Nieuws
Feedback en interactie bij open online onderwijs. Promotieonderzoek
Hoe zorg je er bij open online onderwijs voor dat de docent zo efficiënt mogelijk kan werken, zodat hij kwalitatief goed onderwijs kan bieden aan een groot aantal studenten zonder zelf overbelast te raken?
Julia Kasch, promovendus aan de faculteit Onderwijs- wetenschappen van de Open Universiteit, onderzocht in haar proefschrift Scaling the unscalable? Interaction and support in open online education hoe online feedback en interactie op een schaalbare manier kan worden vormgegeven.
Streefniveau B1: hoe gaan we dat doen? Oproep BVNT2 en ITTA
In de nieuwe inburgeringswet wordt het streefniveau B1. Maar hoe gaan we dat voor elkaar krijgen?
De Werkgroep Inburgering van de BVNT2 en ITTA UvA gaan zes bijeenkomsten organiseren waarin een enthousiast, gevarieerd en deskundig gezelschap met elkaar bespreekt wat de succesfactoren en hoe dat er in de praktijk uitziet.
Nieuw: Communicatief talenonderwijs in de praktijk
Hoe pak ik mijn taallessen het beste aan? Heel wat leraren moderne vreemde talen en NT2 stellen zich dagelijks deze vraag. Differentiëren, leerlingen motiveren en evalueren, feedback geven, werken met rubrics en een portfolio, leerstrategieën gebruiken, afstandsonderwijs … Wat zet je allemaal in om leerlingen een taal adequaat te leren gebruiken in verschillende communicatieve situaties?
In Communicatief talenonderwijs in de praktijk gaat de auteur verder dan theoretische benaderingen en vertelt ze over good practices en haar eigen ervaringen.
Marlène Rasir, Communicatief talenonderwijs in de praktijk. Uitg. Gompel& Svacina
Nieuw: Vreemdetalenonderwijs. Van onderzoek naar praktijk
Wie Duits, Engels, Frans, Spaans of NT2 onderwijst, kent zeke vragen als deze:
Hoe werkt de dynamiek tussen kennis en vaardigheid? Hoe stimuleer je automatisering? Hoe nuttig is grammatica? Hoe bepaal je de juiste dosis en doelmatige werkvormen? Hoe wend je de moedertaal optimaal aan? En andere.
De publicatie Vreemdetalenonderwijs. Van onderzoek naar praktijk vertaalt het vele onderzoek in deze en andere kwesties naar de praktijk.
Wilfried Decoo, Vreemdetalenonderwijs. Van onderzoek naar praktijk. Uitg. Gompel & Svacina.
Ik vouw een boot van wit papier
Dat goede poëzie niet moeilijk hoeft te zijn, ontdek je in Ik vouw een boot van wit papier. Het is de eerste gedichtenbundel van Wablieft.
Je vindt er veertig gedichten in, die heel mooi én eenvoudig zijn. Wablieft en het Poëziecentrum selecteerden 39 gedichten uit Vlaanderen en Nederland. Joke van Leeuwen schreef een nieuw gedicht voor deze bundel.
Doorstroom van ISK naar regulier onderwijs
Hoe kunnen ISK-leerlingen met voldoende taalbagage soepel doorstromen naar het regulier onderwijs? Hiervoor is in coronatijd meer dan ooit een doorlopende taalleerlijn nodig.
Voor meer informatie zie de LOWAN-site.
Wablieft, Centrum voor duidelijke taal, wil de wereld begrijpelijk maken met nieuws dat eenvoudig en duidelijk is en boeken die vlot lezen. Er is steeds meer interesse van scholen om Wablieft te gebruiken in de klas. Maar hoe doe je dat concreet?
Dit schooljaar start Wablieft met nieuwe workshops: ‘Hoe ga je met Wablieft aan de slag in je les?’ Welke Wablieft-producten passen het best bij je doelgroep? Hoe kan je lesinhoud koppelen aan de actualiteit? Hoe kan je leesplezier stimuleren?
Zie voor onderwerpen en data de agenda. De eerste workshops vinden plaatst op 10 en 12 november in Brussel.
Laaggeletterde nieuwkomers in Vlaanderen. Onderzoek
Taal- en geletterdheidstrajecten leiden niet altijd tot duurzame en succesvolle participatie in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Het Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven bundelde de krachten met het HIVA, Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving, om vanuit een interdisciplinaire bril nieuwe onderzoeksgebaseerde impulsen te kunnen geven aan het huidige beleid:
Laaggeletterdheid bij nieuwkomers in de Belgische asielopvang: een verkennende analyse en
Lerend netwerk als sleutel voor een betere arbeidsmarktintegratie van niet-gealfabetiseerde anderstaligen (te verschijnen in oktober 2020)
Op zoek naar een inburgeringstraject dat klikt. Onderzoek
De Vlaamse samenleving wordt steeds digitaler. Laaggeletterde nieuwkomers zijn niet altijd voldoende digitaal vaardig wat een volwaardige participatie aan hun nieuwe maatschappij in de weg staat. Het Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven en het HIVA, Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving, gingen in het onderzoe Op zoek naar een inburgeringstraject dat klikt na welke mate laaggeletterde nieuwkomers al dan niet digitaal vaardig zijn, wat hun 'digitale' noden zijn en in welke mate en op welke manieren de digitale geletterdheid van nieuwkomers binnen hun inburgeringstrajecten versterkt kan worden.
Les 215 is verschenen: Online-onderwijs NT: kan dat?
De plek van online leren binnen het onderwijsleerproces is en blijft als gevolg van corona volop in discussie en ontwikkeling. In Les 215 blikken we terug én kijken we vooruit. Wat zijn de belangrijkste ervaringen en ontdekkingen van de afgelopen maanden?
Online NT2-onderwijs: kan dat? is ook de centrale vraag in diverse artikelen op LesOnline (zie hieronder).
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER