Op de conferentie zullen in twee rondes gerenommeerde schrijfdidactici workshops geven. U krijgt tips en werkvormen aangereikt waarmee u meteen de volgende dag aan de slag kunt met uw cursisten.

Ook krijgt u informatie over de resultaten van de vorige edities en de gang van zaken bij de schrijfwedstrijd van 2015-2016. 
Over de workshops vindt u meer informatie op de site schrijfprijsnt2.org.


Om 12.30 uur ontvangen we u graag met koffie, thee en een broodje. Daarna is er een kort plenair deel waarin we ingaan op de resultaten van de vorige edities en we de spelregels van de wedstrijd toelichten. Dan zijn er twee rondes workshops. Tussendoor en daarna kunnen we elkaar verder ontmoeten met een drankje. De conferentie vindt plaats bij Engels Zalencentrum vlakbij het Centraalstation in Rotterdam.

 

Workshops
In deworkshops gaat het over de didactiek van creatief schrijven. Hoe zetten we cursisten  aan om hun gedachten en emoties op papier te zetten. Hoe dagen we ze uit. Hoe enthousiasmeren we ze om hun vaak nog beperkte schrijfvaardigheid toch te durven gebruiken. Hoe geef je ze houvast en zelfvertrouwen? Welke werkvormen zijn spannend en inspirerend. Op de site schrijfprijsnt2.org vindt u meer informatie over de workshops.

 

De workshops worden verzorgd door gerenommeerde docenten en schrijvers uit Vlaanderen en Nederland., met een warm hart voor de schrijfdidactiek met een bekendere of heel nieuwe invalshoek.

Helemaal nieuw is de workshop over het schrijfaanbod in Succes!, een nieuwe methode voor laaggeletterden die net op de markt is, verzorgd door Carola van de Voort van de Vrije Universiteit en Wim Matthijsse van de stichting Lezen en Schrijven.

Kaatje Dalderop en Willemijn Stockmann van Melkwegplus verzorgen een programma voor docenten in de AlfaNt2 stroom. 
Hoe het  schrijven gestuurd kan worden door het literair lezen op niveau horen we van Ilona Plichard van Wablieft, dat boeken uitgeeft op verschillende leesniveaus.

Marijke Ariëtta Bakker, docente creatief schrijven, spitst zich, net als vorig jaar, toe op werkvormen die het mooiste in de schrijver wakker maken. En ook Xavier Roelands gaat u als schrijver inspireren.

Anja Valk, één van de auteurs van van Actief met Taal beantwoordt de vraag of de schrijfopdrachten in een methode volstaan om vorm, inhoud en plezier in het schrijven goed bij elkaar te krijgen.

Marit Trioen (onder meer Stichting Lezen) en Kathleen Collijs, onder meer werkzaam voor Centrum Taal en Onderwijs Leuven, werken in de isk/okan-stroom en belichten werkvormen die speciaal geschikt zijn voor deze leeftijdsgroep, die meestal nog maar heel weinig taal tot zijn beschikking heeft. 

Van ABC-boek tot lijstjesmanie, van dromendagboek tot fotostrip.

Hieke van Til van de Stichting Taalvorming ondersteunt scholen en docenten bij het vormgeven van taalonderwijs, ook als het over schrijven gaat! In haar workshop leert u meer over de Taalronde. Eigen ervaringen van de cursisten zijn hierbij het uitgangspunt en de taalronde is het middel. 

Deelnemen aan de conferentie kost €25,-. U kunt vanaf nu inschrijven via onze site schrijfprijsnt2.org.

 

De wedstrijd

Het motto voor deze editie van de schrijfprijs is: Ontmoeten. Hoe mijn wereld veranderde.....

In vergelijking met de eerdere edities van de schrijfprijs hebben we een beetje gesleuteld aan de categorieën voor het inzenden van de schrijfproducten.

 

Categorieën teksten

De grootste verandering is dat we de schrijfproducten van isk/okan-leerlingen direct onder zullen brengen in de niveaugroepen Alfa, niveau A en niveau B. In de beoordelingsprocedure konden we de vorige keer namelijk niet goed uit de voeten met de grote verschillen in niveau binnen deze categorie. We doen het nu als volgt: De begeleidende isk/okan docenten geven aan op welk niveau de schrijver zijn of haar tekst instuurt.

 

Docentpanels en Jury

De drie docentpanels die de teksten beoordelen bestaan uit 3 docenten en een lid van de voorbereidingsgroep van Les. Een panel bestaat uit een docent uit Vlaanderen, één uit Nederland en één afkomstig uit het isk/okan-werkveld. Zij kiezen uit de inzendingen samen de 13 teksten die genomineerd worden om voor te leggen aan de jury. Daarvan zijn tenminste drie teksten afkomstig uit de isk/okan-categorie. Zo komen we op 39 genomineerde teksten. Omdat we onze tienerschrijvers persé niet kwijt willen in de wedstrijd, worden hun teksten door de jury ook nog apart beoordeeld voor een prijs in hun eigen categorie. Dus: drie niveaugroepen, maar vier prijzen.

De samenstelling van de Jury is nog niet helemaal rond, maar de voorzitter is wel al bekend: we zijn er trots op dat een veelzijdige schrijver als Joke van Leeuwen met enthousiasme mee wil doen!


De sponsoren

We hebben heel wat organisaties in Nederland en Vlaanderen benaderd om bij te dragen aan de organisatie van de SchrijfprijsNt2 en dat is ook nu weer goed gelukt! De Stichting Lezen en Schrijven, de Taalunie, Uitgeverij Boom, het Huis van het Nederlands Antwerpen, het Algemeen Nederlands Verbond, Wablieft en de Stichting Les maken deze editie van de SchrijfprijsNt2 mogelijk. Fantastisch!!

We hopen u te Ontmoeten op de tweede oktober!

 

Oeverloos

In de tweede editie van de SchrijfprijsNt2 deed ook Yamer Indira uit Venezuela mee. Ze woont sinds 2010 in Berchem België. Ze stuurde haar genomineerde tekst in op niveau B. Ze won niet. Hieronder haar gedicht.

 

Oeverloos

 

Door mijn raam

zie ik mooie gebouwen

ze kleden het verleden aan

in elegant kostuum.

 

De hemel is grijs

maar de vogels zingen

ik blijf niet thuis

spring op de tram.

 

Hier op deze magische plaats

dwalen mijn ogen over de Schelde

mijn gezicht een reflectie

op haar kalm, donker water.

 

Zo zijn we bondgenoten

navigeren we samen

naar Orinoco-Venezuela

voor een nostalgische tocht

 

Mijn stad is heel groot

nee, ze is zelfs immens

ik hou van mijn stad

want ze heeft geen grens.

 

Yamer Indira