Nieuws

Nederlands leren in de Vlaamse Rand
27 oktober 2016

Ignace Fermont

 

De cursus zit erop, ik neem afscheid van mijn cursisten. Silvia treuzelt bij het naar buiten gaan. 'Ik wil je nog iets vragen', zegt ze aarzelend. 'Mijn zoontje gaat naar een Franstalige kleuterschool. Stuur ik hem na de vakantie niet beter naar een Nederlandstalige school? Ik weet echt niet wat ik moet doen.'

Lees verder
Oproep aan onze lezers: Anekdotes over 'mislukte lesmomenten'.
17 oktober 2016

Het 200ste nummer van Les komt eraan. Daarin willen we kleine anekdotes publiceren over momenten die je eigenlijk het liefst zou vergeten, 'mislukte' lesmomenten, die toch ook leuk of bindend kunnen zijn. Zodat we om elkaar kunnen lachen en dat we weten dat af en toe helemaal uit de bocht gaan mag en leerrijk is.

Reacties graag vóór 6 november naar redactie@tijdschriftles.nl

Lees verder
Meer nieuwkomers halen inburgeringsexamen
17 oktober 2016

Bericht van het ministerie SZW

Het aantal nieuwkomers dat voldoet aan de inburgeringsplicht neemt gestaag toe. Van de inburgeraars die in 2016 het examen moeten halen, steeg het percentage geslaagden van 32 procent afgelopen april naar 49 procent in oktober. Alle nieuwkomers die verwijtbaar niet op tijd hebben voldaan aan de inburgeringsplicht, hebben een boete gekregen.

Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

 

 

 

Lees verder
Taalraps
17 oktober 2016

Met het pas verschenen boekje Taalraps werken Nt2-cursisten aan een van de lastigste aspecten van het leren van een nieuwe taal: het oefenen van een natuurlijke spreektaal met een juist accentgebruik.



Lees verder
Les 199. Nt2-onderwijs getoetst aan onderzoek.
17 oktober 2016

Begin oktober verscheen Les 199 met als thema Nt2-onderwijs getoetst aan onderzoek. In het nummer vindt u artikelen over recent onderzoek naar taalverwerving en taalontwikkeling, onderzoek dat heeft geleid tot nieuwe inzichten relevant voor de lespraktijk.
Klik hier voor de inhoudsopgave.

Lees verder
Tips rond nieuwkomers in Antwerpen
16 oktober 2016

Kijk voor de vele mogelijkheden voor Antwerpse nieuwkomers om met taal bezig te zijn de site van huis van het Nederlands Antwerpen.

Vermeld worden mogelijkheden om theater, musea en concerten te bezoeken, maar ook zijn er apps en tips voor materiaal te vinden. 

Lees verder
Laaggecijferdheid; een pilot vanuit Taal voor het Leven
16 oktober 2016

2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. 2,1 miljoen daarvan zijn laaggecijferd.
Met laaggecijferdheid doelen we op situaties in ons dagelijks leven waarin, getallen, maten en verbanden een rol spelen en niet zozeer op het maken van rekensommetjes. We praten dan ook liever over gecijferdheid dan over rekenen.

Het afgelopen jaar heeft de Universiteit Utrecht in opdracht van L&S zes themaboekjes Succes! Rekenen ontwikkeld. 

Lees verder
Het Nederlands de belangrijkste taal op de werkvloer.
15 oktober 2016

Bericht van de Taalunie

Het Nederlands blijft voor Vlamingen en Nederlanders de belangrijkste taal op de werkvloer. In de communicatie met de buitenwereld nemen naast het Nederlands ook het Engels en Frans een prominente plaats in. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek Staat van het Nederlands.

 

Lees verder
Yusuf en Clide
27 september 2016

Maaike Gerritsen

 

Ingeklemd zit ik op de taalschool tussen twee hele grote, stoere mannen. Ze passen maar nauwelijks in hun stoelen en ze leren Nederlands. Buiten regent het een zachte voorjaarsregen. Binnen heerst behaaglijkheid. Ik drink thee samen met wat andere cursisten, de mannen koffie. Er staan stroopwafels op tafel.

Lees verder
Staatsexamens Nederlands als tweede taal
15 september 2016
Op 11 juli 2016 werd bekend gemaakt dat er in 2015  27.292 Staatsexamens NT2 zijn afgenomen. Het grootste deel daarvan werd gevormd door examens Programma II: 14.804. Programma I werd 12.488 keer afgenomen.

 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.