Nieuws

Enquête voor docenten inburgering. Deel je ervaringen en meningen!
16 november 2016

ENQUÊTE over het huidige inburgeringsstelsel


In opdracht van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) voert onderzoeksbureau MWM2 een onderzoek uit onder taaldocenten naar hun ervaringen met het huidige stelsel voor inburgering voor de inburgeraars. De enquête kan vanaf 14 november tot 27 november ingevuld worden via onderstaande link.

 

 

Lees verder
De Toekomst van Educatie. Aanbevelingen voor een kwaliteitsslag in beleid
14 november 2016

Welke aandachtspunten kunnen zorgdragen voor een kwaliteitsslag in educatiebeleid?

Een aantal vertegenwoordigers van het educatieveld heeft aandachtspunten geformuleerd voor beleidsmakers en -uitvoerders. Deze kunnen helpen bij het vergroten van de impact van educatie-inspanningen op korte en lange termijn.

Lees verder
Pas verschenen. Nieuwkomers op school
14 november 2016

Hoewel de instroom van nieuwkomers in het onderwijs geen nieuw fenomeen is, is het aantal nieuwkomers wel historisch hoog. Dit maakt de belangrijke vraag actueel: hoe geven we goed onderwijs aan deze kinderen en hoe kunnen we ze begeleiden bij hun integratie in Nederland en alles wat daarbij komt kijken?

Hoe organiseer je goed onderwijs en hoe geef je goed onderwijs aan nieuwkomers? In de nieuwe publicatie Nieuwkomers op school wordt een proeve van antwoord gegeven.

Met inleidingen van Rinda den Besten (voorzitter PO-Raad) en Paul Rosenmöller (voorzitter VO-Raad).

 

 

Lees verder
Pas verschenen. Katja en Udo in de schulden
14 november 2016

 

In het verhaal Klem; Katja en Udo in de schulden komt een jong stel in de problemen. Hun ‘oplossing’ varieert van post niet openmaken en webwinkelen tot compensatiegedrag en het negeren van de problemen. 

Klem is uitgegeven door uitgeverij Eenvoudig Communiceren.

 

Lees verder
Canon Beroepsonderwijs
14 november 2016

Werkt u in of met het mbo of in de volwasseneneducatie? Dan weet u hoe veelzijdig en complex deze sector is. De wet- en regelgeving voor de sector is ingewikkeld en aan veranderingen onderhevig. Tegelijkertijd is er veel onderzoek gedaan naar allerlei thema’s die met het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie te maken hebben. De Canon beroepsonderwijs is een gids in deze complexe wereld.

 

Lees verder
Nederlandse taal en cultuur in India
14 november 2016

Vertegenwoordigers van de Taalunie, het Universitair Centrum voor Talenonderwijs en de taalkundige en letterkundige neerlandistiek van de Universiteit Gent hebben een werkbezoek afgelegd aan de Universiteit van Hyderabad in India. Deze universiteit biedt op hoog academisch niveau taalonderwijs aan. 

Lees verder
‘Zien dat je een taal kunt leren, motiveert’. Groningse aardigheid werd wereldwijd succes
14 november 2016

In 2015 haalde het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) het landelijke nieuws. Geheel onverwachts waren er 33.000 aanmeldingen voor de online taalcursus Introduction to Dutch. Wat begon als een aardigheid voor aankomende studenten en werknemers van de RUG groeide uit tot een wereldwijd succes.

Uit: TaalUnie bericht

 

Lees verder
UITSPREKEND. Gratis uitspraakapp.
13 november 2016

Stel de nieuwe gratis app van VDAB UITSPREKEND voor aan je cursisten. Met deze nieuwe app kunnen cursisten volop oefenen op de juiste uitspraak van klinkers en tweeklanken. Het enige wat ze nog moeten doen, is de app gratis downloaden.

Bekijk ook de andere gratis apps van de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) op de site.

Lees verder
De Basic, een maandelijkse krant mét aanvullend digitaal verwerkingsmateriaal voor nieuwkomers
13 november 2016

De Basic, een maandelijkse krant voor de basisvorming in het vmbo biedt inmiddels aanvullend digitaal verwerkingsmateriaal voor nieuwkomers.

Vanaf schooljaar 2016/2017 zijn er speciale pagina’s over onderwerpen die nieuwkomers direct aanspreken. 

 

De Basic wordt uitgegeven door uitgeverij Eenvoudig Communiceren.

Lees verder
Vormingsaanbod verzorgd door Centrum voor Taal en Onderwijs. Leuven
12 november 2016

Het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) in Leuven heeft veel verschillende scholingen op het programma staan. 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.