Nieuws

Todays Teaching Tools
17 december 2020

Als je meer wilt lezen over online onderwijs, of op zoek bent naar voor jou praktische educatieve tools, ga dan naar de site www.todaysteachingtools.com van Irene van der Spoel.
Hier is het e-book Today’s Teaching Tools; Praktische Tips voor Digitaal Onderwijs gratis te downloaden.
Als je behoefte hebt aan instructiefilmpjes, volg dan de (gratis) online cursus op www.todaysteachingtools.com/taalonderwijs-online

Lees verder
17 december 2020

Sinds 1 december is de website van de Stichting Meertalige Logopedie Nederland in de lucht. De Stichting Meertalige Logopedie Nederland heeft als doel de kwaliteit van behandeling en begeleiding van meertalige zorgvragers binnen de logopedische sector te verbeteren. Ze wil ook de vindbaarheid van meertalige logopedisten in Nederland verbeteren.

 

Lees verder
Over lezen
17 december 2020

We lezen minder boeken en kranten dan ooit. Dat is niet goed voor onze grammaticale kennis, ontdekte Saoradh Favier in haar onderzoek bij het Max Planck Instituut. Op 10 december is de taalkundige op dit onderzoek gepromoveerd.

Lees verder
Nieuw: PAUL EN PAULA, leesboeken voor anderstaligen
17 december 2020

Bij KleurRijker verschenen van de hand van NT2-docent Nina de Zwart (Noorderpoort College Groningen) Paul en Paula, twee leesboekjes voor volwassen anderstaligen, één voor taalniveau richting A1 en één voor leerders richting A2.
Paul en Paula zijn een grappig stel, dat kibbelt en plezier maakt, met familie, buren en collega’s. 

 

Lees verder
Minister verlengt voor vijfde keer inburgeringsplicht
17 december 2020

De inburgeringsexamens weer zijn opgestart, maar de wachttijden voor het aanvragen van examens en voor het beoordelen van de examens Spreken en Schrijven blijven aanzienlijk. Om te zorgen dat inburgeraars niet de dupe worden van de Covid-19-pandemie, is de inburgeringstermijn inmiddels vier keer verlengd (drie keer met twee maanden en een keer met vier maanden). Zolang de wachttijden voor het aanmelden voor examens nog te lang zijn, is opnieuw verlenging van de inburgeringstermijn nodig. Dit schrijft minister van SZW in een brief aan de Tweede Kamer

 

Lees verder
Ouderbetrokkenheid ook in het mbo belangrijk, Promotie
17 december 2020

In hoeverre is ouderbetrokkenheid eigenlijk belangrijk voor mbo-studenten? Draagt betrokkenheid van ouders bij aan het studiesucces van mbo’ers? Elisa Boonk, promovenda aan de Open Universiteit, deed onderzoek naar deze vragen in het ROC van Twente, waar zij tevens werkzaam is als onderwijskundige.
Uit het onderzoek blijkt dat ouderbetrokkenheid ook in het mbo van belang is.

 

Lees verder
Onderzoek naar de raakvlakken tussen taal en muziek
17 december 2020

De Taalunie en LKCA, het Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie en -participatie doen al enige tijd onderzoek naar de raakvlakken tussen taal en muziek. Hoe kunnen scholen die samenhang benutten om talige en muzikale vaardigheden te stimuleren. Mieke Smits van de Taalunie en Michel Hogenes (muziekdocent en -pedagoog De Haagse Hogeschool en Codarts) lichtten in dit atelier verschillende parallellen tussen taal en muziekontwikkeling toe en zoomden vervolgens in op concrete kansen voor het maken van taal- muziekcombinaties in de les.
Hier een video die hierbij hoort.

 

Lees verder
Het 'kleindenken' van de Lage Landen
17 december 2020

Volgens Karlijn Waterman, coördinator van het Nederlands als vreemde taal bij de Nederlandse Taalunie, wordt het internationale belang van onze taal door moedertaalsprekers eerst en vooral onderschat. 
In een artikel in Veto, het onafhankelijk studentenblad van de KU Leuven, wordt hier dieper op ingegaan.

Lees verder
Leren op de werkvloer: de G-coach
17 december 2020

‘Sluit je ogen en beeld je in: wat is voor jou de ideale werknemer of collega?’, deze vraag stelt een G-coach rond communicatietechnieken. De G-coach (geletterdheidscoach) is een aanpak voor begeleiding op maat voor elke deelnemer, met deze aanpak wordt uitval zo veel mogelijk voorkomen.
In het artikel Leren op de werkvloer met een G-coach gaat Elise De Coene in op de rol van de G-coach en ze geeft acht praktische tips hoe je omgaat met de grote diversiteit aan opleidingen, niveaus en leervragen.
Bron: Stichting expertisecentrum oefenen.nl

Lees verder
Gezondheidsvaardigheden en de mismatch tussen de patiënt en de zorgomgeving
17 december 2020

Kunnen en willen alle volwassenen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid en ziekte? Hoe herken je mensen die dat niet kunnen? En welke rol spelen educatie en internet op het gebied van gezondheidsvaardigheden. In het artikel Gezondheidsvaardigheden en de mismatch tussen de patiënt en de zorgomgeving gaan Monique Heijmans en Jany Rademakers in op deze vragen en op het begrip gezondheidsvaardigheden.
Bron: Stichting expertisecentrum oefenen.nl

Lees verder
Laatste nummer

Over kunst en cultuur in het NT2-onderwijs

Advertentie
advertentie
Column

In zinnen. Volle zinnen. Poëzie in de NT2 klas

In zinnen. Volle zinnen. Poëzie in de NT2 klas
Grootmoeder

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd
Bloemen voor Syrische moederdag

Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.

Lees verder
Zelf publiceren?

Wil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.

LEES MEER