Agenda

29/10 Mbo taalconferentie Taal op koers! Nieuwegein

Het Steunpunt taal en rekenen mbo organiseert een mbo taalconferentie, die in het teken staat van kennisdelen, verdiepen en inspireren. 

Lees verder
17/10 Trefdagen voor Nt2-docenten in Vlaanderen 17 oktober

Vlaamse Nt2-organisaties organiseren in 2014 Trefdagen voor Nt2-docenten. Op zoek naar ideeën en tips om je cursisten trefzeker te helpen? Behoefte aan wat extra typische Nt2-informatie die op jouw maat is gesneden? Ook dit jaar is er een divers programma met lezingen, demonstraties, workshops en masterclasses waarmee je zelf aan de slag kunt in jouw klas. Een programma door en voor docenten Nt2.

Lees verder
06/10 Studiemiddag geïntegreerd werken aan geletterdheid. Antwerpen

In Antwerpen vindt er maandag 6 oktober 2014  een studiemiddag plaats over laaggeletterdheid. De middag wordt georganiseerd door onder meer het Huis van het Nederlands Antwerpen. 

 

Tijdens deze middag wordt een reeks unieke Antwerpse projecten gepresenteerd, projecten waarbij verschillende partners samenwerken aan geletterdheid. De middag is bedoeld voor beleids- en stafmedewerkers uit onderwijs, inburgering, werk, welzijn en wonen.

 

Voor het programma zie: http://www.nt2antwerpen.be/nieuws/studienamiddag_ge_ntegreerd_werken_aan_geletterdheid

Lees verder
01/10 Conferentie Begrijpend lezen. Rotterdam

In Rotterdam organiseert CED-groep op 1 oktober 2014 de conferentie Onderwijspraktijk en wetenschap in wisselwerking over de ontwikkeling van begrijpend lezen en de bijbehorende vaardigheden.

De conferentie is bedoeld voor leerkrachten, docenten, taalcoördinatoren. leesspecialisten en intern begeleiders uit het primair, speciaal en voortgezet onderwijs en onderwijsadviseurs. Lees verder
27/09 DRONGO-festival. Amsterdam

27 september 2014 vindt voor de derde keer het DRONGO-festival plaats in de Centrale Bibliotheek van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

 

Het DRONGO-festival viert meertaligheid, met een gevarieerd en interessant programma voor jong en oud.

 

Alles is gratis toegankelijk. Het thema dit jaar is: Talen voor je toekomst. Geniet van woordkunstenaars, ontdek de geheimen van talen en tolken, en leer over de effecten van meertaligheid op je brein en je carrière. DRONGO is er voor iedereen.

 

Voor meer informatie:http://www.drongofestival.nl/.

Lees verder
19/09 Tentoonstelling Overal Taal. Antwerpen

In Atlas in Antwerpen is er van 19 september tot en met 20 december de tentoonstelling Overal Taal.

De tentoonstelling toont de wereld van de Nederlandse taal. Je komt te weten waarom Nederlands leren belangrijk is en hoe men een taal leert. En je ontdekt hoe men Nederlands kan oefenen en hoe iedereen daarbij kan helpen.
Oefenkansen zijn er namelijk overal: gewoon op straat, in de winkel, op het werk, in de sportclub. Aanleiding voor de tentoonstelling is de tiende verjaardag van het Huis van het Nederlands. 
Naast een bezoek aan de tentoonstelling kun je deelnemen aan talrijke activiteiten waarin taal de hoofdrol speelt. Er zijn filmvoorstellingen, debatten en panelgesprekken, een vertelnamiddag en nog veel meer.
Voor lesgroepen Nt2 die op bezoek willen komen, is er een educatief pakket ontwikkeld door Huis van het Nederlands. 
Overal Taal is een samenwerking tussen Stad Antwerpen/Atlas Publiekswerving en Het huis van het Nederlands Antwerpen.

De toegang is gratis. Locatie: Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen.
Voor meer informatie zie de site.

Lees verder
10/09 Publieksconferentie Woorden in beweging. Antwerpen.

Van Dale bestaat 150 jaar. Om dat te vieren organiseert het INL (Schatkamer van de Nederlandse Taal) samen met Van Dale 'Woorden in Beweging': een laagdrempelige conferentie met een wetenschappelijk tintje.

 

De middag is gratis toegankelijk en bestaat uit vier lezingen, afgewisseld met gesproken columns en een quiz ( i.s.m. Onze Taal). Kortom, een gevarieerd programma over taalverandering gezien vanuit het Nederlandse woord.

Lees verder
09/09 Studiedag woordenschatverwerving: Facets of Vocabulary Learning. Gent

The GOLLD-research group van de Universiteit Gent (Ghent On Language Learning and Didactics) organiseert op 9 september een studiedag over woordenschatverwerving.

 

 

Lees verder
08/09 Week van de alfabetisering 2014

Van maandag 8 tot en met zondag 14 september vindt de Week van de Alfabetisering plaats. Dit jaar is het de tiende keer dat deze week  georganiseerd wordt. Dit jaar  wordt er zoveel mogelijk aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. Het thema is: Tijd voor Taal! 

 

Lees verder
28/08 LESLLA-conferentie 28-30 augustus

Op 28-30 augustus 2014 wordt in Nijmegen de 10e internationale LESLLA-conferentie gehouden. LESLLA staat voor Low-Educated (Adult) Second Language and Literacy Acquisition.  De analfabete en laaggeletterde tweedetaalleerder staat centraal in het LESLLA-onderzoek, onderwijs en beleid. 

Lees verder
17/08 8-14 september: Week van de alfabetisering

Van maandag 8 tot en met zondag 14 september vindt de Week van de Alfabetisering plaats. Dit jaar is het de tiende keer dat deze week  georganiseerd wordt. Dit jaar wordt er zoveel mogelijk aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. Het thema is: Tijd voor Taal! 
Vorig jaar zijn er ruim 1.000 activiteiten door het hele land georganiseerd, van het vertonen van documentaires, het ophangen van een poster tot het voorlezen op school of in de bibliotheek. Ook dit jaar zijn er weer veel activiteiten her en der in het land.
Voor meer informatie: http://tijdvoortaal.nl/.

Lees verder
17/08 9 september: Studiedag woordenschatverwerving: Facets of Vocabulary Learning. Gent

9 september: Studiedag woordenschatverwerving: Facets of Vocabulary Learning. Gent
The GOLLD-research group van de Universiteit Gent (Ghent On Language Learning and Didactics) organiseert op 9 september een studiedag over woordenschatverwerving. Voor meer informatie: www.flw.ugent.be

Lees verder
17/08 10 september: Publieksconferentie Woorden in beweging. Antwerpen.

Van Dale bestaat 150 jaar. Om dat te vieren organiseert het INL samen met Van Dale 'Woorden in Beweging': een laagdrempelige conferentie met een wetenschappelijk tintje.

De middag is gratis toegankelijk en bestaat uit vier lezingen, afgewisseld met gesproken columns en een quiz ( i.s.m. Onze Taal). Kortom, een gevarieerd programma over taalverandering gezien vanuit het Nederlandse woord.

Lees verder
17/08 27 september: DRONGO-festival. Amsterdam

27 september 2014 vindt voor de derde keer het DRONGO-festival plaats in de Centrale Bibliotheek van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Het DRONGO-festival viert meertaligheid, met een gevarieerd en interessant programma voor jong en oud. Alles is gratis toegankelijk. Het thema dit jaar is: Talen voor je toekomst. Geniet van woordkunstenaars, ontdek de geheimen van talen en tolken, en leer over de effecten van meertaligheid op je brein en je carrière. DRONGO is er voor iedereen.
Voor meer informatie:http://www.drongofestival.nl/.

Lees verder
17/08 1 oktober: Conferentie Begrijpend lezen. Rotterdam

In Rotterdam organiseert CED-groep op 1 oktober 2014 de conferentie Onderwijspraktijk en wetenschap in wisselwerking over de ontwikkeling van begrijpend lezen en de bijbehorende vaardigheden. De conferentie is bedoeld voor leerkrachten, docenten, taalcoördinatoren. leesspecialisten en intern begeleiders uit het primair, speciaal en voortgezet onderwijs en onderwijsadviseurs. 

Lees verder
17/08 17 oktober: Nt2-Trefdag. Leuven

Ben je op zoek naar ideeën en tips om je cursisten trefzeker te helpen? Heb je behoefte  aan wat extra Nt2-informatiewaar je direct mee aan de slag kunt in je Nt2 klas?

Ook dit jaar is er een divers programma met lezingen, demonstraties, workshops, masterclasses.

 

Kosten deelname: €45,-
Plaats: Leuven, België

 

Voor meer informatie: http://trefdagen.stuurgroepvo.be/.

Lees verder
17/08 29 oktober: Mbo taalconferentie Taal op koers! Nieuwegein

Het Steunpunt taal en rekenen mbo organiseert een mbo taalconferentie, die in het teken staat van kennisdelen, verdiepen en inspireren. 

Lees verder
17/08 14 – 15 november: Conferentie Het schoolvak Nederlands. Brugge

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 november 2014 organiseert de Stichting HSN in samenwerking met de Nederlandse Taalunie de jaarlijkse tweedaagse Conferentie Onderwijs in het Nederlands in Brugge.

Voor meer informatie: http://www.hsn.ugent.be/.

Lees verder
17/08 26 november: Conferentie Taalgerichte didactiek en curriculum. Zeist

Op woensdag 26 november 2014 houdt het Platform Taalgericht Vakonderwijs de landelijke werkconferentie Taalgerichte didactiek en curriculum in Slot Zeist. Taalgericht onderwijs staat voor een didactiek die gebruik maakt van het feit dat taal een belangrijke rol speelt bij het leren, wat er ook geleerd wordt. 

Lees verder
17/08 9 september en volgende: Begeleidingstraject voor mensen die zich willen certificeren als docent Nt2. Data ronde 13 zijn nu bekend

U kunt zich opgeven voor een begeleidingstraject, waarin u begeleid wordt bij het samenstellen van uw portfolio en waar u in de gelegenheid wordt gesteld om samen met anderen aan uw portfolio te werken. Het zijn drie bijeenkomsten begeleid door een gecertificeerd NT2-docent. De eerste bijeenkomst is op 9 september.

 

 

 

 

Lees verder
27/06 8de Anéla conferentie, 2015: oproep voor bijdrages

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 mei 2015 vindt 8de Anéla conferentie plaats, dit in samenwerking met de Belgische Vereniging voor Toegepaste Linguïstiek (ABLA) en AILA-Europe. Anéla is de Nederlandse Vereniging voor Toegepaste Taalwetenschap. De Anéla nodigt u uit om voorstellen in te dienen voor een bijdrage in de vorm van een poster, presentatie, paper of colloquium. 

Lees verder
27/06 Mbo Taalacademie studiedag Differentiatie en Integratie 19 september 2014 Start Academiejaar 2014-2015

De Mbo Taalacademie luidt op vrijdag 19 september haar achtste jaar in met de studiedag Differentiatie en Integratie. De Academie biedt een platform voor professionals Nederlands in het mbo; taaldocenten, taalcoaches en taalcoördinatoren. Leden volgen trainingen en workshops, wisselen ervaringen en materialen uit en voeren discussies over actuele kwesties.

Lees verder
23/05 BVNT2 Conferentie 2014

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 mei zal in het inmiddels vertrouwde Conferentiecentrum Bovendonk de zevende BVNT2-conferentie gehouden worden. Het is dé conferentie waar tweedetaalverwerving, tweedetaalonderwijs, taalontwikkeling, taalondersteuning en taalbeleid centraal staan.

Lees verder
16/05 Schrijfprijs Nt2: Feestelijke uitreiking op 16 mei 2014

Op 16 mei is de feestelijke uitreiking van de Schrijfprijs Nt2. De uitreiking vindt plaats in het Huis van het Nederlands in Antwerpen. Inmiddels heeft de jury haar keuze gemaakt en voor de vier categorieën inzendingen (Alfa, A1/A2, B1/B2, OKAN/ISK) de winnaar aangewezen. De prijs gaat naar de Nt2-leerder die binnen zijn categorie het beste verhaal of gedicht schrijft over het thema: Hier voel ik me thuis, mijn plek, mijn stad!

Lees verder
24/04 Bekendmaking van de nominaties Schrijfprijs NT2

Dit jaar geeft Les een vervolg aan de Schrijfprijs NT2 (voorheen Taalunie Schrijfprijs NT2). De jury heeft 375 inzendingen ontvangen! Ze buigt zich nu over de leuke en lastige klus om een shortlist op te stellen en winnaars aan te wijzen.

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 214

Column

Ken jij het werkwoord abaditten?

Soms heb je van die lachwekkende misverstanden in de les. Zo begon ik de les van vanochtend een nieuw onderdeel met de vraag: 'Wie kent Abadit?' Welnu, tijdens de les hebben wij tien minuten lang intens geabadit, alvorens ik in de gaten kreeg dat al dat abaditten uiteindelijk niet nodig was geweest. De lachwekkende serie misverstanden verliep als volgt.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.