Nieuws
Ithaka voor onderweg
Ithaka, voor onderweg is een uitgave met tekst en beeld, bedoeld om de leerlingen van de Internationale schakelklassen mee te geven op hun reis door het leven. Docent kunstzinnige vorming en beeldend kunstenaar Jan Willem Campmans en dichter Fred Penninga gingen aan de slag met een lesgroep van de ISK Ithaka uit Utrecht.
Achttien leerlingen, in leeftijden variërend van 13 tot 17 jaar, met twaalf verschillende nationaliteiten en zo’n tien talen als achtergrond werkten mee aan de totstandkoming van dit bijzondere boek. De meeste leerlingen hebben een achtergrond als vluchteling. Ithaka, voor onderweg is een uitgave voor iedereen die interesse heeft in deze doelgroep.
Prijs € 9,99.
Informatie
Auteur(s): Fred Penninga
Uitgever: Magonia
Jaar van uitgave: 2018
ISBN: 978-94-92241-24-5
Goed van start met verlengde intake in de ISK
Bij instroom van een leerling in de ISK is het van belang dat docenten zich een goed beeld vormen van de leerling. Wat kan de leerling al? Hoe instructiegevoelig is de leerling? En wat is een passend uitstroomprofiel? Een verlengde intake met leerlingobservaties is hiervoor een geschikte procedure, zo blijkt uit het onderzoek Passend onderwijs aan Nieuwkomers.
Nieuw bij DIGLIN: DIGLIN+ SCHRIJFBLOK
Aan het lesmateriaal van de alfabetiseringsmethode DigLin+ is het DigLin+schrijfblok toegevoegd. Met dit schrijfblok trainen alfaleerders hun schrijfvaardigheid met de hand in het Latijnse schrift.
Inspiratiedagen geletterdheid: wie niet mee is, is gezien!
De jaarlijkse Vlaamse Week van de Geletterdheid focust met drie inspiratiedagen (februari, maart, april) op het versterken van ouders!
De dagen zijn er voor iedereen die werkt met ouders, zoals medewerkers van centra voor basiseducatie, bibliotheken, Kind en Gezin, Huizen van het Kind, kinderopvang …
De positie van het Nederlands voor het eerst in kaart gebracht
Welke talen gebruiken inwoners van Nederland en Vlaanderen in welke maatschappelijke situaties? Wanneer kiezen ze voor Nederlands en wanneer voor Engels, Frans, Fries, Chinees, Tamazight, Turks of nog een andere taal?
De Taalunie deed onderzoek en brengt in De Staat van het Nederlands verslag uit.
Staatsexamens NT2 in 2019
In november heeft het College voor Toetsen en Examens (CvTE) alle Staatsexamens NT2 stopgezet. (Zie ook het eerdere bericht op LesOnline)). Het CvTE vindt deze situatie erg vervelend voor alle kandidaten, maar achtte het stopzetten noodzakelijk om de kwaliteit van de examens te kunnen garanderen.
Op de site van de Staatsexamens zijn mededelingen te vinden over de examens in 2019.
Les 208 is uit
Les 208 staat in het teken van laaggeletterden. Naast een uitgebreid verslag van het veertiende LESLLA-symposium (oktober 2018) staat het nummer bol van interessante projecten waarin laaggeletterde leerders op spannende manieren uitgedaagd worden om te laten zien wat ze kunnen. Zie rond dit thema ook hieronder het aanvullende artikel van Annemarie Nuwenhoud.
En we staan stil bij 34 jaar Leservaring van Bastienne Tholen. Zij stopt na jarenlange inzet als redacteur en voorzitter van stichting Les met haar werkzaamheden.
Ithaka, voor onderweg. Boekje voor ISK-leerlingen
Ithaka, voor onderweg is een uitgave met tekst en beeld, bedoeld om de leerlingen van de ISK mee te geven op hun reis door het leven.
Achttien ISK-leerlingen werkten mee aan de totstandkoming.
Ithaka, voor onderweg is een uitgave voor iedereen die interesse heeft in deze doelgroep.
Prijs € 9,99.
Voor meer informatie zie de site van LOWAN.
Geen Staatsexamens NT2 meer in 2018: nieuw systeem in 2019
Op 12 november informeerde minister Van Engelshoven (OCW) de Tweede Kamer over het besluit van het College voor Toetsen en Examens om de afnames van de Staatsexamens Nt2 in 2018 stop te zetten. De reden hiervoor is dat beschrijvingen van de opgaven op sociale media zijn gedeeld.
Voor meer informatie zie de site van Staatsexamens NT2.
Meer kansen met maatwerk voor nieuwkomersleerlingen. Tips voor vo-scholen voor onderwijs op maat
De brochure Meer kansen met maatwerk voor nieuwkomersleerlingen van de VO-raad geeft een handvat aan scholen die zoeken naar onderwijs op maat voor leerlingen die na de ISK instromen in het voortgezet onderwijs.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER