naar gecertificeerde Nt2-docenten. Er zijn verschillende manieren om gecertificeerd te worden, bijvoorbeeld door het volgen van een post-bacheloropleiding tot docent Nt2 of het volgen van een masteropleiding op een universiteit, aangevuld met een beoordeling van praktijkervaring. Het huidige opleidingsaanbod in Nederland en Vlaanderen is te vinden op de website van de Beroepsvereniging (http://www.bvnt2.org/test/opleiding-scholing).
Overgenomen uit de Nieuwsbrief van de BVNt2 6 juni 2016

 

Lees verder
Feestelijke uitreiking van de Schrijfprijs NT2 2016
12 juni 2016

Op vrijdag 10 juni 2016 vond in het Huis van het Nederlands in Antwerpen de feestelijke uitreiking plaats van de Schrijfprijs NT2 2015-2016.

De winnaars in vier verschillende categorieën (Alfabetisering,  de  ERK-niveaus A1/A2 en B1/B2, en Isk/Okan) namen hun prijs in ontvangst  (€ 250,- + certificaat) uit handen van schrijfster en dichter der Nederlanden én juryvoorzitter Joke van Leeuwen en van Bastienne Tholen, voorzitter van de Stichting LES.
Het theatergezelschap Fast Forward droeg na de uitreiking met hun gedramatiseerde gedichten  bij aan de zeer geslaagde middag.  

 

De winnende teksten waren:
Isk/Okan: Het Universum, Louise Mariano,

Alfabetisering: Mijn vriend osama, Hasan Mohamed,
A1/A2: Een vrouw is er, er is geen man, Hatice Sezer,

B1/B2: 499 woorde,  Laura Bohorquez Suarez.

 

De vier winnende teksten zijn te vinden op de site van de schrijfprijs Nt2 en worden ook gepubliceerd in Les 198, juni 2016. Bovendien zijn ze met de shortlist (veertig teksten) mooi vormgegeven en gebundeld in het boekje Ontmoeten, hoe mijn wereld veranderde . . . (Uitgeverij Boom)

Meer weten? Kijk op www.schrijfprijsnt2.org

 

 

 

 

Lees verder
Mirjam Poolen verkozen tot de beste Nt2-docent van het jaar
12 juni 2016

Mirjam Poolen uit Halsteren is tijdens de grote BVNt2-conferentie op 21 mei uitgeroepen tot beste Nt2-docent van Nederland en Vlaanderen. Op 21 mei kon ze niet op de conferentie zijn, maar op 31 mei ontving zij uit handen van Yvonne Kammeier, wethouder in Bergen op Zoom, de NT2-bokaal

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.