Inhoud

Websites met oefenmateriaal voor anderstaligen

30 maart 2020

Samenvatting

Hieronder treft u een verzameling Vlaamse en Nederlandse sites aan (op alfabetische volgorde) waarmee de taalleerder online de Nederlandse taal kan oefenen; de oefeningen worden rechtstreeks op de computer gemaakt. De lijst pretendeert niet volledig te zijn. Een lijst met websites is altijd een momentopname. Websites verouderen, gaan uit de lucht, nieuwe websites worden gebouwd. De criteria voor deze lijst waren: 1. gratis toegankelijk, 2. speciaal gemaakt voor Nt2-leerders of hebben bewezen goed bruikbaar te zijn voor deze doelgroep, 3. ze zijn up-to-date en worden regelmatig onderhouden door (semi) professionals. Websites die alleen te benaderen zijn via betaling vindt u terug bij leermiddelen. In ons volgende nummer over 21e eeuwse vaardigheden zullen we nog meer aandacht besteden aan het leren van Nederlands via het web, onder meer met sites die helpen om woorden te leren.

Online oefenen

Op deze site staat uitleg over bijna alle grammaticale verschijnselen. De lijst is alfabetisch geordend. Er staan geen oefeningen op.

Niveau: A2 en B1

Nederlands leren door het bekijken van video's met ondertiteling (keuze uit Nederlands, Engels, Frans. Duits, Spaans, Portugees). Zo kun je je luistervaardigheden verbeteren, nieuwe woorden leren en krijg je informatie over Nederland.

Extra: je kunt een korte docentenhandleiding downloaden.

Niveau: A2 of 1F

Doelgroep: leerlingen op het niveau van primair onderwijs (zodra ze leren lezen), mensen met dyslexie, en leerlingen die een andere moedertaal hebben. Elke dag kun je een spellingstest doen. De spellingtest kun je ook op je mobiel of tablet doen.

Let op: niet speciaal voor Nederlands als tweede taal ontwikkeld.

Niveau: gericht op Nederlandssprekenden: 1F, 2F Aandacht voor allerlei spellingsproblemen. Elke dag kun je een spellingtest op drie niveaus doen.
Moeilijker dan beetje spellen (zie boven).
De spellingtest kun je ook op je mobiel of tablet doen.

Niveau: A1, A2

Op deze site, afkomstig van centrum Basiseducatie Brussel vind je oefeningen over het dagelijks leven: de winkel, de dokter, de trein.
De oefeningen worden geïllustreerd met duidelijke foto's en er is zowel luister- als leesmateriaal te vinden.

Op deze site staat een uitgebreide opdracht waarbij je kunt leren wat je moet zeggen tegen en schrijven aan de school als je kind ziek is. Met duidelijke instructie, foto, oefeningen en een filmpje.

www.cambiumned.nl Niveau: 1F, 2F, 3F

Website voor het vak Nederlands, ge

richt op Nederlandssprekenden. Uitleg over de theorie is via een aparte knop te benaderen. Veel oefenstof op het gebied van grammatica, spelling, stijl, woordenschat.

Niveau: A1, A2 en B1

De oefeningen op de site van Centrum Basis Educatie Hallen-Vilvoorde zijn opgedeeld in vijf modules.
Veel oefeningen met woordenschat en grammatica rondom thema's als het weer, wonen, afval.

Doelgroep: hoger opgeleiden

Niveau: A2 tot B2,

Op deze site staat een grammaticacursus met veel uitleg en grammaticaoefeningen met behulp van de Latijnse benamingen. Er zijn ook luisteroefeningen te vinden.

Let op: voertaal is Engels.

Niveau: A1, A2, B1, B2

Op deze site, gemaakt door het Centrum voor volwassenenonderwijs Encora, kun je allerlei uitspraakoefeningen doen. Denk aan onderscheiden van vocalen en aan oefeningen met woord- of zinsaccent.

Niveau: A2, B1

NeAnderTaal is een website van de Vlaamse Dienst voor Beroepsopleiding en Arbeidsbemiddeling met taaloefeningen voor wie Nederlands leert in functie van een beroep. Het materiaal maakt deel uit van intensieve Nt2-cursussen, maar het kan ook gebruikt worden als oefenbatterij voor iedereen die graag zelfstandig met Nederlands bezig is.

De meeste oefeningen kunnen ook zonder begeleiding gemaakt worden. Je kunt woorden leren uit specifieke domeinen zoals bouw, elektriciteit, verpleging. De site bevat ook oefeningen met uitspraak, dictee en grammatica.

Niveau: beginners A1

Je kan me wat bestaat uit vijftien modules voor beginners. De oefeningen zijn opgebouwd volgens de audio-lexicale aanpak. Dat betekent dat je een plaatje ziet en het woord of een hele zin hoort. Daarna volgen verschillende woordenschatoefeningen.

Extra: je kunt het materiaal ook downloaden en printen.

Niveau: A2, B1 en 1F, 2F, 3F

Deze site is niet speciaal gemaakt voor anderstaligen. Hier zijn veel online oefeningen te vinden op gebied van spelling en grammatica op niveau 5.

Extra: goede uitleg van de regels in het Nederlands.

Op deze site kun je woordenschatoefeningen doen aan de hand van foto's. Dagelijkse thema's zoals verkeer, straat, sport.

Niveau: A1, A2, B1, B2

BIS is het cursusmateriaal gemaakt voor het vroegere afstandsonderwijs van de Vlaamse overheid. Het materiaal kan gratis ingezet worden voor onderwijsdoeleinden en is gebundeld en opgenomen op het leermiddelenplatform van klascement. Op deze bissite kun je een taal (Nt2 in ons geval) aanvinken en dan vind je cursussen Nederlands als tweede taal op tien niveaus. Veel luisterdialogen en oefeningen voor alle taalvaardigheden.

De site biedt oefeningen Nederlands voor anderstaligen. Margoo is opgebouwd uit vier richtgraden/niveaus die telkens bestaan uit contexten (grote thema's) en subcontexten. Daarnaast krijg je ook nog oefeningen rond taalhandelingen en is er een beknopt woordenboek. Ter kennismaking zijn er een paar gratis oefeningen. Je hoeft hiervoor niet in te loggen.

Niveau: A1, A2, B1

NedBox is een nieuw initiatief van verschillende Vlaamse instellingen om Nederlands te oefenen op verschillende niveaus. Als uitgangspunt worden actuele tv-fragmenten en krantenartikelen gebruikt. Zie recensie op p. 72.

Niveau: alle

Op deze site kun je door middel van een test achterhalen op welk niveau je ongeveer zit.
Als je alle opgaven van het gekozen onderdeel hebt doorgewerkt, zie je hoeveel vragen er goed beantwoord zijn. Het daarmee corresponderende niveau is gebaseerd op de richtlijnen van het Europees ReferentieKader (ERK) en de taalniveaus 2F, 3F en 4F van de commissie-Meijerink.
Bevat veel vragen rondom spelling, grammatica en woordenschat.

Niveau: A1, A2, B1

Op deze website vind je informatie om Nederlands te leren. Nederlands leren lezen en schrijven, de Nederlandse grammatica en oefeningen Nederlands komen aan bod. Vaak word je doorverwezen naar andere sites. Er staan veel oefeningen op met betrekking tot lezen, spelling en uitspraak, maar er komen veel reclameboodschappen in beeld en de opdrachten zijn lastig te vinden.

Niveau: vanaf A2, B1

Op deze site staan onder andere woordenschatoefeningen, luisteroefeningen, grammatica, kruiswoordraadsels en taaloefeningen met liedjes.

Extra: Op deze site bestaat ook de mogelijkheid om Spaans, Frans en Engels te leren.

Niveau: A1, A2, B1 en B2

Op deze site vind je taaloefeningen rondom verschillende thema's en situaties. Er zijn leesteksten en woordenschatoefeningen, schrijfopdrachten en liedjes te vinden. Bij de oefeningen wordt een duidelijke instructie gegeven. Er zijn speciale oefeningen die voorbereiden op het inburgeringsexamen en op het Staatsexamen Nt2 programma I of II.
De site is onlangs geactualiseerd en van een nieuw jasje voorzien. Het materiaal wordt veel gebruikt in Nt2-land.

Extra: je kunt het materiaal ook

downloaden en printen.

Niveau: A1- tot A2, B1

Op deze site staan programma's die geschikt zijn voor Nt2- en Nt1leerders.
Op de site van oefenen.nl vindt u verschillende taalprogramma's zoals Taalklas en Taalklas+, met een waaier aan oefeningen, filmpjes, liedjes en Lees en Schrijf! met oefeningen voor laaggeletterden en het basisprogramma inburgering. Hiermee leer je tussen 1200-1500 woorden die horen bij het taalniveau A1.
Je leert alle woorden met ondersteuning van bijna 1800 foto's.
Al deze programma's worden veel gebruikt in het Nt2-onderwijs.
Cursisten kunnen zelf een licentie aanvragen. Scholen kunnen een (betaald) Professioneel Plus Account aanvragen.
Oefenen.nl is een onderdeel van www.etv.nl. Hierop is nog veel meer geschikt (visueel) lesmateriaal te vinden.

Extra: Via deze site kom je ook bij programma's waarbij je kunt oefenen met rekenen, computervaardigheden, taal bij opvoeding en werk.

Niveau: A2, B1

Een initiatief van de provincie Vlaams Brabant waarbij de anderstalige gestimuleerd wordt om Nederlands te praten in winkels en dienstencentra. Je kunt een online woordenschatquiz doen en je hebt de mogelijkheid om pictogrammenboekjes te downloaden waarmee je het Nederlands beter kunt oefenen.

Niveau: A1, A2, B1

Op deze site van Stichting Basiseducatie Antwerpen tref je verschillende lessen woordenschat en grammatica aan die zelfstandig gemaakt kunnen worden.

HET GENOOTSCHAP ONZE TAAL is een vereniging voor taalliefhebbers.
Naast een eigen tijdschrift heeft het Genootschap een eigen Taaladviesdienst, die vragen over de Nederlandse taal beantwoordt.
Onder andere de 25 populairste taaladviezen heeft Onze Taal op een rijtje gezet: https://onzetaal.nl/taaladvies/populair
www.stationnederlands.nl

Niveau: A1, A2

De (luister)oefeningen op deze website zijn gemaakt door het ITTA voor de Stichting Edusom, Educatieve Samenwerkende Omroepen van Migranten. Met dit programma oefen je met gesprekken uit het dagelijks leven. Je oefent ook met zinnen en met woorden. Er zijn dertig lessen. Iedere les heeft dertig oefeningen. Er zijn opstartlessen en beginnerslessen.

www.studiebazaar.be
Een speciale site voor hbo of universiteitsstudenten met een andere moedertaal

Niveau: B1, B2

Oefeningen op gebied van grammatica, woordenschat, vakterminologie en uitspraak.

Extra: studietips over het maken van aantekeningen en schrijven van papers.

Taalblad.be is een e-zine met dagelijkse actualiteit, geschreven in het Nederlands, maar voor anderstaligen. Naast nieuwsberichten in duidelijke taal, zijn er ook veel oefeningen te vinden, met name op het gebied van grammatica.

Bij de leesteksten is een selectie gemaakt van woorden waaraan een pop-up ('de taalbladbox') is verbonden, met lexicografische informatie over het woord (woordsoort, verbuiging, synoniem) én een vertaling in het Frans en in het Engels.

Doelgroep: hoger opgeleiden

Niveau: A1/A2 en B1 en B2

Let op: de uitleg is in het Engels.

Op deze site staat een gratis online taalcursus. Veel plaatjes, oefeningen, informatie over de Nederlandse taal, schrijftips, uitleg over de spelling en een woordenboek.

Niveau: gevorderden, niet specifiek voor Nt2-leerders De site geeft antwoord op vragen over taal- of spelfouten, maar ook over zinsbouw. Ook kun je hier nagaan of een woord of een uitdrukking gangbaar is in het gehele taalgebied.

Speciaal voor inburgeraars

Kijk voor de actuele informatie altijd op de officiële site van de overheid: www.inburgeren.nl

Niveau: A2

Hier staan de officiële oefenexamens en oefenvragen.

http://adappel.nl/lesmateriaal/

Niveau: A1/A2

Op deze site staat veel les- en oefenmateriaal ter voorbereiding op het Basisexamen inburgering (inburgering buitenland). Er is materiaal dat voorbereidt op de toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen (GBL), op Spreken en ook links naar oefeningen en uitleg over KNS-basisexamen (buitenland). Daarnaast zijn er ook veel oefeningen te vinden voor het inburgeringsexamen. Zie ook de info bij www.oefenen.nl

Niveau: A1/A2 en hoger

Dit is een verzamelsite van allerhande lesmateriaal rondom inburgering. Bevat veel links die zijn geordend volgens de indeling van het oude inburgeringsexamen. Inburgeraars konden dit examen doen tot 1 januari 2015. Ook is er informatie over het nieuwe inburgeringsexamen te vinden. De site wordt bijgehouden door Wietske Anema.

www.naarnederland.nl

Niveau:A1/A2

Naar Nederland is het officiële zelfstudiepakket ter voorbereiding op het basisexamen inburgering in het buitenland. Bij deze methode hoort een site die is bedoeld voor mensen die zich hierop willen voorbereiden Hier kun je de methode Naar Nederland bestellen. Bij dit boek hoort een digitale component. Na registratie krijg je gratis toegang tot de elearning en kun je het pakket downloaden.

Speciaal voor ANt2-cursisten

In het materialen overzicht Alfabetisering Nederlands als Tweede Taal (pagina 41) is over sommige sites meer uitleg te vinden.

Deze website hoort bij de methode Alfaschrift en AAP van uitgeverij Boom.

Niveau: A1

Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden Nt2 voor analfabete beginners. Het omvat twaalf videolessen. Het hart van het programma vormen de TPR opdrachten. Zo worden eerst 200 veelvoorkomende woorden en zinnetjes aangeleerd. Het is gemaakt door docenten van het Alfa-College in Groningen.

Extra: handleiding en transcripten kunnen worden gedownload.

De site van Janique Vanderstocken waar onder andere De week van Karla is terug te vinden maar ook de structuurmethode Zwart op Wit en veel tips met betrekking tot alfabetiseren.

Dit digitale alfabetiseringsmateriaal is ontworpen in het kader van een onderzoek van het Lifelong Learning programma (Grundtvig). De onderzoekers hebben materiaal ontwikkeld waarbij alfaleerders leren om met behulp van beeld, audio en verschillende sleepoefeningen de alfabetische code te kraken. Geschikt voor zelfstudie.

Doelgroep: taalleerders met weinig of geen vooropleiding,

Niveau:A1

U kunt 't ook is een lessenserie van etv.nl waarmee mensen thuis voor de televisie Nederlands kunnen leren. Kijkers leren gesprekken voeren over winkelen, werk vinden en naar school gaan. Alle afleveringen zijn steeds uit dezelfde onderdelen opgebouwd.

Niveau: A1,A2

Praatwijzer bestaat uit twaalf afleveringen en bereidt anderstaligen voor op participatie in de Nederlandse samenleving. U ziet hoe er gesproken en gehandeld wordt in veel voorkomende praktijksituaties.

Niveau:beginners

De animatie op deze site laat zien hoe je alle letters van het alfabet moet schrijven. Als je met de muis op een letter gaat staan zie je hoe je de letter kunt schrijven.

Niveau: beginners

Hier vindt u het digitale leesplankje dat hoort bij Lees en Schrijf! Met het leesplankje leer en oefen je Nederlandse klanken, letters en woorden. Je kunt ook een speciaal memoryspel over beelden en woorden spelen.

www.taalplek.nl/index.htm

Taalplek.nl is een website met oefeningen en spelletjes voor alfacursisten. Het zijn oefeningen met klankzuivere woorden.

Speciale vaardigheden

Niveau: beginners

Op deze site kun je oefeningen vinden om te leren klokkijken, zowel digitaal als analoog. Door een sprekende klok ook geschikt voor alfaleerders.

Niveau:beginners

Ook op deze site zijn er talrijke oefeningen waarmee het klokkijken kan worden geoefend.

Niveau: beginners

Op deze site staan een digitale en analoge klok naast elkaar. Met de muis kun je de wijzers verzetten.

Doelgroep: onder meer voor mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden. Op een eenvoudige manier worden zaken uitgelegd zoals het gebruik van internet, gebruik van een OV-chipkaart en online bankieren. Een en ander wordt uitgelegd met een animatie en ondersteund door mondelinge uitleg.

Materiaal delen

Er komen steeds meer sites bij waarop materialen met elkaar gedeeld worden onder het motto voor en door docenten. Hieronder een paar veel gebruikte voorbeelden.

Niveau: alle

KlasCement is het gratis platform waar leerkrachten elkaar inspireren door materiaal te delen, voor leerlingen van alle leeftijden.
Tienduizenden leermiddelen kun je gemakkelijk doorzoeken op onderwerp, vak of onderwijsniveau.
Veel Nt2- en ANt2-materiaal is beschikbaar via de zoekfunctie.

Niveau: alle

NT2 Idee is een platform waar docenten snel aan goed lesmateriaal kunnen komen en hun eigen lesmateriaal aan kunnen bieden. Het brengt kennis, creativiteit en deskundigheid op een overzichtelijke manier samen. Alle lessen waar je na registratie gebruik van kunt maken zijn gratis te downloaden.
Aan de registratie zijn wel kosten verbonden.

Deze site is een initiatief van het SLO en Stichting kennisnet. De bedoeling is om lesmateriaal met collega-docenten te delen. Door te delen verschijnt het lesmateriaal in de zoekresultaten en kunnen anderen gebruikmaken van het materiaal.
Op Kennisnet is nog meer te vinden. Kijk op www.kennisnet.nl/ diensten-voor-de-klas/

Lesmateriaal dat je kunt downloaden en printen

Ook hebben we sites genoteerd vanwaar je materiaal kunt downloaden. Je kunt er mee werken op papier als je het materiaal eenmaal hebt geprint.

Niveau: A2, B1

Deze site, onderhouden door een Nt2-docent, bevat veel oefeningen en uitleg. De meeste documenten kun je downloaden. Ook vind je tips hoe je het leren van het Nederlands kunt aanpakken.

Extra: Veel aandacht voor het leren van 'het-woorden'.

Niveau: A1, A2

Hier kunt u oefeningen op alle niveaus vinden met betrekking tot spelling, taal en begrijpend lezen. De werkbladen van de leerspellen kunnen worden geprint. Zoals de dominospellen met tegenstellingen, kwartetspellen, klokkijken en memory met o.a. hoeveelheidsbegrippen en keukenspullen. U kunt ook uw eigen ontwerp maken van deze spellen. www.juf-hannah.nl/leerspelletjes.html

Let op: De site is gemaakt voor leerkrachten basisonderwijs. Er zijn ook materialen te vinden over zaakvakken zoals topografie, geschiedenis, verkeersborden e.d.

Zie materialenoverzicht alfabetisering (pag.41) en de recensie op pag. 44.

Print PDF

© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam


De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:


Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912. Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).

No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.