Nieuws
Een Eritreeër kijkt je niet aan – uit respect
Waarom integreren Syriërs makkelijker in Nederland dan Eritreeërs? Deze vraag wordt vaak gesteld aan Milka Yeman. In een artikel op de site van NRC Next (5 december) vertelt 32-jarige Amsterdamse van Eritrese afkomst over de culturele achtergronden van Eritreeërs.
Oproep: Schrijfprijs Nt2 2017-2018 Doen uw cursisten mee? Sluiting inzendtermijn: 12 januari 2018
Zaterdag 7 oktober werd de aftrap gegeven voor de vierde editie van de Schrijfprijs Nt2 2017-2018. Doel van de prijs is anderstalige volwassenen en jongeren die Nederlands leren te inspireren tot vrij en creatief schrijven.
Stimuleert u uw cursisten om mee te doen? Het gaat om een tekst van maximaal 500 woorden rond het motto: Ver weg, dichtbij!.
Belangrijke data
12 januari 2018: sluiting inzendtermijn schrijfproducten
Begin februari 2018: bekendmaking nominaties
18 mei 2018: feestelijke prijsuitreiking in het Huis van het Nederlands te Antwerpen
Voor meer informatie: http://schrijfprijsnt2.org/
Huh? Talensensibilisering? Wat is dat?
Wil je je leerlingen voorbereiden op een mondiale, meertalige samenleving en hun motivatie om talen te leren verhogen?
De site van het Centrum voor Taal en Onderwijs Leuven legt uit hoe je kunt werken aan Talensensibilisering.
Samenwerkend lezen op de ISK
Binnen de Internationale Schakelklassen worden leerlingen in een relatief korte periode klaargestoomd voor een succesvolle doorstroom naar het regulier onderwijs. Met het lespakket Samenwerkend lezen in de ISK bereidt u de leerlingen hier gericht op voor.
Meertaligheid op de werkvloer: een meerwaarde?
Het Vlaams Netwerk van Onderneminngen discussieerde op het jaarlijkse Talendebat van de Taalunie op 26 september over de vraag:
Heeft meertaligheid op het werk een begrenzend effect? Of is het eerder een verrijking voor de werkvloer?
Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, stelt vast dat meertaligheid een absolute meerwaarde is voor de toekomst van onze bedrijven. 'De talenkennis in onze bedrijven, van waar dat die ook komt, is cruciaal voor onze toekomst.'
Hier kunt u meer lezen over het Talendebat.
Werkmiddag Nt2-praktijk op de Isk. Utrecht, 8 december
Hoe sluit het Nt2-onderwijs het beste aan bij de Isk-doelgroep die voorbereid moet worden op het praktijkonderwijs of op een leerwerktraject? Deze doelgroep is namelijk vooral gebaat bij DOEN en vraagt daarom om een praktische Nt2-aanpak, waarbij opdrachten buiten de school een belangrijk onderdeel vormen.
Doel van de werkmiddag Nt2-praktijk op de Isk: met elkaar het antwoord vinden op deze vraag.
Oefenen.nl en ANWB lanceren De Verkeershulp
Dit online oefenprogramma over verkeerseducatie is gemaakt voor volwassenen met een laag Nederlands taalniveau die hun kennis over de verkeersregels willen opfrissen. De Verkeershulp is een basisprogramma waarin de veel voorkomende verkeerssituaties en de do’s en don’ts in het Nederlandse verkeer aan bod komen.
Nieuw: Taal leren. Van kleuters tot volwassenen
Hoe leren anderstalige kinderen, jongeren of volwassenen Nederlands? Hoe creëren we een optimale leeromgeving voor taalonderwijs? Kan Nt2-onderwijs emancipatie mogelijk maken?
Taal leren maakt duidelijk hoe taalverwerving in elkaar zit, hoe ons beeld van taal en onderwijs het leren van taal beïnvloedt en hoe je taal beter verwerft via interactie in een leeromgeving waarin er (meertalig) geëxperimenteerd mag worden.
Nieuw: Bespiegelingen over intercultureel vakmanschap
Deze bundel biedt een frisse kijk op interculturele effectiviteit. Het is geen boek dat begint met een definitie van cultuur en een analyse van cultuurverschillen. Uitgangspunt vormt onze eigen culturele logica, de set vanzelfsprekendheden die we onbewust bij ons dragen, en de manier waarop die doorwerkt in onze interactie met mensen met een andere culturele achtergrond.
Nieuw: Het meertalige kind
In de meeste landen spreken de mensen meerdere talen, maar ook in ons land komt meertaligheid steeds meer voor. Niet altijd wordt een meertalig kind echter goed begrepen. Zeker niet in een omgeving waarin eentaligheid de norm is.
In Het meertalige kind worden verschillende componenten van het meertalige kind in beschouwing genomen.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER