Agenda

24/09 BVNT2 Studiedag Alfabetisering

 

Op vrijdag 29 januari 2021 organiseert de werkgroep Alfabetisering van de BVNT2 weer een studiedag te Utrecht (als het mag en kan). Precieze tijd en plaats worden nog bekend gemaakt. Hou de website van de bvnt2 in de gaten. www.bvnt2.org

Lees verder
24/09 Conferentie docenten NT1. Woerden

Het netwerk voor docenten NT1 organiseert op 20 januari 2021 een conferentie in Woerden.
Voor meer informatie zie de site van het netwerk.

Lees verder
28/04 Inspiratiedag Tijd voor geletterdheid. Brussel

Op 28 april organiseert Vlaanderen is onderwijs & vorming in Brussel een inspiratiedag voor basisscholen met als doel basisscholen te inspireren, motiveren en krijg handige tips en tools om de geletterdheid van ouders te versterken.

Lees verder
04/04 Studiedag Begrijpelijke Input in het talenonderwijs. Ermelo

Op zaterdag 4 april organiseert Dynamic Language Learning voor het eerst een studiedag die geheel in het teken staat van Begrijpelijke Input in het talenonderwijs
Een dag voor alle taaldocenten, zowel in het basis- als het voortgezet onderwijs, volwassenenonderwijs en internationale scholen.
Aanmelden kan via de site

 

 

 

Lees verder
24/03 Vormingsaanbod DocAtlas-Antwerpen

 

DocAtlas heeft interessante vormingen voor het volwassenonderwijs in het aanbod.

De Workshop: Dramatische expressie voor NT2 mer Romeo en Julia op 24 maart 2020 is er een van.

 

Meer vormingen van Documentatiecentrum Atlas vind je hier.

Lees verder
22/03 Loop een dagje mee met NT2-cursisten! Docentenmiddag Delftse methode

Op vrijdag 22 maart 2020 wordt op de TU Delft de Delftse methode docentenmiddag georganiseerd voor docenten die nog niet zo lang met de Delftse methode werken of die overwegen om met de Delftse methode aan de slag te gaan. U kunt u aanmelden via de site.

 


 

 

 

Lees verder
22/11 Het Schoolvak Nederlands. HSN-Conferentie Onderwijs Nederlands 2019

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 november 2019 vindt de HSN-conferentie Onderwijs Nederlands plaats in Zwolle.
De HSN-conferentie is een jaarlijkse conferentie over het onderwijs Nederlands in alle delen van Nederland en Vlaanderen, en op alle niveaus: primair en secundair onderwijs, beroepsonderwijs, hoger onderwijs, Nederlands voor anderstaligen.

Lees verder
15/11 Studiemiddag Veranderopgave Inburgering. Utrecht

Op 1 januari 2021 treedt het nieuwe inburgeringsstelsel in werking. Er gaat heel wat veranderen: de rol van de gemeente, de brede intake en de drie leerroutes: B1, onderwijsroute en de Z-route. Op vrijdag 15 november 2019 organiseert de werkgroep Inburgering van de BVNT2 een studiemiddag over de veranderingen in de inburgering.

 

Lees verder
13/11 NT1 Conferentie. Woerden

Op woensdag 13 november vindt in Woerden de derde NT1 Conferentie voor docenten vindt plaats. De conferentie biedt een een gevarieerd programma aan. 

Meer over het programma en het aanmeldingsformulier vindt u hier.

 

Lees verder
08/11 Trefdag Brussel: Geletterdheid op het werk. Brussel

Op deze Trefdag op 8 november ontdek je praktijkvoorbeelden en achtergrondinformatie over het versterken van laaggeletterde volwassenen op de werkvloer of in een traject naar werk.

Voor meer informatie zie de site.

 

Lees verder
17/10 Herhaling Alfadag

Op aanvraag van acht centra voor volwasenenonderwijs besloot VOCVO, het Vlaams ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs, een onlangs uitgevoerde en overbezette Alfadag rond functioneel en geïntegreerd werken te herhalen op 17 oktober en wel met hetzelfde programma.
Op 9 september starten de inschrijvingen.

 

Lees verder
16/10 Training Creatief schrijven. Amsterdam, woensdag 16 oktober

In het kader van de Schrijfprijs NT2, en om docenten te laten zien hoe nuttig én leuk creatief schrijven kan zijn in het taalleerproces, organiseert NT2 Academie de training Creatief schrijven op woensdag 16 oktober 2019.

Benieuwd hoe u uw cursisten ook aan het schrijven kunt krijgen? 

 

 

Lees verder
11/10 Streektaal kun je leren. Streektaalconferentie. Mechelen

Stichting Nederlandse dialecten organiseert op 11 oktober in Mechelen de  Streektaalconferentie Streektaal kun je leren.

Met onder andere een lezing over De kracht van spreektaal. Waarom regionaal taalgebruik een goed idee is in ons NT2-onderwijs.
Voor meer informatie zie de site.

 

Lees verder
05/10 Week van het Nederlands, 5 t/m 12 oktober 2019: Nederlands oefenen bij museum DIVA in Antwerpen

van 5 tot en met 12 oktober is er weer de Week van het Nederlands. Op het programma staan weer volop lezingen, debatten, kortingsacties, uw taalproducten onder de aandacht brengen, leesbevordering, taalspelletjes, symposia of workshops, het kan allemaal in de Week van het Nederlands. Zie voor activiteiten in Vlaanderen ook bij de Mededelingen.

 

 

Lees verder
04/10 World Teachers Day. Brussel

Werk je in volwasseneneducatie? Wil je samenwerken en netwerken met collega's uit de andere Belgische taalgebieden en zo voorbeelden en ervaringen uitwisselen?

Vier op 4 oktober in Brussel World Teachers Day mee met EPALE, Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa.
Het programma is rijk gevuld. Het thema van dit jaar is 'outreach and guidance of adult learners'. De bijeenkomst is bedoeld voor leraren voor volwassenen .

Hier vind u het programma. 

 

Lees verder
13/09 Start Korte opleiding Alfabetisering NT2 van VU-NT2

Wil je je verder specialiseren in het werken met (jong)volwassen alfacursisten? Dan is de praktijkgerichte korte opleiding Specialist Alfabetisering NT2  van VU-NT2 iets voor jou.
Op 13 september 2019 start een nieuwe serie van vijf bijeenkomsten op de Vrije Universiteit Amsterdam. 

 

 

Lees verder
23/05 Webinar Interculturele competenties voor NT2-docenten. VU-NT2. Amsterdam

Op 23 mei aanstaande organiseert Vrije Universiteit-NT2 een Webinar Interculturele competenties voor NT2-docenten. In een uur tijd wordt u bijgepraat over dit vakinhoudelijk onderwerp en krijgt u tips en adviezen aangereikt om meteen in praktijk te brengen bij uw NT2- onderwijs. 

Lees verder
22/05 Uitwisseldag over projecten: ouders en school

Er leven in Vlaanderen nogal wat vragen over de samenwerking van Centra voor Basiseducatie (CBE) met basisscholen.

Op een uitwisseldag op 22 mei in Brussel wordt ingegaan op de volgende topics: het samenstellen van groepen, het kiezen van inhoud, succesfactoren en organisatorische mogelijkheden bij het samenwerken.

Meer info & inschrijven

Lees verder
18/05 NT2-conferentie BVNT2 2019: Het vakmanschap van de docent. Utrecht

De grote NT2-conferentie van de Beroepsvereniging van docenten NT2 (BVNT2) zal volgend jaar plaatsvinden op zaterdag 18 mei in Utrecht, op een van de locaties van de HU in de Uithof, Padualaan 101. Het thema van de conferentie is: Het vakmanschap van de NT2-docent. De BVNT2 roept presentatoren op om een voorstel voor een bijdrage aan het programma in te dienen.

Lees verder
01/05 ISK/OKAN uitwisseling Vlaanderen/Nederland: 1, 2, 3 mei 2019

Hoe is het NT2-onderwijs georganiseerd in ISK-(Nederland) en OKAN (Vlaanderen)scholen? Wat kunnen we leren van het Vlaamse systeem?

Op 1, 2 en 3 mei zal de werkgroep isk van de BVNT2 met een groep betrokken docenten, directeuren & teamleiders, opleiders en betrokkenen naar Gent reizen om hier een beeld van te krijgen.
Zie de site van de BVNT2.

 

Lees verder
12/04 Succesvolle BVNT2-studiedag Alfa-NT2 wordt herhaald

Op 16 november jl. was er weer een studiedag voor AlfaNT2-docenten uit de inburgering, de volwasseneneducatie en de ISK’s, georganiseerd door de BVNT2.
Wegens grote belangstelling is er besloten om deze studiedag te herhalen in 2019: op 12 april a.s.

 

Lees verder
08/04 LOWAN-vo Studiedag 2019

Op maandag 8 april 2019 vindt de landelijke studiedag LOWAN-vo plaats. LOWAN is de koepelorganisatie van alle eerste opvangscholen in Nederland.

 

Meer informatie kunt u vinden op www.lowan.nl.

 

Lees verder
05/04 Vijfentwintig jaar NUT

Dit jaar bestaat de Vereniging van Nederlandse en Vlaamse Universitaire Talencentra (NUT) 25 jaar. Dit wordt gevierd met een bijzondere jubileumconferentie in Antwerpen op vrijdag 5 april 2019, met als thema De macht en pracht van taal.

Lees verder
03/04 Aan de slag met Wablieft-boeken in de NT2-les!

 VOCVO, het Vlaamse ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs, organiseert op woensdag 3 april en woensdag 8 mei in Mechelen een workshop over het onderwerp leesplezier en creatief schrijven bij cursisten NT2 stimuleren.

Lees verder
03/04 Aan de slag met Wablieft-boeken in de NT2-les!

 

VOCVO, het Vlaamse ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs, organiseert op woensdag 3 april en woensdag 8 mei in Mechelen een workshop over het onderwerp  leesplezier en creatief schrijven bij cursisten NT2 stimuleren.

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 214

Advertentie
Column

Ken jij het werkwoord abaditten?

Soms heb je van die lachwekkende misverstanden in de les. Zo begon ik de les van vanochtend een nieuw onderdeel met de vraag: 'Wie kent Abadit?' Welnu, tijdens de les hebben wij tien minuten lang intens geabadit, alvorens ik in de gaten kreeg dat al dat abaditten uiteindelijk niet nodig was geweest. De lachwekkende serie misverstanden verliep als volgt.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.