Regeerakkoord: Taaleis aangescherpt van A2 naar B1
Vorige week verscheen de tekst van het Nederlandse Regeerakoord 2017-2021. Wat er over inburgering en opvang asielzoekers en vluchtelingen staat, is nog niet erg concreet. Maar over één alinea maakt de redactie van Les zich nu al zorgen: ‘De taaleis wordt aangescherpt van A2 naar B1. Hiertoe wordt ook taalles op niveau B1 gefinancierd door de rijksoverheid.’
Er is nu al een grote groep huidige inburgeraars die niveau A2 niet (op alle vaardigheden) halen binnen de gestelde tijd. Als het vereiste niveau naar B1 gaat, dan wordt dit probleem alleen maar groter. We hopen van harte dat dit B1 niveau voor inburgeraars als streefniveau wordt bedoeld.
Voor enkele andere belangrijke voornemens zie hieronder.
Bron: Regeerakkoord 10 oktober 2017, paragraaf 4.6. Integratie
Enkele andere belangrijke voornemens:
- Na een toetsmoment kan een statushouder die zichzelf redt op de arbeidsmarkt, eventueel eerder uitstromen. Iemand die niet slaagt voor de toets, stroomt in principe nog niet uit.
-Het Nederlanderschap kan alleen verkregen worden indien niet binnen vijf jaar voorafgaand aan de indiening van een naturalisatieverzoek door verzoeker een misdrijf is begaan.
- Verwijtbaar niet inburgeren heeft consequenties, zoals het verliezen van de verblijfstatus voor reguliere migranten en het niet verkrijgen van een sterkere verblijfsstatus voor asielvergunninghouders. Ook een korting op de uitkering bij mensen die niet goed inburgeren is aan de orde. Inburgeren is een plicht en een vereiste voor het verkrijgen van het Nederlanderschap.
-De wijze waarop inburgeringscursussen worden gegeven en de examens worden getoetst, zal worden herzien waarbij kwaliteit, effectiviteit en handhaving van belang zijn. De publieke omroep kan hierbij een rol spelen.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER