Nieuws

Redactiecoördinator Les Vlaanderen gezocht
12 april 2021
Heb je expertise op het vlak van NT2 en beschik je ook over heel wat communicatievaardigheden? Wil je graag vanuit Vlaanderen het tijdschrift Les en zijn activiteiten ondersteunen?
Stichting Les 
zoekt een Coördinator Vlaanderen die het bestuur, de redactie van het tijdschrift Les en de organisatie van de Schrijfprijs NT2 en het Les-congres kan bijstaan. 
Heb je interesse? Stuur een mail met jouw motivering naar bestuur@tijdschriftles.nl.

 

 

Lees verder
Vlaanderen: Info over corona voor anderstaligen: Preventie, maatregelen en vaccinatie
12 april 2021

Op de Vlaamse sites hieronder vind je basisinformatie over corona, in duidelijk Nederlands én in verschillende andere talen.

Lees verder
Nieuwe Lernkrimi: Vriend of vijand.
1 april 2021

Nieuwe Lernkrimi :Vriend of vijand.

Uitgeverij Circon brengt korte detectiveverhalen op de markt speciaal voor Duitsers die Nederlands willen leren.
Vriend of vijand is het nieuwste boekje geschreven door Ineke de Bakker en Rheate Wormgoor. 

Lees verder
1 april 2021

Gratis leskaarten Rijksmuseum aangeboden door ThiemeMeulenhoff

Er zijn kaarten gemaakt bij

 

Het vrolijke huisgezin
Deze leskaart kan je helpen om jouw studenten te laten praten over feestvieren en alles wat daar bij komt kijken.
 

 

De Nachtwacht
De Nachtwacht komt nog meer tot leven door erover te praten. Studenten gaan in deze leskaart kijken wat er op de Nachtwacht is afgebeeld.

 

Stilleven met kazen

Ga aan de slag met het schilderij van Floris van Dijk en leer jouw studenten op een speelse manier meer over eten en de Nederlandse eetcultuur.

 

Lees verder
Biebboys over lezen
1 april 2021

Voor kinderen gemaakt maar misschien toch ook inbtressant voor volwassenen:

Een aflevering van de BiebBoys. Ze gaan op de wetenschappelijke tour en ontdekken op welke manieren je kunt onderzoeken wat er gebeurt in je hersenen wanneer je leest.

 

Lees verder
Inburgeren op maat: wat betekent dat voor statushouders met een zintuiglijke beperking?
31 maart 2021

Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) deed een verkennend onderzoek om kennisdeling, met betrekking tot het inburgeren en volwaardig participeren van statushouders met een zintuiglijke beperking, te bevorderen. Hoe kan het beter? Wat is er al in gang gezet?
Meer weten? Klik hier.

Lees verder
Inburgering is geen bijzaak. Advies over marktwerking en de kwaliteit van het inburgeringsonderwijs
31 maart 2021

Inburgeringsonderwijs moet veel serieuzer worden genomen. Net als bij andere publieke diensten zoals basisonderwijs en gezondheidszorg moet de kwaliteit ervan worden geborgd. Dit kan de onderwijsinspectie doen door toezicht te houden op het inburgeringsonderwijs, aldus het bij de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken verschenen advies over marktwerking en de kwaliteit van het inburgeringsonderwijs.
De presentatie van het advies kunt u hier bereiken. 

Lees verder
Openbare scholen: Waar verhalen samenkomen
31 maart 2021

Naar aanleiding van de vaststelling van de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs - gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting - werd ook ook een boekje met als titel Waar verhalen samenkomen uitgegeven.
Met dit boekje kan iedereen in het onderwijs inspiratie opdoen om uiting te geven aan deze kernwaarden op school. Er staat in wat onder de kernwaarden wordt verstaan, je vindt er ook inspiratie en praktische handvatten voor je eigen onderwijs. Mooie verhalen uit de praktijk, tips & tricks voor in de klas, prikkelende uitspraken en voorbeelden van werkvormen.

 

Lees verder
Nieuwsbrief Meertaligheid
31 maart 2021

In de Nieuwsbrief meertaligheid kunt u informatie vinden over artikelen en video´s die meertaligheid onder de aandacht brengen.Bijvoorbeeld de documentaireserie Oetsiekoetsie die gaat over taalontwikkeling van kinderen. Het wonder van de taalverwerving wordt ontrafeld door een aantal kinderen in verschillende ontwikkelingsstadia te volgen. Een van de vier afleveringen is geheel gewijd aan meertalige taalontwikkeling. Nog steeds uitstekend materiaal om te gebruiken bij bijeenkomsten over taalontwikkeling en meertaligheid. Vanwege de doorgaande vraag naar deze klassieker, hebben we afscheid genomen van de DVD.  Je kunt je toegangscode voor Oetsiekoetsie online hier bestellen.

En ook een Ingezonden brief van Ellen Rose Kampbell en Froukje Hoobroeckx die in de Volkskrant werd geplaatst die gaat over het feit dat op sommige scholen het nog steeds is verboden om een andere taal dan Nederlands of Engels te spreken. 

Zie ook de site www.meertalig.nl

Lees verder
Lezen met de Leessandwich. Een boek over leesonderwijs
31 maart 2021

De leessandwich is gemaakt om lezen boeiend te maken en leerlingen met meer interesse en meer resultaat te laten lezen. De leessandwich is er voor docenten Nederlands en docenten van vakken waarin teksten een rol spelen bij het leren. De achterliggende ideeën gelden voor alle leeftijden. De opdrachten zijn – toegespitst op de leeftijd – uitvoerbaar in primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). 
In het boek Lezen met de Leessandwich vindt u tekst en uitleg.

 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. Volle zinnen.

In zinnen. Volle zinnen.
De presentatie van mevrouw Q

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.