Wie zijn die 2,5 miljoen laaggeletterden?
Oproep aan de Tweede Kamer om meer onderzoek te doen naar verschillende doelgroepen die vallen onder laaggeletterden.

 

‘Geachte Kamerleden,

De afgelopen jaren is in het kader van Tel mee met Taal geïnvesteerd in de aanpak van laaggeletterdheid. Nu we deze aanpak evalueren wordt ons duidelijk dat we te weinig zicht hebben op wie die 2,5 miljoen mensen zijn en wat voor hen werkt. Eén ding weten we wel: binnen deze groep mensen zit een enorme diversiteit. De mogelijkheden, drijfveren en urgentie bij digibete senioren zijn enorm anders dan bij migranten die hun Nederlands slecht beheersen, ouders die hun kinderen niet kunnen voorlezen, vmbo’ers met leesmoeilijkheden of zzp’ers met rekenproblemen. Onze conclusie is dan ook dat wij veel meer zouden kunnen bereiken als we deze groepen niet als een homogene groep zouden benaderen.

Wij pleiten ervoor om veel beter te bepalen met welke groepen we te maken hebben, wat we van hen kunnen verwachten, hoe we hen bereiken en welke urgentie laaggeletterdheid en/of een laagtaalvaardigheid voor deze diverse groep heeft. Door meer te differentiëren kunnen we mensen beter op maat bedienen, bepalen wat zij nodig hebben, beter verbindingen leggen en gerichter investeren.

Wij willen oproepen om ervoor te zorgen dat we beter in beeld krijgen welke specifieke doelgroepen laaggeletterden en laagtaalvaardigen er zijn en te erkennen dat deze doelgroepen vragen om verschillende benaderingen en doelstellingen. Voor de ene persoon is het realistisch om te verwachten dat het taalniveau verhoogt, zodat hij of zij kan doorstromen naar een opleiding, voor een ander is het realistisch om te verwachten dat hij of zij een groter netwerk opbouwt en zelfredzamer is.

We verzoeken de Minister van Onderwijs, en de verantwoordelijke bewindspersonen bij de ministeries VWS en SZW, bij het opstellen van een nieuwe aanpak laag-geletterdheid:

1. onderzoek te laten doen naar de verschillende doelgroepen en

2. meer doelgroepgericht beleid (mogelijk) te maken, zodat we betere keuzes kunnen maken voor een aanpak en investering op het gebied van laaggeletterdheid, beter de verbinding tussen diverse doelgroepen kunnen leggen, en specifieker kunnen zijn in wat we verwachten dat de opbrengst wordt.’

 

Voor meer informatie zie de site van de Voorleesexpress.