Nieuws

Vernieuwd: Lees en Schrijf! Het leesplankje
7 februari 2017

Lees en Schrijf! Het leesplankje
Weet je nog? Aap, noot, Mies … hok, duif, scha-pen. Kinderen leerden vroeger lezen met een leesplankje. Oefenen.nl heeft dat leesplankje modern en digitaal gemaakt. Je oefent Nederlandse klanken, letters en woorden.

Lees verder
Slagingspercentage inburgering gehalveerd sinds nieuwe wet
25 januari 2017

Het aantal mensen dat een inburgeringsexamen heeft gehaald is gehalveerd sinds de invoering van de nieuwe inburgeringswet. Nu slaagt nog maar 39 procent van de migranten voor het inburgeringsexamen, terwijl voorheen ruim 80 procent slaagde.

Dat staat in een rapport dat de Rekenkamer deze week publiceerde.

Eerder deze week liet Arjen Lubach in het televisieprogramma Zondag met Lubach al zijn licht schijnen op het inburgeringsbeleid en de verplichte inburgeringstoets (kijk naar het fragment hieronder).

 

 

Lees verder
'Inburgeren in Nederland: matige lessen, in te grote groepen, voor te veel geld'
18 januari 2017

Goed inburgeringsonderwijs dat vluchtelingen zo snel mogelijk aan een diploma helpt, dat willen alle nieuwkomers met een verblijfsvergunning in Nederland. Maar niet meer dan grofweg de helft van de vluchtelingen is tevreden of heel tevreden over de verplichte inburgeringscursus die ze volgen. Zo’n 20 procent  is ronduit ontevreden volgens een onderzoek van het digitale dagelijkse nieuwsmedium De Correspondent. Het onderzoek bevestigt wat steeds meer vluchtelingen, onderzoekers en gemeenten hardop zeggen: het inburgeringsbeleid werkt niet. 

Lees verder
Een Boek voor jou, Gedichten en verhalen van Nederlandse auteurs en illustratoren voor Arabisch-sprekende (en anderstalige) kinderen
14 januari 2017

Deze maand worden 5.000 exemplaren van de bundel Een boek voor jou verspreid in asielzoekerscentra in het hele land. Deze nieuwe bundel is speciaal samengesteld voor vluchtelingenkinderen tussen de 4 en 12 jaar en vertaald in het Arabisch. Het boek wordt cadeau gedaan aan alle Arabisch sprekende kinderen die als vluchteling pas in Nederland zijn aangekomen.

Lees verder
Gratis consults voor docenten Nederlands voor anderstaligen in Vlaanderen
2 januari 2017

De Taalunie gaat aan het begin van dit nieuwe jaar van start met het aanbieden van consults (gratis) voor docenten Nederlands voor anderstaligen. Het vertrekpunt van de consults is de collectie leermiddelen Nederlands van de Taalunie voor anderstaligen. 

Lees verder
Les 200 verschenen. Vervolg lezersvragen op Lesonline
22 december 2016

Deze week is het tweehonderdste nummer van Les verschenen. Inde 200ste uitgave hebben onze lezers een grote stem.

Onder de titel Wat ik zelf altijd al graag had willen lezen in Les, maar (nog) niet durfde te vragen… riepen we u op om een idee voor een artikel aan te leveren. Twintig vragen kwamen er binnen, waarvoor onze dank. In Les 200 wordt antwoord gegeven op zestien vragen. Op Lesonline vindt u er meer.

 

 

Lees verder
Column Onder de loep, voor een keer op de site
22 december 2016

Ook de column Onder de loep staat in Les 200 in het teken van een lezersvraag. 

Folkert Kuiken schreef ook een reguliere column. Voor één keer vindt u deze online

Lees verder
Lescongres 7 oktober 2017. Nomineer uw kandidaat voor de Les-trofee 2017 vóór 10 maart!!
22 december 2016

Les trofee

Natuurlijk wordt ook op dit congres weer de vijfjaarlijkse Les-trofee uitgereikt.

De trofee zal uitgereikt worden aan het project dat volgens de beoordeling van u en van een onafhankelijke jury de laatste vijf jaar het meest vernieuwend is geweest voor het onderwijs in Nederlands als tweede taal.
We roepen iedereen uit het Nt2-veld op om een vernieuwend project te nomineren.

Uit alle nominaties kiest de jury de vijf beste.
Deze projecten worden geportretteerd in Les 203.

De trofee is een object van glas, ontworpen door Susan Hammond.

U kunt Vlaamse of Nederlandse projecten nomineren.
Bijvoorbeeld een

  • Landelijk project
  • Kleinschalig project (binnen één instelling of van één of enkele personen)
  • Publicatie
  • Leermiddel
  • Digitale leeromgeving

Projecten kunnen tot 10 maart 2016 genomineerd worden door een formulier in te vullen en te versturen. Het formulier is te vinden op de congressite.

In uw nominatie (max. 400 woorden) willen we graag de volgende gegevens:

• Naam, plaats en contactpersoon (incl. telefoonnummer) van het door u genomineerde project, 
• Een korte motivatie van uw nominatie, 
• Een korte beschrijving van het succes dat het door u genomineerde project heeft bereikt.

 

 

 

Lees verder
NT2-conferentie BVNt2 in 2017, presentatievoorstellen gevraagd!
21 december 2016

De Beroepsvereniging voor Docenten Nt2 (BVNT2) heeft alweer een nieuwe grote conferentie gepland.  De conferentie vindt plaats op zaterdag 20 mei 2017 in Amsterdam. 

Presentatoren worden opgeroepen om een voorstel voor een bijdrage aan het programma in te dienen. De werkgroep beoordeelt uiterlijk begin februari de ingediende voorstellen op bruikbaarheid.

Let op: er is tot half januari 2017 gelegenheid om presentatievoorstellen in te dienen!

Lees verder
Aantal laaggeletterde jongeren neemt sterk toe
17 december 2016

Het percentage Nederlandse jongeren met een taalachterstand is in de afgelopen jaren sterk toegenomen: van 11,5% in 2003 naar 17,9% in 2015. Dit blijkt uit recent onderzoek van de OESO. Deze ontwikkeling is zorgelijk omdat jongeren met een taalachterstand een groot risico lopen om de laaggeletterden van de toekomst te worden.

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. Volle zinnen.

In zinnen. Volle zinnen.
De presentatie van mevrouw Q

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.