Nieuws
Wat is de rol van de bibliotheken binnen de volwasseneneducatie?
Wat hebben bibliotheken te bieden en wat zijn aandachtspunten voor de toekomst? In Leren in de bibliotheek: eenheid in verscheidenheid, een artikel uit de reeks Leren in de educatie, Lesgeven, begeleiden & faciliteren schetst Thomas Bersee de ontwikkeling van de bibliotheek naar de brede maatschappelijke bibliotheek van nu.
Bron: Stichting expertisecentrum oefenen.nl
Wet inburgering in vraag en antwoord
Gemeenten krijgen in de nieuwe Wet inburgering de regie om nieuwkomers zo snel mogelijk mee te laten doen, het liefst via betaald werk. Samen met de VNG en het ministerie van SZW informeert en ondersteunt Divosa gemeenten om ervoor te zorgen dat zij voorbereid zijn op hun regierol. Bij deze voorbereidingen komen allerlei vragen op. Divosa verzamelt deze vragen en geeft daar samen met het ministerie van SZW antwoord op.
In de publicatie Wet inburgering in vraag en antwoord vind je een overzicht van de vragen, ingedeeld op thema.
Nieuw: Schrijfassistent Nederlands voor anderstaligen
De Schrijfassistent Nederlands voor anderstaligen is een gratis digitale schrijfhulp voor al wie het Nederlands niet als moedertaal heeft. De tool is ontwikkeld door het Instituut voor Levende Talen (ILT) van de KU Leuven, in samenwerking met de VRT en Wablieft.
Voor meer informatie klik hier.
100.000 inschrijvingen minder in het Vlaamse volwassenenonderwijs door coronacrisis
De coronacrisis heeft een grote impact op het volwassenonderwijs.
De daling is het grootst bij de Centra voor Basiseducatie (-39%), waar
laaggeschoolden hun basisvaardigheden kunnen versterken op vlak van taal, rekenen, ICT of maatschappelijke oriëntatie.
Lees hier meer.
Beluister ook het korte interview met Joke Drijkoningen hierover.
Leesambitie is een zaak voor iedereen. Artikel Taalunie
Wie goed kan lezen, heeft meer kansen in het leven. Daarom is het belangrijk dat we het leesbegrip én de leesmotivatie bij kinderen en jongeren verhogen. De Taalunie wil daarin een aanjager zijn. Lees het artikel.
EPALE Community Conference. Oktober 2020
EPALE staat voor Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa. De EPALE Community Conference (6, 7 en 8 oktober jl.) bracht beleidsmakers, opleiders en professionals samen, die op diverse wijzen dagelijks bezig zijn met het aanbieden van onderwijs- en opleidingsprogramma's voor volwassenen in verschillende contexten.
Alle toespraken, panels en workshops zijn te bekijken en alle documenten van de conferentie te downloaden op de site van EPALE.
Wablieft: twee boeken gratis te downloaden
Door de uitbraak van het corona-virus vraagt de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven. Wat kan je dan beter doen dan lezen? Daarom geeft Wablieft je twee gratis boeken cadeau. Dat zijn Johnny Stalker van Diane Broekhoven en Winnen van Erik Vlaminck.
Het begint met taal: Leesvoer voor docenten/coaches/begeleiders
Op de site van Het begint met taal zijn interessante artikelen te lezen. Ze zijn bedoeld voor taalcoaches maar ook professionals kunnen hier hun voordeel mee doen. Bijvoorbeeld met dit artikel Waarom praten beter werkt dan regels leren geschreven door Carola van der Voort.
Nieuwe dichtbundel David Troch
David Troch schrijft gedichten met woorden van één lettergreep.
In 2019 werd hij door deze unieke dichtvorm genomineerd voor de Wablieft-prijs. Nu heeft hij een nieuwe dichtbundel klaar onder de titel: Voor jou wou ik een huis zijn, gemaakt in samenwerking met Wablieft.
De bundel is binnenkort te koop bij Wablieft.
Bioscoop in je klaslokaal – Met nieuw lesmateriaal bij Nederlandstalige speelfilms taalontwikkeling stimuleren
Het potentieel van films in de NT2-les is groot. In het boek Kino im Klassenzimmer dat op 30 november verschijnt verschijnt, behandelt filminzet in de NT2-les. Het boek kan als Duitse opvolger van het NT2-cahier Films in de les (Koster 2018) worden beschouwd.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER