Nieuws

Lesmateriaal verkiezingen Provinciale staten:
28 februari 2019

De verkiezingen voor de Provinciale Staten van 20 maart verdienen aandacht in de alfales. 
Melkweg heeft het boekje Verkiezingen voor de provincie geactualiseerd (submap participatie). Het niveau is Alfa C. 

Ook stichting Lezen en schrijven besteedt samen met Prodemos via de Verkiezingskrant in gewone taal aandacht aan de verkiezingen.  

Lees verder
Uitvoering taaleis en tegenprestatie. Brief van de staatssecretaris
28 februari 2019

Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) roept gemeenten op om snel meer werk te maken van de uitvoering van de taaleis en de tegenprestatie en gaat daarover met gemeenten in gesprek.

Uit: Nieuwsbrief ministerie SZW

Lees verder
Onderzoek: Frequent wisselen van talen houdt het brein scherp
28 februari 2019

Niet het kennen van meer talen, maar het frequent wisselen daartussen kan het brein van ouderen scherp houden. Dat blijkt uit onderzoek van Anna Pot van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook zijn de cognitieve voordelen sterk afhankelijk van individuele omstandigheden.

 

Lees verder
Nemokennnislink: Taal zit in onze genen en ons brein
28 februari 2019

Taal zit in onze genen en ons brein, vormt onze gedachten en cultuur. Hoe doet taal dat? Dat onderzoekt Language in Interaction, de grootste groep samenwerkende taalwetenschappers ter wereld.
Op een themapagina Over taal gesproken is de voortgang van het taalonderzoek te volgen en kun je spannende en grappige weetjes opdoen over hoe we taal produceren, verwerken en beleven.

 

Lees verder
De vier seizoenen: leesboekjes van Intertaal
28 februari 2019

Bij uitgeverij Intertaal verscheen een  reeks leesboekjes onder de titel De vier seizoenen. Ze zijn bedoeld voor anderstaligen met een zeer beperkte kennis van de Nederlandse taal en zijn in moeilijkheidsgraad oplopend van niveau A0 naar A1.

Lees verder
Pharos: Magazine over begeleiding alleenstaande minderjarige vreemdelingen
28 februari 2019

Pharos, het landelijk expertisecentrum dat bijdraagt aan het terugdringen van grote gezondheidsverschillen, gaf een magazine uit over de begeleiding van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) onder de titel: Je kan het niet alleen, je hoeft het niet alleen.

Lees verder
Start afnames Staatsexamens Nt2
28 februari 2019

In maart 2019 start de afname van de Staatsexamens Nt2 weer. Voor de zomer wordt in ieder geval drie keer Programma I en II afgenomen. Eerst worden de kandidaten die ingeschreven stonden in het najaar van 2018 uitgenodigd om examen te doen. Deze kandidaten krijgen binnenkort een brief van DUO. Daarin staan de data voor deze afnames vermeld.

Lees verder
Europees Referentiekader en het Referentieniveau Nederlands
14 februari 2019

Bijna 45 jaar geleden ontstond iets dat leidde tot de taalniveaus van het Europees Referentiekader Talen (ERK) en het Referentieniveau Nederlands. Reden voor Van twaalf tot achttien, vaktijdschrift voor docenten die lesgeven in het voortgezet onderwijs, om aan taalkundig nestor Jan Hulstijn te vragen om eens terug te kijken.

Het artikel is te vinden op de site: Jan Hulstijn, Taalniveaus zouden vooral curriculaire doeleinden moeten dienen.

 

Lees verder
Hoe minder flexibel het onderwijs, hoe groter de leesachterstand van jongens
12 februari 2019

Gestandaardiseerd onderwijs heeft een negatievere invloed op de leesvaardigheid van jongens dan van meisjes. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna anderhalf miljoen 15-jarigen in 37 landen. Jongens hebben in alle onderzochte landen een slechtere leesvaardigheid dan meisjes.  

 

 

Lees verder
WhatsApp leidt niet tot taalverloedering
12 februari 2019

Actieve gebruikers van sociale media zoals WhatsApp blijken niet slechter te schrijven op school. Wel is er een klein verband tussen passief gebruik van WhatsApp en slechter schrijven.
Dat blijkt uit onderzoek onder jongeren van taalwetenschapper Lieke Verheijen. 

Lees verder
Laatste nummer

Over kunst en cultuur in het NT2-onderwijs

Advertentie
advertentie
Column

In zinnen. Volle zinnen. Poëzie in de NT2 klas

In zinnen. Volle zinnen. Poëzie in de NT2 klas
Grootmoeder

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd
Bloemen voor Syrische moederdag

Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.

Lees verder
Zelf publiceren?

Wil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.

LEES MEER