Nieuws

Nationale Onderwijsprijs naar Utrecht en Sneek
30 maart 2017

Woensdag 29 maart werd in Rotterdam de tweejaarlijkse Nationale Onderwijsprijs uitgereikt.

In het voortgezet onderwijs was de Piet Bakkerschool uit Sneek de winnaar.

In het basisonderwijs ging de eerste prijs naar een samenwerkings-project van drie Utrechtse scholen. De prijswinnaars ontvingen de Bronzen Olifant.

Bij het basisonderwijs was ook de speciale Taalklas voor Volwassenen van de Bredase basisschool John F. Kennedy voor de prijs genomineerd (eerder winnaar in Noord-Brabant). Over dit project schreef Marli Tijssen voor Les een artikel.

Lees verder
Babel wint NUT-project van het jaar
28 maart 2017

Tijdens de jaarlijkse conferentie van de Nederlandstalige Universitaire Talencentra (NUT) van vrijdag 17 maart jongstleden is het NUT-project van het jaar bekend gemaakt.

De prijs is dit jaar naar Babel gegaan voor het project Online NT2-cursussen voor vluchtelingen. 

 

Lees verder
Een halve eeuw in Nederland
22 maart 2017

Schrijver Sahin Yildirim, onderzoeker Ineke van der Valk en Arabist Hanina Ajarai hebben een boek Een halve eeuw in Nederland geschreven over de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders en Nederlanders die vanaf het begin de geschiedenis van dichtbij hebben meegemaakt.



Lees verder
Handreiking PO-Raad biedt nieuw perspectief op meertaligheid en integratie
22 maart 2017

Maak op je school een meerjarenplan voor nieuwkomers-leerlingen en gebruik de moedertaal van een leerling als opstapje voor het leren van Nederlands én andere vakken. Dat zijn twee belangrijke aanbevelingen uit de handreiking ‘Ruimte voor nieuwe talenten’ die de PO-Raad 20 maart presenteerde. 

De PO-Raad is de sectororganisatie voor het primair onderwijs (PO); ze behartigt de gemeenschappelijke belangen van de schoolbesturen in het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs.

 

Lees verder
Beroepenkaarten. Instrument voor beroepenoriëntatie
22 maart 2017

Voor anderstaligen is het niet altijd duidelijk hoe het werkveld er uitziet. Welke beroepen zijn er? Welke sectoren zijn er? Met de beroepenkaarten heeft u een instrument om hier inzage in te geven.

De onlangs verschenen beroepenkaarten zijn bedoeld als instrument om verder in gesprek te gaan over de beroepen en de interesses van de deelnemer. 

Lees verder
Inburgering Inch'. Allah Achter de schermen bij een integratiecursus
20 maart 2017

Ze zijn net aangekomen in België, nieuwkomers uit Syrië, Irak, Marokko... Ze moeten verplicht een integratiecursus volgen in Vlaanderen, ten behoeve van wat wij hier inburgering noemen.

Om het certificaat te behalen, moeten deze nieuwe Belgen de Vlaamse en Belgische gebruiken en gewoonten aanleren.

De film Inburgering Inch' Allah. Achter de schermen bij een integratiecursus volgt op een humoristische en tegelijk tedere manier het wel en wee van deze mensen.

Lees verder
De school van mijn kind
20 maart 2017

De school van mijn kind

Is nu ook van mij

Wat ik leuk vind

Wij leren ook daar bij

 

Fatima Kostit 

 

Fatimah volgt een cursus taal en ouderbetrokkenheid (Ouders in Interactie/Kaap) bij Basisschool De Brug , Grote Berstraat Antwerpen

Moeder van 5 kinderen.
Onlangs werd bij haar dyslexie vastgesteld waar ze zelf heel erg blij mee was: een “erkenning” van haar probleem.

 

Het gedicht stond al op papier voor de docent (Ingrid De Keuster) bij haar was. Ingrid ontcijferde het gedicht mee en demonstreerde hoe ze dit zo juist mogelijk moest schrijven.

 

Lees verder
Vluchtelingen en onderwijs. Advies van de Onderwijsraad
20 maart 2017

In februari verscheen de publicatie van de Onderwijsraad Vluchtelingen en onderwijs. Advies.

 

In de afgelopen jaren kwamen er door oorlogsgeweld meer vluchtelingen naar Nederland dan voorheen. Hun perspectieven op betaald werk en volwaardige participatie in de samenleving zijn slecht.

In het advies buigt de Onderwijsraad zich over de vraag: hoe kan het onderwijs vluchtelingen beter op weg helpen? Hij richt zich daarbij op kinderen en volwassenen zonder startkwalificatie.

Lees verder
LOWAN-VO Startpakket Nt2
9 maart 2017

Op de site van LOWAN is een Lessenplan NT2 voor de eerste acht weken op de Internationale Schakelklas (isk) gratis te downloaden. Met het pakket kunt u als (startende) isk-en Nt2-docent direct aan het werk. Ook geschikt voor de kort-verblijvende doelgroep nieuwkomers (bijv. POL). LOWAN is de landelijke organisatie in Nederland die scholen ondersteunt die het eerste onderwijs aan nieuwkomers tussen 12 en 18 jaar verzorgen.

Lees verder
Stappenplan nieuwe Internationale Schakelklas (isk)
9 maart 2017

Steeds meer regio's en scholen krijgen met de doelgroep nieuwkomers te maken. Om scholen te ondersteunen heeft LOWAN-voortgezet onderwijs een stappenplan samengesteld. LOWAN is de landelijke organisatie in Nederland die scholen ondersteunt die het eerste onderwijs aan nieuwkomers tussen 12 en 18 jaar verzorgen.

 

Lees verder
Laatste nummer

Over kunst en cultuur in het NT2-onderwijs

Advertentie
advertentie
Column

In zinnen. Volle zinnen. Poëzie in de NT2 klas

In zinnen. Volle zinnen. Poëzie in de NT2 klas
Grootmoeder

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd
Bloemen voor Syrische moederdag

Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.

Lees verder
Zelf publiceren?

Wil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.

LEES MEER