Nieuws

Dagelijks leven in Eritrea: nieuwe Nederlanders vertellen
9 oktober 2021

In september is ‘Ons Eritrea – Nieuwe Arnhemmers aan het woord’ verschenen bij het Stichting Integratiehuis. 

In dit mooi vormgeven boek, geschreven door Marike Spee en Wim Bos, staan verhalen van Eritrese Nederlanders en vind je informatie over de Eritrese cultuur.

 

Lees verder
Kamerbrief over fouten bij inburgeringsexamen spreken en participatieverklaring
30 september 2021

Op 29 september heeft Minister Koolmees (SZW) de Tweede Kamer  geinformeerd over twee fouten bij de normering van de slaag-/zakgrens van inburgeringsexamens en bij het opleggen van de plicht tot het deelnemen aan een participatieverklaringstraject (PVT-plicht). Dit is de brief

Lees verder
Kennispunt taal en rekenen MBO heeft Handreiking onderwijs aan NT2-ers in het MBO gepubliceerd
30 september 2021

Goede taalvaardigheid is van essentieel belang voor het goed volgen van onderwijs. Mensen die kort in Nederland zijn komen wonen (instromers vanuit isk en inburgeringstrajecten) beheersen de taal onvoldoende om hun opleiding succesvol te doorlopen. Daarom heeft Kennispunt taal en rekenen MBO een handreiking gepubliceerd.

Lees verder
Digitaal inclusieve wijk. Groepsaanbod op maat in Vlaanderen
30 september 2021

Het initiatief Digitaal inclusieve wijk ziet dat ook anderstaligen nood hebben aan ondersteuning in de digitale wereld. Door de taalbarrière kunnen zij vaak moeilijk deelnemen aan het regulier aanbod, waardoor acties op maat aangewezen zijn. Enkele voorbeelden.

 

Lees verder
NT2-docent van het jaar 2021
26 september 2021

Op 25 september is op de BVNT2-conferentie Carien Westenbroek uitgeroepen tot NT2-docent van het jaar 2021.

Carien Westenbroek is NT2 docent bij Queridon, taal & horeca in Utrecht. Zij geeft taallessen aan Taal & Werk groepen en aan groepen inburgering.

Lees verder
Goedgeletterd
23 september 2021

Goedgeletterd is een nieuwe leergang voor alfacursisten. Met Goedgeletterd kunnen cursisten hun taalniveau verhogen tot niveau Alfa C. Naast de taalvaardigheden lezen, schrijven, spreken en luisteren is er aandacht voor uitbreiding van de woordenschat, leren omgaan met de computer, zelfstandig werken en het ontwikkelen van eigen verantwoordelijkheid. 

 

 

Lees verder
Videowedstrijd: hoe oefen jij Nederlands?
15 september 2021

Tijdens de Week van het Nederlands (van 2 tot 9 oktober 2021) organiseren het Agentschap Integratie en Inburgering, IN-Gent, Atlas, vzw ‘de Rand’ en Huis van het Nederlands Brussel een videowedstrijd. Deze organisaties dagen NT2-cursisten uit om in een zelfgemaakt filmpje te tonen dat Nederlands oefenen heel leuk is. Want door Nederlands te oefenen verleg je je grenzen, leer je nieuwe mensen kennen en wordt je wereld interessanter.

 

Lees verder
ligo brusselleer cursus voor ouders
14 september 2021

Ligo Centrum Basiseducatie Brusselleer start vanaf september een proefaanbod ict voor laaggeschoolde ouders van leerlingen in Nederlandstalige Brusselse scholen. In dit ict-aanbod van 15 uur worden de ouders digitaal sterker gemaakt.

Wat komt aan bod?

 


Lees verder
Verkiezing voor de Ambassade van de Verdraagzaamheid
14 september 2021

De stichting Paleis van de Verdraagzaamheid stelt zich als doel het bevorderen van de verdraagzaamheid. Zij doet dit onder andere door initiatieven die de verdraagzaamheid bevorderen, voor het voetlicht te brengen. Daarom organiseert zij in samenwerking met de Stichting Eén Land Eén Samenleving voor de tiende keer de verkiezing voor de Ambassade van de Verdraagzaamheid onder auspiciën van de Nederlandse Commissie van UNESCO.

 

Lees verder
Woordwinst 2-leesboekjes op niveau A1-A2
7 september 2021

Eenvoudig Communiceren heeft een tweede reeks boekjes gemaakt bij de serie Woordwinst. Ook deze boekjes zijn gebaseerd op de woordenlijst van BoomNT2 waarin de 1200 meest frequente woorden staan.Ze zijn geschreven op leesniveau A1/A2. 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.