Inhoud
In debat 2: Portfolio Nt2 in de Wet Inburgering
Samenvatting
Een tweede debat op het Les-congres betrof de plaats van een portfolio in de Wet Inburgering. Binnen de huidige inburgeringswet moeten Nt2-leerders een portfolio aanleggen. Dat portfolio dient dan als praktijkdeel van het inburgerings-examen of - in combinatie met drie assessments - als onderdeel daarvan. De in de inburgeringswet voorgeschreven vorm van een portfolio lijkt nogal ver af te staan van het Portfolio Nt2 (BveRaad 2003). Uitgangspunt van het Europese taalportfolio is immers de autonomie van de leerders die zelf bepalen wat ze willen leren en welke bewijzen ze willen verzamelen. Dat lijkt nogal op gespannen voet te staan met de huidige inburgeringswet waar gewerkt wordt aan een duidelijk omlijnd profiel en waar precies omschreven is welke bewijzen geldig zijn en welke allemaal niet. De tijd leek dan ook rijp voor een stevig debat over de plaats van het portfolio in de WI.
Hoe zijn die uitgangspunten in te passen in de context van de in de WI voorgeschreven praktijksituaties, verplichte vormen van bewijs en onafhankelijke beoordeling? Margreet van Wijk (ROC Landstede) en Anne Kerkhoff (Fontys Hogescholen), organisatoren van het debat, zien mogelijkheden en gaan daarover met de aanwezigen in debat. Een volle zaal vol mondige geïnteresseerden leidt vaak tot een geanimeerde discussie, zo ook tijdens dit debat.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER