Nieuws
Week van het Nederlands. 7 t/m 14 oktober 2017
|
Nederlands en rekenen in de entreeopleidingen
In de wet- en regelgeving is bepaald dat voor de entreeopleidingen officieel niveau 2F geldt. Daarmee is dit ook de basis voor de examinering.
De minister heeft in de voortgangsrapportage implementatie referentiekader taal en rekenen in 2012 aangekondigd dat in de entreeopleiding ook op een niveau onder 2F mag worden geëxamineerd voor Nederlandse taal en rekenen en dat verdere regelgeving hieromtrent nader uitgewerkt zal worden.
Uit: Flitsbericht Steunpunt taal en rekenen mbo 27 juni
Herziening protocol Dyslexie mbo
Op 21 juni is het herziene Protocol Dyslexie mbo gelanceerd tijdens de conferentie Grip op dyslexie in het mbo. Dit protocol biedt de nieuwste wetenschappelijke en praktijkinzichten op het gebied van signalering, diagnostisering en begeleiding van studenten met dyslexie in het mbo.
U kunt het protocol hier gratis downloaden.
Uit Flitsbericht Steunpunt taal en rekenen mbo 27 juni
VOCVO-uitwisseldag 12 mei
In Vlaanderen vond op vrijdag 12 mei de Vocvo-uitwisseldag plaats in De Finale in Antwerpen. Het VOCVO is het Vlaams ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs. Het Vocvo kreeg op de uitwisseldag ruim 200 deelnemers over de vloer. Het thema was Volwassenenonderwijs als kansenonderwijs. Naast workshops en presentaties waren er ook korte, informele uitwisselmomenten in de vorm van een gezellig uitwisselcafé.
Wilt u een indruk krijgen van de workshops en presentaties van de uitwisseldag? Kijk dan op de Vocvosite.
Informatie over inburgeraars online beschikbaar
Op de website van DUO staat elk kwartaal nieuwe informatie over de inburgeringsplichtigen in Nederland en de vorderingen die zij maken. Bijvoorbeeld over slagingscijfers voor het examen, het aantal vrijstellingen dat verleend is voor het examen en het aantal opgelegde boetes voor het niet voldoen aan de inburgeringsplicht.
Iedereen aan het woord. De week van het Nederlands 7 tot en met 14 oktober 2017
De Week van het Nederlands 2017 vindt plaats van zaterdag 7 oktober tot en met zaterdag 14 oktober 2017. Hou de website in de gaten voor het laatste nieuws of geef je e-mailadres door via Blijf op de hoogte.
Wilt u een activiteit organiseren in de Week van het Nederlands? Bezoek dan één van de gratis interactieve pr-workshops.
Klassenpost ‘Wie schrijft die blijft’. Oproep
Dit voorjaar was de eerste editie van Klassenpost ‘Wie schrijft die blijft’ in het primair onderwijs. Klassenpost is een aanvullende lesactiviteit waarbij leerlingen van verschillende scholen voor basisonderwijs met elkaar corresponderen met handgeschreven brieven. Klassenpost wil deze activiteit komend schooljaar ook graag uitvoeren met scholen voor voortgezet onderwijs waaronder internationale schakelklassen.
Een leerling uit Eritrea in de klas?
Veel huidige nieuwkomers komen uit Eritrea. Op de LOWAN-vo studiedag was een sessie over Eritrese vluchtelingen. Deze sessie is gefilmd. Graag deelt LOWAN deze sessie.
Bron: de site van LOWAN
Vijfduizendtweehonderdwoorden. Zina Platform. Theater
Nieuwe Nederlanders zoeken hun plek in een nieuwe taal
5200woorden is een theatervoorstelling die de wonderlijke werking van het aanleren van een nieuwe taal toont.
In deze nieuwe voorstelling van theatermaker Melih Gencboyaci komen Cèline Sleiman uit Jordanië en Anhar Al Khamisy uit Iraq met Melih aan het woord. Deze nieuwe Nederlandstaligen verkennen met elkaar en het publiek een nieuwe vrije ruimte. Een ruimte waarin de taal verbindt, waarin nieuw gesprokkeld vocabulaire persoonlijke verhalen worden gedeeld.
Voor meer informatie zie de site van Theater OstadeA'dam.
Taalregels onthouden met de De Liedjeskast
Met De Liedjeskast leer je om taalregels makkelijk te onthouden en dat helpt je om beter Nederlands te schrijven. Schrijf je een meervoud met een s eraan vast of met ‘s? Schrijf je een houte of een houten kast? En hoe zet je een werkwoord in de verleden tijd? Allemaal regels die lastig lijken, maar dat hoeven ze niet te zijn.
De Liedjeskast is te vinden op Oefenen.nl.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER