Agenda

01/07 Anéla Voorjaarsstudiedag, Taal en Diversiteit. Utrecht

Om het jaar organiseert Anéla de Voorjaarsstudiedag, een ééndaagse conferentie waarbij leden en geïnteresseerde niet-leden van Anéla samenkomen en hun onderzoek presenteren rondom een thema. De Voorjaarsstudiedag zal deze keer plaatsvinden op vrijdag 1 juli aan de Universiteit Utrecht, met als thema Taal en Diversiteit.

De inschrijving is open!

 

Lees verder
23/06 Conferentie Tel mee met Taal: ‘Praktijk en onderzoek: een ideaal koppel’. Bunnik, 23 juni

Tel mee met Taal 2016-2018 is een landelijk actieprogramma willen de departementen OCW, VWS en SZW gezamenlijk tegengaan dat mensen met een beperkte taalvaardigheid aan de kant komen te staan en lezen bevorderen. 

Op 23 juni is er een conferentie georganiseerd door Steunpunt Basisvaardigheden, waarop het programmateam Tel mee met Taal graag met de deelnemers verder wil werken aan de uitwerking en invulling van de activiteiten binnen de domeinen Gezin, Gezondheid en Werk. De praktijkervaring van de deelnemers in deze drie domeinen is daarbij onontbeerlijk. Ook wil men gebruik maken van kennis die er al is in de vorm van onderzoek. 

Lees verder
10/06 Maak het verschil. Differentiatie in de Nt2-klas. Leuven

Centrum voor taal en onderwijs te Leuven organiseert verschillende vormingen.

Onder andere Maak het verschil. Differentiatie in de Nt2-klas op 10 juni.

Zie voor een overzicht de site.

 

Lees verder
06/06 Webinar Leerlijnen in de Internationale Schakelklas

LOWAN-vo organiseert op 6 juni een webinar over de leerlijnen in de Internationale Schakelklas. Hoe ga je met deze leerlijnen aan de slag en geef je invulling aan een betere doorstroom?

De experts Lies Alons van het ITTA (Universiteit Amsterdam), Nt2- deskundige voor Isk’s, en Hariëtte Boerboom, adviseur van LOWAN-vo zullen op de vragen ingaan.

 

Lees verder
21/05 Conferentie BVNt2 2016 (nieuwe stijl). Amsterdam

De grote Conferentie BVNt2 vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 mei in Amsterdam, van 9.00 uur tot 21.00 uur. De conferentie verschijnt dit jaar in een nieuw jasje. Ze zal dit jaar geen vijf dagdelen maar drie dagdelen bevatten. Ze vindt plaats in gebouw Leeuwenburg, naast het Amstelstation te Amsterdam.

 

 

Lees verder
21/05 Grote BVNT2 Conferentie. Amsterdam

De grote Conferentie van de Beroepsvereniging van Docenten Nederlands als tweede taal zal dit jaar niet twee dagen, maar één volle dag met drie dagdelen bevatten.

Als vanouds zal de conferentie beginnen met een plenair gedeelte met een relevante spreker. Daarna kunt u als bezoeker kiezen uit vijf stromen, waarin u zowel lezingen als workshops bezoekt. Op deze manier is meer verdieping mogelijk en kunt u zich als deelnemer verder bekwamen in een bepaalde stroming. 


Lees verder
22/04 Trefdag Nt2. Brussel

Ben je op zoek naar ideeën en tips om je cursisten trefzeker te helpen? Heb je behoefte aan wat extra typische Nt2-informatie die op jouw maat is gesneden? Elk jaar worden in Vlaanderen Trefdagen voor en door docenten georganiseerd. De Trefdag in Brussel heeft dit jaar weer een divers programma met lezingen, demonstraties, workshops en masterclasses.

 

Lees verder
20/04 Trefdag NT2. Berchem

Het Huis van het Nederlands Antwerpen organiseert ook dit jaar weer een Trefdag door en voor docenten Nt2.

Ben je op zoek naar ideeën en tips om je cursisten trefzeker te helpen? Behoefte  aan wat extra typische Nt2-informatie die op jouw maat is gesneden?
Ook dit jaar is het programma divers met lezingen, demonstraties, workshops en masterclasses waarmee je zelf aan de slag kunt in je klas.


Lees verder
11/04 Studiedag LOWAN-VO. Ede INMIDDELS VOL

De studiedag heeft een programma met zowel een programma-aanbod voor directieleden/ coördinatoren als voor docenten en andere betrokkenen. In de ochtend is er een plenair programma,
's middags zijn er twee workshoprondes.
De studiedag is inmiddels vol.

 

 

Lees verder
11/04 Professionaliseren en netwerken in het zuiden (PEN-Z) en oosten (PEN-O). Breda, Nijmegen

Naar studiedagen gaan, collega’s ontmoeten, met hen praten over het vak - dat willen veel docenten. Helaas is het niet altijd mogelijk naar het midden of westen af te reizen voor studiemiddagen. Na het succes van PEN-N in Assen en Hoogeveen (over schrijven) lanceert Taalbureau Olijhoek & Valk een vergelijkbaar initiatief in het zuiden en oosten: je volgt een korte workshop of presentatie, praat er met andere collega’s over door en tussendoor leg je contacten met collega’s uit je eigen regio.

 

 

Lees verder
30/03 Professionaliseren en netwerken in het zuiden (PEN-Z) en oosten (PEN-O). Breda, Nijmegen

Naar studiedagen gaan, collega’s ontmoeten, met hen praten over het vak - dat willen veel docenten. Helaas is het niet altijd mogelijk naar het midden of westen af te reizen voor studiemiddagen. Na het succes van PEN-N in Assen en Hoogeveen (over schrijven) lanceert Taalbureau Olijhoek & Valk een vergelijkbaar initiatief in het zuiden en oosten: je volgt een korte workshop of presentatie, praat er met andere collega’s over door en tussendoor leg je contacten met collega’s uit je eigen regio.

 

 

 

Lees verder
22/03 Taalbureau Olijhoek & Valk: STOP met een drankje. Haarlem

Op dinsdag 22 maart vindt er in Haarlem weer een avond STOP met een drankje plaats georganiseerd door Taalbureau Olijhoek & ValkSTOP met een drankje wil zeggen: een ontspannende intervisieavond met een hapje en een drankje en gelegenheid om drie artikelen met geïnteresseerde vakgenoten te bespreken.

 

 

Lees verder
10/03 Vormingen Vlaamse Centrum voor Taal en Onderwijs

Het Vlaamse Centrum voor Taal en Onderwijs (CVO) organiseert verschillende vormingen die zeer interessant zijn voor Nt2-docenten.

Ze gaan in op de volgende vragen: hoe kan je anderstalige nieuwkomers zo goed mogelijk onthalen op je school? Hoe is het voor hen om in een vreemde taal naar school te gaan? Hoe verloopt hun taalontwikkeling en hoe stimuleer je hun Nederlands zo goed mogelijk in de beginperiode? 

Lees verder
03/02 Speciale 'STOP' met een drankje! Hoofddorp

Afgelopen jaar organiseerde Taalbureau Olijhoek & Valk een aantal 'STOPs': ontspannende avonden met een drankje en wat lekkers, en gelegenheid om artikelen met geïnteresseerde vakgenoten te bespreken. Het nieuwe jaar willen we beginnen met een speciale 'STOP': het Schrijfcafé van Linda Ruigrok. 

Lees verder
29/01 Good Practice Day Talen. Leiden

Op vrijdag 29 januari 2016 organiseert de sectie ICLON Plus (Nascholing) van het ICLON in Leiden voor de zestiende keer een Good Practice Day Talen. De Good Practice Day Talen is dé plek waar docenten de mogelijkheid wordt geboden met elkaar vakdidactische inzichten te delen. Docenten uit het voortgezet onderwijs verzorgen workshops en presentaties, wisselen ervaringen uit met de deelnemers en bediscussiëren met hen de didactische mogelijkheden van hun vak.

Lees verder
29/01 Delftse methode docentendag. Delft

Uitgeverij Boom organiseert regelmatig docentendagen op de TU Delft. Tijdens zo'n dag woont u een les bij, kunt u praten met cursisten en krijgt u een uitgebreide uitleg van de auteurs.

De Delftse methode docentendag is vooral bedoeld voor docenten die nog niet zo lang met de Delftse methode werken of die overwegen om met de Delftse methode aan de slag te gaan.

De eerstvolgende docentendag is op vrijdag 29 januari (van 9.45 tot 13.00 uur). Op deze dag ligt de nadruk op het lesgeven aan hoogopgeleide beginners die werken met Nederlands voor buitenlanders (vierde editie).

 

 

Lees verder
25/01 Workshops Taalbureau Olijhoek & Valk. Assen, Hoogeveen

Taalbureau Olijhoek & Valk start met een nieuw initiatief: 

een avond in het noorden waarin je een korte workshop of presentatie volgt, daar met andere collega’s over doorpraat en tussendoor ook contacten legt met collega’s in je eigen regio.

 

 

Lees verder
08/12 Actieprogramma Tel mee met Taal van start op 8 december!
 
Op 19 juni waren er nog vele vragen over de uitwerking van het programma Tel mee met Taal en zijn er in de workshops vele vragen en aandachtspunten meegegeven aan het programmateam voor de verdere uitwerking. Op 8 december zal het Programmateam Tel mee met Taal informatie geven over de uitvoering en mogelijkheden van de actielijnen in het programma. 
Lees verder
13/11 Conferentie Het Schoolvak Nederlands. 13 en 14 november. Tilburg

Conferentie Het Schoolvak Nederlands, editie 29

 

Op 13 en 14 november 2015 vindt in Tilburg de 29ste conferentie Het Schoolvak Nederlands (HSN) plaats. De conferentie beoogt alle leeromgevingen aan bod te laten komen waarin Nederlands geleerd wordt: van het basisonderwijs tot en met de hogeschool/universiteit.
Voor meer informatie zie de site van HSN.
Lees verder
11/11 LESSLA conferentie. 11-13 november. Florida

Een LESLLA conferentie is dé plaats waar deskundigen op het terrein van 'low-educated second language and literacy acquisition' onderzoek, praktijk en beleid met elkaar delen

LESLLA's 11e jaarlijkse conferentie zal dit jaar worden gehouden op 11-13 november in St.Augustine, Florida (VS). 

 

Lees verder
04/11 Training Uitspraak in de les

Wegens het succes van de training Uitspraak in de les afgelopen juni organiseren we dezelfde training nog een keer. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. Schrijf u nu in voor de training Uitspraak in de les op woensdag 4 november! De training zal worden verzorgd door taaltrainer Vita Olijhoek.

Lees verder
15/10 Geef je pen een stem. Coaching creatief schrijven. Haarlem

We nemen vaak te weinig tijd om onze gedachten onder woorden te brengen. In de Week van het Nederlands maakt Taalbureau Olijhoek & Valk daar een uur tijd voor! Ben je taaldocent? Kom dan een uur schrijven over je vak, je ervaringen en je gedachten. 

Lees verder
10/10 Week van het Nederlands 2015. Oproep!

Van 10 tot en met 17 oktober 2015 vindt voor het eerst de Week van het Nederlands plaats. Met dit initiatief maakt de Taalunie samen met zoveel mogelijk partners het belang van de Nederlandse taal op een feestelijke manier zichtbaar, zowel in Vlaanderen als in Nederland.

Organiseert u al een activiteit die mogelijk in de Week van het Nederlands past? Of wilt u een nieuwe activiteit ontwikkelen (eventueel samen met een andere organisatie) voor de Week van het Nederlands? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. 

 

 

Lees verder
09/10 BVNt2: Studiemiddag Werkgroep ICT en Blended Learning

Op 9 oktober zal de derde studiemiddag van de werkgroep ICT en BL van de Beroepsvereniging van docenten Nt2 worden gehouden, ditmaal in het gebouw van de Volksuniversiteit Amsterdam.

De werkgroep is hard bezig aan een interessant en gevarieerd programma. De aanmelding is op een manier die in lijn is met waar de werkgroep voor staat: het inzetten van ICT. Op de website van de werkgroep zal er een link naar de inschrijving te vinden zijn. Daar zal ook steeds meer informatie te vinden zijn over de invulling van de studiemiddag.

Lees verder
08/10 Nedbox. Nederlands oefenen met Thuis en Het Journaal

Dagelijks leren duizenden mensen Nederlands in Vlaanderen. De meerderheid volgt een cursus in het dag- of avondonderwijs van de Vlaamse overheid. 

Om anderstaligen de taal te helpen ontwikkelen buiten de klas, lanceert de KU Leuven 8 oktober samen met een aantal partners* een nieuw digitaal platform: NedBox.

 

 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 218

Advertentie
Advertentie
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Het komt goed

‘Ik hoor dat je niet zo goed Nederlands spreekt.’ Het intakegesprek voor autotechnicus op mbo2 is net begonnen en de achttienjarige jongen uit Eritrea die vijf jaar onderweg is geweest naar Nederland heeft nog geen kans gekregen. 

 

Lees verder
Column

Spelenderwijs

Spelenderwijs

Deel 3: Dobble

In de column Spelenderwijs bespreken Sandy Posthumus Meyjes en Ellis Delken elke twee maanden een spel dat je in de taalles kunt inzetten.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.