Nieuws
Het verhaal van.... Schrijfopdracht voor uw cursist via nt2.nl!
Op de website www.nt2.nl van uitgeverij Boom is sinds kort een nieuwe rubriek in het leven geroepen, Het verhaal van…. Iedere maand wordt het verhaal van een Nt2-leerder geplaatst.
De verhalen kunnen ingestuurd worden door een e-mail met de titel Dit is mijn verhaal naar nt2@uitgeverijboom.nl te sturen. Vergeet niet dat het verhaal op de website geplaatst wordt en dus openbaar wordt gemaakt!
Update Analyse leer- en toetsmiddelen volwasseneneducatie beschikbaar!
Het Steunpunt ve heeft in 2012 een inventarisatie laten uitvoeren naar materialen en toetsen die in de volwasseneneducatie gebruikt worden voor Nederlandse taal (met name NT1), rekenen en digitale vaardigheden. Dit voorjaar is er een update op deze analyse uitgevoerd: Rapport 2015 Aan de slag met leer- en beoordelingsmateriaal voor volwassenen.
Zojuist verschenen: Werken in Nederland. Het boek ter voorbereiding op het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt
Sinds januari 2015 is het KNS-examen aangepast. Nieuw is het onderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA). Dit onderdeel maakt deel uit van zowel het inburgeringsexamen als het Staatsexamen NT2 programma I en II. Ter voorbereiding op het ONA-examen is vandaag bij uitgeverij Boom de nieuwe methode Werken in Nederland (WIN) verschenen.
De Marktkramers, spel om Nederlands te durven spreken
Het Vlaamse Vzw de Rand en de Taalunie hebben een nieuw spel uitgebracht voor tieners en volwassenen die Nederlands leren: De Marktkramers. Dit informatieve groepsspel zou hen moeten helpen om Nederlands te durven spreken in het dagelijkse leven.
TINK-training voor taal- en interactievaardigheden in de kinderopvang
Wil je medewerkers in de kinderopvang trainen in goede taal- en interactievaardigheden? Er worden trainers gezocht die een licentie willen verkrijgen om de TINK-training te verzorgen in kinderopvangorganisaties.
Makkelijke literatuur voor 'lastige' lezers
Uitgeverij Eenvoudig Communiceren komt met drie nieuwe titels in de serie Literatuur voor beginners.
De uitgeverij heeft de serie Literatuur voor beginners speciaal opgezet voor ‘lastige lezers’. Mooie, klassieke werken uit de canon van de Nederlandstalige literatuur, naverteld in een toegankelijke en frisse stijl.
Beter lezen en schrijven in het mbo: veel voorkomende vragen
De afgelopen drie jaar heeft het Expertisecentrum Nederlands samen met ROC Zadkine en het Centraal Planbureau een groot onderzoek uitgevoerd naar de taalvaardigheidsontwikkeling van eerstejaars leerlingen mbo (BOL niveau 3 en 4). De uitvoering van dat onderzoek heeft veel inzichten opgeleverd over de uitdagingen waar docenten Nederlands in het mbo mee te maken hebben.
Taaleis in het kader van de bijstand
De Wet taaleis WWB (Wet werk en bijstand) breidt de voorwaarden in het kader van de bijstand uit met een taaleis. Deze stelt dat mensen de Nederlandse taal op zo'n manier moeten beheersen, dat ze op de werkvloer eenvoudige gesprekken kunnen voeren.
Taalvaardigheid in het hoger onderwijs: basis voor creativiteit, kritisch denken en probleemoplossend vermogen
De Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren adviseert in het rapport Vaart met taalvaardigheid het Comité van Ministers om met hogescholen en universiteiten de dialoog aan te gaan over het thema Nederlands in het hoger onderwijs en afspraken te maken over een structureel taalvaardigheidsbeleid in het hoger onderwijs.
Babbelonie in Vlaanderen
Babbelonië is een project van het Oost-Vlaams Diversiteitscentrum en Vormingplus. Bij Babbelonië ontmoeten Nederlandstaligen en anderstaligen elkaar en worden in groepjes gesprekken gevoerd. De gesprekken gaan over alledaagse dingen: kinderen en ouderen, feesten, ziekte en gezondheid, werk. Het boek Leerrijk en gezellig geeft een handreiking voor het voeren van dergelijke gesprekken.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER