Agenda

05/04 Vijfentwintig jaar NUT

Dit jaar bestaat de Vereniging van Nederlandse en Vlaamse Universitaire Talencentra (NUT) 25 jaar. Dit wordt gevierd met een bijzondere jubileumconferentie in Antwerpen op vrijdag 5 april 2019, met als thema De macht en pracht van taal.

Lees verder
03/04 Aan de slag met Wablieft-boeken in de NT2-les!

 VOCVO, het Vlaamse ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs, organiseert op woensdag 3 april en woensdag 8 mei in Mechelen een workshop over het onderwerp leesplezier en creatief schrijven bij cursisten NT2 stimuleren.

Lees verder
03/04 Aan de slag met Wablieft-boeken in de NT2-les!

 

VOCVO, het Vlaamse ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs, organiseert op woensdag 3 april en woensdag 8 mei in Mechelen een workshop over het onderwerp  leesplezier en creatief schrijven bij cursisten NT2 stimuleren.

Lees verder
15/03 Trefdag NT1. Brussel

Er is in Vlaanderen veel vraag naar vorming en uitwisseling bij leraren NT1. Daarom organiseer VOCVO op 15 maart een trefdag NT1 in Brussel. Het programma voor deze dag is te vinden op de Vocvo-website.

Lees verder
12/03 Het MeerTaal congres 2019: De toekomst van het taalonderwijs. Ede

Op 12 maart 2019 organiseert tijdschrift MeerTaal het congres De toekomst van het taalonderwijs in de Reehorst (Ede). In het programma geven vooraanstaande sprekers en workshopleiders hun visie voor het taalonderwijs van de toekomst en handvatten om het taalonderwijs toegerust te maken voor de toekomst.

 

Lees verder
15/02 Starterskit NT2 & NT2 Alfa CBE Vlaanderen

Lesgeven aan NT2- cursisten en Alfa-cursisten vergt een specifieke aanpak. In de opleiding Starterskit NT2 & NT2 Alfa CBE, georganiseerd door VOCVO, wordt de bril van de cursisten opgezet. Er wordt een kader aangeboden waarbinnen een functionele aanpak in een krachtige leeromgeving centraal staat.

Deze opleiding vindt plaats op 15 februari en 1 maart in Brussel.

Uit de VOCVO nieuwsbrieven.

Lees verder
27/11 Conferentie taal en rekenen 2018: van 1931 naar 2020. Den Bosch

Op dinsdag 27 november organiseren deSteunpunten taal en rekenen vo en mbo een gezamenlijke conferentie gericht op toekomstbestendig taal- en rekenonderwijs. 

 

Lees verder
27/11 Conferentie Taal en Rekenen 2018: van 1931 naar 2020

Conferentie Taal en Rekenen: van 1931 naar 2020

De Steunpunten taal en rekenen vo en mbo organiseren in het mooie congrescentrum 1931 in 's -Hertogenbosch een gezamenlijke conferentie gericht op toekomstbestendig taal- en rekenonderwijs.

 

Lees verder
23/11 Studiemiddag BVNT2 Spreken en Luisteren. Utrecht

Op 23 november organiseert de BVNT2 een studiemiddag over luisteren en spreken. de workshops zijn eerder gegeven in november 2017 in Antwerpen Berchem.

Aanmelden kan via www.bvnt2.org

Lees verder
19/11 Tel mee met Taal festival 2018. Congres over laaggeletterdheid en leesbevordering. Amsterdam.

Maandag 19 november is er in Amsterdam het Tel mee met Taal festival, hét congres over laaggeletterdheid en leesbevordering. De organisatoren willen graag u dit jaar bij de voorbereidingen betrekken.

Wat brengt u mee?

 

Lees verder
09/11 DRONGO Talenfestival. Nijmegen

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 november biedt hét Drongo talenfestival van Nederland en Vlaanderen weer een mooi programma.

Het festival vindt deze keer plaats op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Er vinden niet alleen sessies, debatten, spoedcursussen, netwerkbijeenkomsten en labs plaats, maar er zijn ook tientallen exposanten te bezoeken.

Kosten: € 17,50 per persoon per dag. 

Voor meer informatie: zie de site.

Lees verder
09/11 Strategisch Plan Geletterdheid 2017-2024. Brussel

Het Vlaamse Strategisch Plan Geletterdheid 2017-2024 is inmiddels door de Vlaamse regering goedgekeurd. Dit wordt gevierd op vrijdag 9 november 2018 in Brussel, van 9.00 tot 13.15 uur. 
Het Plan zet de bakens uit voor een duurzaam Vlaams geletterdheidsbeleid.
Uit VOCVO Nieuwsbrief.

 

 

Lees verder
09/10 Nederlands oefenen. Inspiratieparcours Nederlands. Brussel

Wil je een activiteit organiseren waarbij anderstaligen Nederlands kunnen oefenen? Ben je op zoek naar vernieuwende ideeën rond dit thema?

Kom dan naar het Inspiratieparcours Nederlands oefenen op 9 oktober in Brussel. De regisseurs en de projecten binnen de projectgroep Nederlands oefenen slaan er de handen in elkaar.
Uit VOCVO nieuwsbrief.

 

Lees verder
06/10 Week van het Nederlands. 6-13 oktober 2018.

De Week van het Nederlands, dit jaar van 6 tot en met 13 oktober, is dé gelegenheid om te laten zien wat uw organisatie doet en kan op het terrein van de Nederlandse taal.

Lees verder
05/10 Tweedaagse internationale TPRS-conferentie. Amsterdam

De Stichting TPRS Platform organiseert dit jaar weer een tweedaagse internationale TPRS-conferentie, op 5 en 6 oktober in Amsterdam, in het MUNDUS College.

 

Lees verder
28/09 Studiedag Mbo Taalacademie: Ga buiten je boekje!

Op vrijdag 28 september 2018 vindt in vergadercentrum de Eenhoorn te Amersfoort de eerstvolgende studiedag van de Mbo Taalacademie plaats. De dag is gewijd aan aansprekend onderwijs Nederlands. De ochtend zal in het teken staan van versterking van het taalonderwijs.

 

 

Lees verder
25/09 Netwerkbijeenkomst isk docenten en coördinatoren

Op dinsdag 25 september organiseert Schoolinfo een netwerkbijeenkomst speciaal voor ISK-docenten en -coördinatoren. Deze bijeenkomst staat in het teken van omgaan met culturele diversiteit, het communiceren met jonge statushouders en met hun ouders. 

 

Lees verder
22/09 Open azc dag 2018: zaterdag 22 september!

Op zaterdag 22 september, tevens Nationale Burendag, is het zover; de Open azc dag 2018. Een jaarlijks initiatief van Centraal Orgaan opvang asielzoekers, ministerie van Justitie en Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland.

Veertig asielzoekerscentra door heel Nederland openen hun deuren van 13.00 tot 16.00 uur. Van harte welkom! 

Lees verder
08/09 Week van de geletterdheid 2018

 

Van 8 tot 14 september wordt in Vlaanderen en Nederland weer De week van de geletterdheid gehouden.
Houd de verschillende websites en sociale media in de gaten voor meer nieuws.

 

 

Lees verder
27/08 Het Colloquium Neerlandicum. IVN. Leuven

Elke drie jaar organiseert de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) een eigen congres: het Colloquium Neerlandicum. Van 27 t/m 31 augustus 2018 vindt het 20e Colloquium Neerlandicum plaats.

 Het 20e Colloquium wordt georganiseerd door de IVN en de KU Leuven. 

Lees verder
28/06 Training Uitspraak in de les. Boom NT2 Academie. Den Bosch

Binnen Boom NT2 Academie zijn er diverse trainingen ontwikkeld waarmee docenten hun deskundigheid kunnen bevorderen. 

Donderdag 28 juni 2018: Training Uitspraak in de les 13:30 uur - 16:00 uur in Den Bosch.

Meer weten of inschrijven? Klik hier

Lees verder
22/06 Studiemiddag BVNT2. Nt2-docent op de Arbeidsmarkt

22 juni 2018: Studiemiddag van de BVNT2-werkgroep NT2-docent op de Arbeidsmarkt.
Voor meer informatie klik hier.

Lees verder
22/06 Ontmoetingsfeest Atlas, Antwerpen.

Atlas, integratie en inburgering Antwerpen, organiseert op 22 juni een ontmoetingsfeest op het Theaterplein te Antwerpen.

Het wordt een feest voor nieuwe, oude, grote en kleine Antwerpenaren.

Lees verder
08/06 Studiemiddag ISK ’Lezen op de ISK in de praktijk’. ISK Tiel

Technisch lezen, leesstrategieën, woordenschatverwerving, leesplezier, leesbeleid. Iedereen kent het belang van lezen. Maar hoe richt je nou een leuke EN zinvolle leesles in?
Tijdens deze middag (15-18 uur) die georganiseerd is door de werkgroep ISK/NT2 voor jongeren van de BVNT2, wil de werkgroep graag praktisch met elkaar aan de slag gaan. 

Meld je snel aan via secretariaat@bvnt2.org.

Voor meer informatie klik hier.
Bron: Nieuwsbrief BVNT2, 6 mei 2018.

Lees verder
07/06 Eindconferentie van het EDINA-project. Rotterdam

Het voornaamste doel van EDINA (EDucation of International Newly Arrived migrant pupils) is om ondersteuning te bieden aan gemeenten, scholen en leerkrachten bij de ontvangst en integratie in het schoolsysteem van nieuwe migrantenkinderen (4-18+) die de schooltaal nog niet machtig zijn.

Professionals met een passie voor innovatie en onderwijs worden van harte uitgenodigd om dit event bij te wonen op 7 juni te Rotterdam.
Ga snel naar het 
inschrijfformulier om u aan te melden!
Meer informatie: 
EDINA

Bron: Nieuwsbrief BVNT2, 6 mei 2018.

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 217

Advertentie
Advertentie
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Het komt goed

‘Ik hoor dat je niet zo goed Nederlands spreekt.’ Het intakegesprek voor autotechnicus op mbo2 is net begonnen en de achttienjarige jongen uit Eritrea die vijf jaar onderweg is geweest naar Nederland heeft nog geen kans gekregen. 

 

Lees verder
Column

Spelenderwijs

Spelenderwijs

Deel 3: Dobble

In de column Spelenderwijs bespreken Sandy Posthumus Meyjes en Ellis Delken elke twee maanden een spel dat je in de taalles kunt inzetten.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.