Nieuws

Het Studieprogramma Nederlandse taal en cultuur, Rijksuniversiteit Groningen.
1 juli 2018

Literatuur van Max Havelaar tot Ilja Leonard Pfeijffer, excursies naar de Randstad en een rondje Zuiderzee, lezingen over laaggeletterdheid en de Gouden Eeuw in het Noorden, interviews met slachtoffers van de aardbevingen in Groningen, literaire columns en gedichten – dit is een jaar lang Nederlands in het Studieprogramma Nederlandse taal en cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Lees verder
Dichter. Tem de tekens
1 juli 2018

DICHTER is een nieuw tijdschrift voor jeugdpoëzie. Medio juni heeft Stichting Lezen & Schrijven samen met Uitgeverij Plint een speciale editie van DICHTER uitgebracht. De bundel met als titel Tem de tekens staat geheel in het teken van laaggeletterdheid. 

 

Lees verder
Het Leidse Taalmuseum: een brug tussen de stad en de Universiteit
1 juli 2018

Muurgedichten, het Gebarentaalfestival en een kwartetspel met nieuwe woorden: allen projecten die zijn verbonden aan het Taalmuseum. Het Taalmuseum is overal in Leiden terug te vinden! 

 

Lees verder
Financiering volwassenenonderwijs in Europa
1 juli 2018

De overheidsuitgaven voor volwasseneneducatie bedragen slechts 0,2% van het bbp in Europa. Toch hebben 70 miljoen volwassen Europeanen moeite met lezen, schrijven en rekenen. Erasmus+ heeft met partners uit acht Europese landen twee jaar lang de bestaande financierings-mogelijkheden voor volwasseneneducatie geanalyseerd en beoordeeld. De eindresultaten zijn nu beschikbaar.

Bron: vocvonieuws.

 

Lees verder
Leren versterkt sociale inclusie
1 juli 2018

Het streven naar een fijne plek in de samenleving is voor ieder mens belangrijk. Voor sommige groepen blijkt dit lastiger dan voor andere. Kunnen mensen leren includeren en wat is daarvoor nodig?

Maurice de Greef, gepromoveerd op het onderwerp sociale inclusie, beschrijft het begrip en laat zien wat de mogelijkheden zijn. 

Lees verder
Cursist Enayatullah wint een prijs
1 juli 2018

Enayatullah Maryani uit Afghanistan leerde lezen bij CBE Open School Antwerpen. Hij speelde ook mee toneel bij Groot Familie. Enayatullah stuurde een zelfgeschreven tekst in voor een wedstrijd van Dossin Kazerne. Uit 35 inzendingen werd zijn tekst gekozen als één van de winnaars!

 

Lees verder
Meer vluchtelingen in het hoger onderwijs
1 juli 2018

Meer vluchtelingen aan een hoger diploma helpen: dat stellen de Vlaamse universiteiten zich tot doel. Het aantal dat nu in de aula’s zit is een verspilling van potentieel, klinkt het. 'Het is onze opdracht om in hen te investeren', zegt de Antwerpse rector Herman van Goethem. 'Dat loont op lange termijn.' 

Bron: www.nieuwsblad.be

Lees verder
Onderzoek asielzoekerskinderen
1 juli 2018

Om na te gaan of alle leerplichtige asielzoekers in de COA opvanglocaties daadwerkelijk onderwijs volgen, heeft het ministerie van OCW de bestanden van het COA gekoppeld aan de bestanden van ingeschrevenen in het onderwijs.
Zie het rapport.

 

Lees verder
In gesprek over doorstroom van ISK naar MBO
1 juli 2018

Een betere samenwerking tussen ISK’s en MBO instellingen is cruciaal om de talenten van nieuwkomers maximaal te ontplooien. Na de ISK periode is de leerling nog niet klaar met Nederlands leren, integendeel dan begint pas de reis in het regulier onderwijs. Een ISK-leerling die doorstroomt naar het MBO, dat gaat in de praktijk niet altijd gemakkelijk. Er zijn hobbels als het gaat om “taalachterstand”, exameneisen Nederlands in het MBO en het ontbreken van extra bekostiging en faciliteiten.

De handreiking In gesprek over doorstroom van ISK naar MBOmaakt duidelijk wat beide sectoren te doen staat om succesvolle doorstroom te bevorderen. Een pittige, maar zeker doenlijke opdracht!

 

 

Lees verder
Welzijn en gezondheid gezinsherenigers
1 juli 2018

Naar aanleiding van signalen heeft Pharos eind 2017 een verkenning uitgevoerd naar het welzijn en gezondheid van gezinsherenigers. In het rapport dat in april 2018 is uitgekomen, doet Pharos aanbevelingen voor betere zorg- en dienstverlening aan herenigde gezinnen.

 

Lees verder
Laatste nummer

Over kunst en cultuur in het NT2-onderwijs

Advertentie
advertentie
Column

In zinnen. Volle zinnen. Poëzie in de NT2 klas

In zinnen. Volle zinnen. Poëzie in de NT2 klas
Grootmoeder

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd
Bloemen voor Syrische moederdag

Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.

Lees verder
Zelf publiceren?

Wil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.

LEES MEER