Inburgering is geen bijzaak. Advies over marktwerking en de kwaliteit van het inburgeringsonderwijs
Inburgeringsonderwijs moet veel serieuzer worden genomen. Net als bij andere publieke diensten zoals basisonderwijs en gezondheidszorg moet de kwaliteit ervan worden geborgd. Dit kan de onderwijsinspectie doen door toezicht te houden op het inburgeringsonderwijs, aldus het bij de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken verschenen advies over marktwerking en de kwaliteit van het inburgeringsonderwijs.
De presentatie van het advies kunt u hier bereiken.
De nieuwe Wet inburgering treedt in 2022 in werking. Gemeenten krijgen de regie over het inburgeringsonderwijs en kopen dit onderwijs in. Een deel van de bestaande marktwerking blijft daarmee bestaan. Private aanbieders zullen het onderwijs blijven verzorgen en de stichting Blik op Werk blijft de organisatie die het kwaliteitskeurmerk afgeeft. Omdat de resultaten van het inburgeringsstelsel tot nu toe steeds zijn achtergebleven bij de verwachtingen, en een deel van de marktwerking blijft bestaan, moet er nu serieus werk worden gemaakt van de borging van de kwaliteit van het inburgeringsonderwijs.
Kathleen Collijs, For girls only. Uit de les.
‘Er was eens een klein meisje dat van boeken hield. Zoveel, dat ze al slaapwandelend dat ene mooie boek uit vaders boekenkast kaapte en vervolgens tijdens het slapen stevig vastklemde en verdedigde tegen de boze buitenwereld.’
Tientallen jaren later staat ze voor de klas, klaar om een tas vol mooie boeken voor haar leerlingen uit te pakken.
Spelenderwijs, aflevering 3: Dobble
In de column Spelender- wijs bespreken Sandy Posthumus Meyjes en Ellis Delken elke twee maanden een spel dat je in de taalles kunt inzetten. Deze keer laten ze het kaartspel Dobble zien.
Lees verder