Nieuws
Nederlands spreken met Siri
De taalschool LearnDutch.org zet geregeld grappige filmpjes online met buitenlanders die Nederlands leren. Zo was er bijvoorbeeld een filmpje waarin enkele beginnende leerlingen moeten proberen in het Nederlands vragen te stellen aan Siri, de spraakassistent van Apple.
In een ander filmpje krijgen de leerlingen een typisch Nederlands voorwerp voorgelegd en moeten ze raden wat dat is. En bekijk vooral ook het filmpje waarin leerlingen uitleggen wat ze opviel toen ze voor het eerst in Nederland kwamen.
Kenniskring NT2 leesproblemen en dyslexie in VO
In veel ISK’s werken logopedisten, orthopedagogen, school- en/of ontwikkelingspsychologen. Kennis- en ervaringsuitwisseling vinden beperkt plaats, hoewel daaraan wel behoefte is. Daarom nam LOWAN-vo het initiatief tot de Kenniskring NT2 leesproblemen en dyslexie in VO. De Kenniskring kwam al enkele malen bij elkaar.
Bronnen:
Kenniskring NT2 leesproblemen-dyslexie ISK (pdf)
LOWANieuws over dyslexie bij nieuwkomers
Lerend Netwerk ‘Verlengde trajecten’
VOCVO (Vlaams ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs) stelt een lerend netwerk samen voor verlengde trajecten met de bedoeling om ervaringen en kennis te delen, kennis te verhogen en te construeren, een professioneel netwerk op te bouwen onder collega’s, producten en materialen uit te wisselen.
RISK: Rekenen in de ISK
RISK is een nieuw online rekenplatform speciaal voor de ISK/OKAN. Leerlingen kunnen eindeloos oefenen met alle onderdelen binnen het rekenen: tellen, optellen en aftrekken, tafels en breuken. RISK biedt daarnaast talloze rekenspelletjes en sommen met tijd, geld en procenten.
Zichtbaar Nederlands. Grammatica NT2
In Zichtbaar Nederlands wordt de Nederlandse grammatica op een visuele manier uitgelegd met weinig tekst en veel schema’s, voorbeelden en humoristische tekeningen.
Vormingsaanbod DocAtlas-Antwerpen
DocAtlas heeft interessante vormingen voor het volwassenonderwijs in het aanbod.
De Workshop: Dramatische expressie voor NT2 mer Romeo en Julia op 24 maart 2020 is er een van.
Meer vormingen van Documentatiecentrum Atlas vind je hier.
In memoriam Ella Vogelaar
Op 7 oktober overleed Ella Vogelaar.
Met haar Deltaplan Inburgering probeerde zij destijds - als minister van Wonen, Wijken en Integratie in de periode februari 2007-november 2008 - zoveel mogelijk mensen naar een inburgeringscursus te krijgen en zette zij in op kwaliteitsverbetering.
Met een visie op inburgeringsbeleid die o.i. anno 2019 nog steeds actueel is, opende zij op 10 november 2007 het Lescongres ter ere van ons 25-jarig bestaan.
Met enkele haar kenmerkende uitspraken, uit die lezing en uit een bijbehorend interview (Les 148, 2007), herdenken we hieronder een minister met hart voor de zaak.
Nieuw: Digitale dicteetoets voor foutenanalyse
Schrijf je een woord met een d of een t? Wat is de juiste spelling van een woord? De site Meester Klaas biedt oefenmateriaal in webapplicaties die op elke laptop en tablet te gebruiken zijn.
Inmiddels is er ook een gratis spellingtoets beschikbaar met een zeer uitgebreide foutenanalyse. Je kunt kiezen voor welke groep, welke spellingcategorie en hoeveel woorden.
Hoeveel talen spreek jij? Wat je altijd al wilde weten over meertaligheid
In het (kinder)boek Hoeveel talen spreek jij? van Marinella Orioni nemen kinderen van basisschool de Regenboog de lezer mee naar de magische wereld van meertaligheid. Het boek richt zich tot een- en meertalige kinderen in de basisschoolleeftijd en ouder. Maar de doelgroep is veel breder.
De Alfa-toetsen van Cito zijn vernieuwd
Voor volwassenenonderwijs en ISK zijn er inmiddels vernieuwde Alfa-toetsen. In de nieuwe toetsen is er meer aandacht voor een doorlopende lijn in toetsing én zijn er speciale versies voor ISK.
De vernieuwingen zijn tot stand gekomen op basis van onderzoek en in samenwerking met Alfa-docenten en deskundigen.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER