Nieuws
Het schoolvak Nederlands: Verander wat niet meer werkt!
Het Algemeen Secretariaat van de Taalunie stelde naar aanleiding van een besluit van het Comité van Ministers eind 2015 een rapport op over de vraag Hoe ziet de toekomst van het onderwijs Nederlands eruit? Het rapport kwam tot stand in nauwe samenwerking met een expertgroep uit het veld (de zogenaamde kerngroep, waarin Kris Van den Branden een belangrijke rol heeft gespeeld). Deze visietekst is op 25 januari 2017 verstuurd aan het Comité van Ministers.
Hieronder vindt u een samenvatting. Het lezen waard!
Oproep! Nt2 Topper Internationale Schakelklas (isk)
Sinds 2003 wordt er tweejaarlijks een Nt2-docent van dat jaar gekozen onder auspiciën van de Beroepsvereniging van Nt2-docenten, de BVNt2.
In 2017 wordt een nieuwe traditie gestart door het voortgezet onderwijs erbij te betrekken. In een samenwerking van de BVNt2, LOWAN-vo en Bisbee Flexonderwijs wordt er gezocht naar de topper onder de isk-Nt2-docenten van Nederland.
Geef kandidaten op vóór 12 februari 2017!
Voor meer infotrmatie zie de site.
Combinatiewoordenboek. Een woordenboek met vaste verbindingen
Hoewel je inlichtingen kunt aanvragen en boodschappen kunt halen, spreekt iedereen van ‘inlichtingen inwinnen’ en ‘boodschappen doen’. Dit soort vaste verbindingen – het Nederlands kent er duizenden – wordt door de grotere woordenboeken niet systematisch beschreven. Het Combinatiewoordenboek doet dat wel.
Beter spellen
Beter spellen is de titel van het eerste boekje van de website Beter Spellen.
Met behulp van dit boekje kunt u oefenen met de spelling van alledaagse woorden waarmee toch regelmatig fouten worden gemaakt. Bijvoorbeeld oude vaste combinaties zoals te allen tijde, verkleinwoorden en meervouden.
Digiwak Nieuwkomers. Belangrjjke woorden in het basisonderwijs
Welke woorden bied je aan, welke woorden zijn geschikt en welke woorden zijn nodig voor nieuwkomers? Digiwak (Woordenlijst Amsterdamse kinderen) is uitgebreid met een online overzicht van belangrijke woorden voor nieuwkomers in het basisonderwijs. Digiwak Nieuwkomers is gratis te gebruiken.
Veelgestelde vragen: anderstaligen in het mbo. Handreiking van de Commissie voor Toetsen en Examens
In 2016 verscheen de Handreiking Examinering van anderstalige migranten in het mbo. Onlangs verscheen een uitbreiding van de handreiking met het document Veelgestelde vragen. Beide documenten zijn opgesteld door de Commissie Staatsexamens NT2.
‘Ik ben van boom roos vis’: leren lezen in Nederland in de 20e en 21e eeuw
Uitgeverij Zwijsen komt onder de titel Ik ben van boom roos vis met een rijk geïllustreerd koffietafelboek over de historie van Veilig leren lezen. Sinds 1960 hebben bijna 10 miljoen leerlingen leren lezen met deze gezichtsbepalende methode, die vroeger begon met ‘boom, roos, vis’. Tegenwoordig zijn de beginwoorden ‘ik, kim, sim’, maar nog altijd is Veilig leren lezen de meest gebruikte leesmethode van Nederland en Vlaanderen.
Atlas Antwerpen. Info voor taalleerders en docenten
Atlas, integratie & inburgering Antwerpen biedt informatie en ondersteuning aan anderstalige nieuwkomers en organisaties uit de stad Antwerpen. Op hun overzichtelijke websites is van alles te vinden voor taalleerders en docenten.
Vernieuwd: Lees en Schrijf! Het leesplankje
Lees en Schrijf! Het leesplankje
Weet je nog? Aap, noot, Mies … hok, duif, scha-pen. Kinderen leerden vroeger lezen met een leesplankje. Oefenen.nl heeft dat leesplankje modern en digitaal gemaakt. Je oefent Nederlandse klanken, letters en woorden.
Slagingspercentage inburgering gehalveerd sinds nieuwe wet
Het aantal mensen dat een inburgeringsexamen heeft gehaald is gehalveerd sinds de invoering van de nieuwe inburgeringswet. Nu slaagt nog maar 39 procent van de migranten voor het inburgeringsexamen, terwijl voorheen ruim 80 procent slaagde.
Dat staat in een rapport dat de Rekenkamer deze week publiceerde.
Eerder deze week liet Arjen Lubach in het televisieprogramma Zondag met Lubach al zijn licht schijnen op het inburgeringsbeleid en de verplichte inburgeringstoets (kijk naar het fragment hieronder).
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER