Nieuws

UAF: maatwerk en regionale samenwerking zijn noodzakelijk voor integratie vluchtelingen
17 december 2016

Door regionale samenwerking en maatwerkbegeleiding kunnen statushouders sneller op hun niveau aan de slag. Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF stimuleert de regionale samenwerking tussen gemeenten, onderwijsinstellingen, bedrijven en vluchtelingenorganisaties, neemt hieraan actief deel en pleit voor meer kennisdeling, zodat de begeleiding en ondersteuning van vluchtelingen efficiënter en sneller verloopt. De eerste resultaten van pilotprojecten zijn positief.

 

Lees verder
'Je blijft altijd op 95% van een moedertaalspreker steken'. Vinnie Ko, Met hartelijke groenten
17 december 2016

Zeven jaar geleden kwam Vinnie Ko als student naar Nederland. Nu publiceert de Zuid-Koreaan het boek Met hartelijke groente. Nederlands door Moreaanse ogen over zijn ervaringen met de taal. 'Brabants en Limburgs klonk zó anders dat ik me niet goed kon concentreren op het gesprek zelf.'

Zie voor een interview met de schrijver: Taalunie Bericht.

Lees verder
Korte opleiding NT2 voor docenten in de ISK gevalideerd Opleiding opgenomen in registerleraar.nl
16 december 2016

De Korte opleiding voor docenten NT2 in de ISK is met 200 registeruren opgenomen in het Registerleraar.nl en behoort daarmee tot aanvullende scholing op Nt2 voor docenten die (willen) lesgeven aan nieuwkomers in de ISK.

Lees verder
Krant en Klaar
12 december 2016

Krant en klaar is gemaakt voor het Nt1- en Nt2-onderwijs en wordt vooral gebruikt door mensen met weinig leeservaring en mensen die de Nederlandse taal (beter) willen leren.

 

Lees verder
De kinderen van Juf Kiet
10 december 2016

'Op een basisschool in het Brabantse Hapert worden vluchtelingenkinderen opgevangen in een speicale instroomklas. Juf Kiet, streng maar invoelend, leert hen Nederlands en rekenen terwijl ze terloops het sociale verkeer in goede banen leidt. Een prachtig observerend document waarin oorlogstrauma’s en kleuterverliefdheid evenveel gewicht krijgen. Ontroerend, geestig en hoopvol.'
Paulien Kleijer over De film De Kinderen van Juf Kiet in De Volkskrant.

 

Lees verder
Pathfinder voor vluchtelingstudenten lost urgent knelpunt op
8 december 2016

De 43.000 vluchtelingen die nog maar kort in Nederland zijn en zich oriënteren op het middelbaar beroepsonderwijs of het hoger onderwijs, vinden voortaan alle informatie op één plek: in de Pathfinder voor vluchtelingstudenten. EP-Nuffic en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF hebben de tool vandaag aangeboden aan de minister van Onderwijs, Jet Bussemaker.

 

Lees verder
App samen leren
8 december 2016

Met de app Samen Leren oefen je samen om je basisvaardigheden te verbeteren: bijvoorbeeld Nederlands, verstandig omgaan met geld, rekenen of gezond leven. Je zit bij elkaar en 

maakt de oefeningen op je eigen telefoon. De onderwerpen sluiten aan bij de programma’s op Oefenen.nl.


Je kunt de app downloaden in de Apple Store en in Google Play Store.

 

 

Lees verder
Innovatie in aanpak laaggeletterdheid krijgt financiƫle impuls
7 december 2016

Het ministerie van VWS heeft op 10 november jl. in het kader van het actieprogramma Tel mee met Taal opdracht gegeven aan organisaties om in zeven projecten een nieuwe aanpak tegen lage taal-, reken- en digitale vaardigheden bij volwassenen te ontwikkelen.

 

Lees verder
Wablieft?! Een uitgave met leuke teksten, puzzels, opdrachten en meer
7 december 2016

De uitgave is bedoeld voor leerlingen/cursisten met weinig leeservaring en voor hen die de Nederlandse taal (beter) willen leren.

De hele (digitale) uitgave bevat in het totaal tien onderdelen. Elk onderdeel bestaat uit een tekst, opdrachten behorend bij die tekst, een puzzel die daar ook op aansluit en spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes, die eveneens  in relatie staan tot het verhaal.
De uitgave kost €12,50.

 

Lees verder
Moeras der (on)kunde. Heb ik als docent Nt2 wel genoeg kwaliteit en de juiste papieren?
22 november 2016

Maaike Gerritsen

Dit keer geen column van mijn hand over een Khaled, een Linn of een Clide, niet een over een van mijn geweldig dappere - allen hebben immers hun moederland (moeten) verlaten - cursisten dus, maar over mij, en misschien ook over u, de docent. Laat ik mijn persoonlijke situatie eens langs de meetlat leggen van de artikelen die in de vorige Les, op de website van de beroepsvereniging BVNt2 en zelfs in de landelijke kranten onlangs de revue passeerden. Artikelen die allemaal handelen over een en hetzelfde onderwerp: de kwaliteit en de certificering van Nt2-docenten.

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. Volle zinnen.

In zinnen. Volle zinnen.
De presentatie van mevrouw Q

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.