Nieuws
Woordenlijst.org in nieuw jasje
Woordenlijst.org is een website van de Taalunie waar je de officiële spelling van het Nederlands vindt. Sinds februari 2024 heeft de website een nieuw jasje en verbeterde en nieuwe zoekmogelijkheden. Zo krijg je relevantere suggesties als je een woord zoekt via het zoekvenster en een betere weergave van de zoekresultaten. Bovendien kun je nu ook zoeken op woordsoort en is bij veel woorden aanvullende woordinformatie toegevoegd, zoals de uitspraak, en bij werkwoorden bijvoorbeeld het bijbehorende hulpwerkwoord (hebben of zijn). Als je nu bijvoorbeeld zoekt op gekogt of gekoopt, kom je snel uit bij het juiste gekocht. En als je jogurt met j en zonder h intikt, vind je de juiste spelling yoghurt. Piejama leidt je naar pyjama.
Webinar Empowering Inclusion: the new Language Support for Migrants Toolkit
Toolkit
De afdeling Educatie van de Raad van Europa in Straatsburg lanceert dinsdag 19 maart de vernieuwde LSM Toolkit. LSM staat voor Language Support for Migrants. Deze ‘gereedschapskist’ kunnen docenten en vrijwilligers gebruiken bij het onderwijs aan (jong) volwassenen die een tweede taal leren met het oog op participatie in de samenleving.
Wat doe jij aan leesbevordering op de ISK? Doe mee aan onderzoek Stichting lezen
In opdracht van Stichting lezen doen VU-NT2 en het ITTA onderzoek naar de praktijk van leesbevordering in de ISK. De onderzoekers zijn erg benieuwd naar wat docenten NT2 in de ISK aan leesbevordering doen. Zij hebben daarvoor een vragenlijst opgesteld. Wil je meedoen? Klik hier.
Hartelijk dank namens de onderzoekers van ITTA en VU-NT2.
Nieuw verschenen: Prinses Amalia: Een toegankelijk portret in makkelijke taal
Claudia de Breij interviewde prinses Amalia vele keren en schreef een boek over haar. Dit boek is hertaald in makkelijke taal. Amalia vertelt in toegankelijk Nederlands over Amalia's ervaringen op een gewone school, haar passie voor paardrijden én haar toekomstverwachtingen. Ze vertelt over hoe het is om in deze tijd een prinses te zijn en altijd onder een vergrootglas te liggen.
Auteur: Claudia de Breij
Hertaling: Jet Doedel
98 pagina’s
Reeks: Leeslicht
Prijs: € 15,00
Zou online leren meer flexibiliteit kunnen brengen?
Nieuw verschenen: De potentie van online leren voor de inburgering
ITTA heeft in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met het werkveld onderzocht of online leren een oplossing kan zijn voor het groeiend tekort aan NT2 docenten in inburgering. Zou online leren meer flexibiliteit in de inburgeringstrajecten kunnen brengen? Het rapport en de Uitvoeringsbrief die op basis van het onderzoek is opgesteld en naar de Tweede Kamer gestuurd is hier te vinden.
Expertisecentrum basisvaardigheden
Het Expertisepunt Basisvaardigheden is er voor iedereen die volwassenen met beperkte basisvaardigheden helpt bij het verbeteren van die basisvaardigheden. Het is een plek waar je kennis kunt vinden en delen. Het Expertisepunt Basisvaardigheden is een partnerschap tussen Movisie en Stichting Lezen en Schrijven. Ze delen kennis en versterken samenwerking tussen gemeenten, organisaties, professionals en vrijwilligers. Ze laten ook extra onderzoek uitvoeren. Zo willen ze ervoor zorgen dat iedere laaggeletterde kan meedoen in de samenleving.
PiëzoMethodiek, een manier om basisvaardigheden te verbeteren
Movisie laat in een publicatie zien hoe Stichting Piëzo in Zoetermeer mensen helpt met het verbeteren van hun basisvaardigheden. Dit doen ze onder andere door hun eigen gemaakte PiëzoMethodiek. Deze methodiek helpt mensen om in kleine stappen aan de slag te gaan met hun ontwikkeling. Lees er hier meer over.
Museumweken in Brussel
Van 4 tot en met 22 maart 2024 openen zeven Brusselse musea hun deuren voor NT2-klassen: AMVB, BELvue, het Broodhuis, BOZAR, KMSK, het Joods Museum en het Brussels Museum van de Molen en de Voeding.
Ontdek de musea tijdens een leuke activiteit op maat van je cursisten. De inschrijvingen starten op 5 februari. Klik hier voor meer informatie.
Oefenen met AI
Heb je al eens geëxperimenteerd met AI in de NT2les? Op de NT2community-site van Boom deelt Julia ten Bos in een korte video hoe je een invuloefening kan maken van een willekeurige tekst of hoe AI een tekst (van bijvoorbeeld het nieuws) kan herschrijven in simpelere taal. Dan kan je bijvoorbeeld het nieuws met je minder gevorderde cursisten lezen. Ze gebruikt hiervoor de bronnen Chat GPT en het AD.
Het filmpje is te zien op dit platform.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER