Inhoud

Ahmad en Mohamed: de tussenjaren

1 mei 2017

Samenvatting

'Zakken, zakken, kom maar, kom maar, naar voren, ja schiet, rechts in de hoek, heb je, lekkere actie Ahmad.'
Voetbalclub Koninklijke HFC speelt thuis tegen Knollendam. Ik sta langs de lijn om de Syrische tweeling Mohamed en Ahmad aan te moedigen. De negentienjarige jongens zitten ongeveer een jaar bij mij in de taalles en ik had beloofd een keer te komen kijken naar een voetbalwedstrijd. Hoog tijd, nu ze aan het einde van hun inburgeringstraject zijn gekomen. Sinds een paar maanden spelen ze als verdediger en keeper mee bij deze voetbalclub die op de rand van Heemstede en Haarlem ligt.

Zelfs in het veld verliezen de twee broers elkaar geen moment uit het oog en ze staan in de opstelling dicht bij elkaar. Op dinsdagavond trainen ze, op zondag de competitie. Hun teamgenoten hebben leeftijden van tussen de 17 en 22 jaar. Sommigen zitten nog op school: op het Stedelijk Gymnasium, de Vrije school, of het sancta Maria. Anderen studeren bouwkunde, medicijnen of fysiotherapie, en wonen doordeweeks in Amsterdam of Leiden, of wonen nog bij hun ouders. De haarcoupes van de jongens op het veld en het hoge gehalte geruite shawls, trenchcoats en bodywarmers van de ouders langs de lijn, laten me voor even in de waan dat ik naar een hockeywedstrijd sta te kijken.

Zelfs in het veld verliezen de twee broers elkaar geen moment uit het oog

Een toevoeging

'We hadden een keeper nodig en Mohamed is écht goed,' vertelt teamgenoot Daan me. 'Ook Ahmad is een toevoeging,' zegt hij, terwijl hij ondertussen Maurits, die met hem wisselt, een high-five geeft. Even ervoor vertelde Daan dat de groepsapp in het begin wel een probleem was. 'Het was moeilijk voor ze de belangrijke boodschappen te destilleren uit alle wirwar en ongein. Dan kwamen ze niet opdagen omdat ze: verzamelen 8.00 thuis hadden gemist...' Daan loste het voor ze op door belangrijke boodschappen via een privé whatsapp na te sturen. 'Mohamed en Ahmad waren er ook bij toen ik met het team mijn verjaardag in de kroeg vierde. Lekker bier drinken,' lacht Daan.
De meeste jongens hebben ook een rijbewijs en mogen de Mercedes, Renault Espace of Ford K van hun ouders lenen. Dat geldt natuurlijk niet voor Mohamed en Ahmad.

'We hadden een keeper nodig en Mohamed is écht goed,' vertelt teamgenoot Daan me

Bij de tweede helft gaat Shaïr, de broer van Ahmad en Mohamed vlaggen. Reber, een andere broer, komt langs met zijn vrouw en twee kinderen. Ik praat met hen, maar ook met de ouders van de andere teamgenoten. Ze vertellen dat het team volgend jaar waarschijnlijk wel uit elkaar gaat vallen omdat er ook een paar een tussenjaar gaan doen. 'Andere landen zien, levenservaring opdoen,' legt de moeder van Klaas uit. Ik moet er een beetje om lachen.

Tussenjaren

Nog niet zo lang geleden hadden Ahmad en Mohamed ook zo'n tussenjaar, of eigenlijk het meervoud daarvan. Eerst woonden ze in Aleppo, ze gingen naar school, speelden voetbal bij een club. Toen de oorlogsdreiging te groot werd, verlieten ze Aleppo en trokken naar een dorp vlakbij de Turkse grens. Er was geen elektriciteit en geen school maar verder hadden de jongens het goed. Daarna beleefden ze een tussenjaar in Istanbul waar ze Turks leerden, en hun eerste geld verdienden met strijken in een ritsfabriek. Beiden maakten er promotie: Mohamed als tolk en Ahmad als ritsenmaker achter zware machines. Ze bleven ook in Istanbul voetballen. In de avond huurden ze vaak met een man of twintig een voetbalveld voor drie euro per persoon. Daarna begonnen ze aan hun derde schoolloze tussenjaar. Ditmaal in het AZC in Ter Apel waaruit ze na acht maanden verhuisden naar de Molenwijk in Haarlem.

Daarna begonnen ze aan hun derde schoolloze tussenjaar. Ditmaal in het AZC in Ter Apel

Ineens krijg ik daar op het Heemsteedse voetbalveld een brok in mijn keel. Ik zie ze nog zo zitten die eerste dag op de taalschool. Leergierig, met glinsterende ogen, gel in de haren; de tussenjaren voorbij.
Als de financiering duidelijk is, kunnen ze beginnen met de Entree-Opleiding aan het Nova College. Ook zijn ze nog in afwachting van de uitnodiging voor hun portfolio gesprek. 'Het geeft niet. Wij hebben geleerd te wachten,' zegt Mohamed als ik hem ernaar vraag na afloop van de wedstrijd.

Koninklijke HFC won overigens van Knollendam met 5-3.

De column Uit de Les is met enige regelmaat te vinden op de site van Les en wordt afwisselend verzorgd door Maaike Gerritsen en Ignace Fermont, oud-redactielid van Les en nu Nt2-docent in Antwerpen in de Brusselse Rand (Zaventem) .

Print

© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam


De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:


Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912. Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).

No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.