Inhoud

Linn

Uit de les 3
6 april 2016

Samenvatting

Ineens zat ze daar: Linn. Ik dacht eerst dat ze een nieuwe stagiaire op de taalschool was. Type onverzorgd, kwetsbaar, zoals zovelen onder ons vastgelopen in de mallemolen van het hedendaagse hectische leven. Vrijwilligster/stagiaire zijn voor anderstaligen op een kleine taalschool klinkt dan als een goede opstart voor een hernieuwde duik in het werkende bestaan. Ik zag alweer een hoop extra werk boven mijn hoofd hangen in plaats van de bedoelde meerwaarde die een extra kracht natuurlijk ook kan hebben.

Linn keek meer dan onzeker uit haar ogen, waterig, alsof ze ieder moment in huilen kon uitbarsten. Haar haarkleur was een mix van bruin en blond geverfde strepen en ze droeg een staartje terwijl het haar daar eigenlijk te kort voor was. Ze was als Canadese inderdaad vastgelopen. Maar niet in de Nederlandse maatschappij, maar op een andere taalschool waar ze steeds zinnen moest overschrijven waar ze niets van begreep. Later tijdens de les bleek dat ze niet eens wist wat het verschil was tussen 'ik' en 'jij'. Gelukkig had een collega haar een tekening met twee poppetjes erop gegeven. Ze klampte zich aan de tekening vast zoals ze als mormoonse ook deed aan de bijbel.

Op televisie

Een week later vertelde ze dat ze uit Canada gevlucht was voor haar gewelddadige man. In Nederland had ze opnieuw de liefde gevonden. Haar Nederlandse man zorgde heel goed voor haar, ze klonk alsof ze het zelf niet kon geloven. Ze had veel verdriet want haar zoon, die zo te horen ook niet altijd even lief voor zijn moeder was, wilde bij zijn vader in Canada blijven. 'Ik kom in januari op televisie', voegde ze trots aan haar relaas toe. 'O, wat leuk, in welk programma?' vroeg ik terwijl ik dacht aan Robert ten Brinks 'All you need is love' of aan een reclamespotje waar ze als figurant op de achtergrond een soepblik moest openen: iedereen wil tegenwoordig tenslotte maar op tv.
'Bij Holland's got talent.' antwoordde Linn trots.
'Goed zeg: wat is je talent dan?'
'Canadian Idols nummer vier.' Ze duwde me haar telefoon met een filmpje van een Canadian Idols liveshow onder de neus. Enkele cursisten keken verstoord op. Het geluid van haar telefoon was niet zo goed. Ik kon haar stem temidden van het gekraak nauwelijks horen.
'Geweldig,' zei ik; 'Canadian Idols nummer vier: dat word je natuurlijk niet zomaar.'

Linn vertelde ook nog dat ze haar hele levensverhaal bij de Holland's got talent selectieredactie uit de doeken had gedaan. Ik begreep die mensen daar wel; ze kon met haar verhaal en uitstraling een kijkcijfercanon zijn. En als Linn inderdaad zo'n goede stem had, kwam ze in de boeken als de Nederlandse Susan Boyle.

Nog even niet

Deze week liet ze mij een brief lezen. Ze komt voorlopig toch niet op televisie. De programmaleiding kan nog geen keuze maken voor de definitieve kandidaatstelling. Wegens het overweldigende aantal talenten van dit jaar moet ze nog even op antwoord wachten. Stiekem ben ik een beetje blij. Linn's leven lijkt eindelijk in rustiger vaarwater. Wat moet zo'n lieve, kwetsbare vrouw in de Nederlandse BN'ers jungle? We weten allemaal hoe het Susan Boyle in Engeland verging. Uitstel is afstel. Ik hoop het maar.

De naam Linn is vanwege privacy redenen gefingeerd.

Print

© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam


De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:


Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912. Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).

No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.