Nieuws
Nieuw: Taalklas.nl in de app Samen Leren
In de app Samen Leren is nu ook een onderdeel bij Taalklas te vinden. De taaloefeningen in de app stimuleren deelnemers om samen te praten. Ze oefenen met woorden en regels die in Taalklas.nl (1, 2 of Plus) voorkomen.
Download de gratis app in de App Store of Google Play.
Lessenserie mediawijsheid en beeldgeletterdheid voor ISK
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht ontwikkelden, in samenwerking met docenten en leerlingen van ISK Utrecht, een onderwijspakket mediawijsheid en beelgeletterdheid op maat voor ISK-leerlingen.
Voor informatie over de lessenserie:
Common Frames lessenserie mediawijsheid (pdf)
Video's beschikbaar bij Handreiking NT2
Bij O jee, een NT2-leerling in de klas!, een handreiking NT2 voor docenten in het vo en mbo, zijn nu video’s beschikbaar om bij de handreiking te gebruiken, voor professionalisering en training maar ook bij samenwerking ISK en regulier onderwijs.
Van woorden weten. Woordenschatvergroting voor jongeren
Van woorden weten is een nieuwe door Fros van der Maden (Edutekst) ontwikkelde methode voor woordenschatvergroting voor jongeren van 12 tot 18 jaar. In de methode wordt speels geoefend met woordraadstratetegieën en woordvormingsregels (B1 > B2 / 1F > 2F).
Nieuw: Les 211, NT2 en andere vaardigheden
Inmiddels is Les 211 verschenen met als motto: NT2 en ANT2 is meer dan taal.
Vaak moeten ook andere vaardigheden ontwikkeld worden, zoals digitale vaardigheden, rekenvaardigheid, werknemersvaardigheden, gezondheidsvaardigheden. Je krijgt in deze Les antwoord op vragen als: Hoe doe je dat? Welke middelen kun je daarbij gebruiken?
Taalraps in ontwikkeling
Ook al gemerkt dat cursisten moeite hebben om de Vlamingen rondom hen te begrijpen? VOCVO brengt binnenkort taalraps uit.
Denk aan alledaagse dialogen in Vlaamse dialecten met beeldmateriaal. Ideaal om met de cursisten het plaatselijke dialect in te oefenen!
Zie het promofilmpje.
Onderzoek: verstaanbaar Nederlands
Hoe verstaanbaar is het Nederlands van niet-moedertaalsprekers? Is een zwaarder accent per definitie minder duidelijk?
Dat zijn vragen waar onderzoeker Anne-France Pinget van de Universiteit Utrecht zich mee bezighoudt. Ze is daarom een online onderzoek begonnen; iedereen is uitgenodigd deel te nemen.
De staat van het Nederlands. Onderzoek Taalunie
De Staat van het Nederlands brengt de positie van het Nederlands in het taalgebied in beeld. Met de Staat van het Nederlands laat de Taalunie elke twee jaar het gebruik van het Nederlands en andere talen onderzoeken in een aantal sociale situaties.
Op de site vindt u een publieksversie van het onderzoek én een interview met drie coördinatoren van het onderzoek.
Nieuw bij Startpakket NT2: (Alfa)Woordenschat Spelvormen
Met het lessenplan LOWAN-vo ISK Startpakket NT2 kun je als (startende) NT2-docent in Internationale Schakelklassen direct aan het werk.
Aan het Startpakket werd onlangs toegevoegd de handleiding (Alfa) Woordenschat Spelvormen.
Bron: LOWAN nieuwsbrief.
Nieuw: In de startblokken & Op naar de eindstreep
Onlangs verschenen twee nieuwe communicatie methodes voor hoogopgeleide Duitstaligen: In de startblokken en Op naar de eindstreep.
Opvallende verschillen in grammatica en woordkeus tussen het Nederlands en het Duits komen expliciet aan bod. Verder wordt er optimaal gebruikgemaakt van de overeenkomsten met het Duits.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER