Nieuwe eindtermen voor het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)
Vanaf 1 juli 2025 gelden er nieuwe eindtermen voor het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM). Bij de nieuwe eindtermen ligt de focus minder op gedragsregels en meer op feitelijke kennis. Wat betekent dat voor inburgeraars en docenten? Uitgeverij Boom/Coutinho zette de belangrijkste veranderingen op een rij.
Waarom nieuwe eindtermen voor KNM?
De vernieuwing is onderdeel van een bredere actualisering van het inburgeringsstelsel. Sinds 2021 is gewerkt aan eindtermen die beter aansluiten bij de Nederlandse samenleving van nu. Denk aan thema’s als digitalisering, maatschappelijke participatie en gelijke rechten. De herziene eindtermen zijn officieel gepubliceerd op 16 mei 2024 en gelden vanaf 1 juli 2025.
Wat verandert er in het KNM-examen vanaf 2025?
Waar het oude KNM-examen vaak draaide om wat je 'hoort te doen' in Nederland, ligt de nadruk nu op het begrijpen van hoe de samenleving werkt. Dus niet: je moet iemand feliciteren met een verjaardag, maar: je weet dát feliciteren een gebruik is in Nederland. Die verschuiving maakt het examen minder gericht op gedrag en meer op inzicht.
Praktische thema’s in het KNM-examen 2025
De nieuwe eindtermen zijn opgebouwd rond vier herkenbare praktijksituaties: werk, wonen, contact met instanties en burgerschap. Binnen die situaties komen acht thema’s aan bod, waaronder gezondheid, onderwijs, werk, en staatsinrichting. Die combinatie zorgt ervoor dat de leerstof beter aansluit op het dagelijks leven van inburgeraars.
Nieuwe KNM-examenonderwerpen: Holocaust, DigiD en gezondheidszorg
Een aantal inhoudelijke thema’s is nieuw toegevoegd. Zo is kennis over de Holocaust en het herkennen van antisemitisme nu expliciet onderdeel van het examen. Ook wordt benadrukt dat in Nederland de wet boven religieuze of culturele regels staat. Verder is het recht op zelfbeschikking van vrouwen opgenomen: een belangrijk uitgangspunt binnen de Nederlandse rechtsstaat.
Naast deze onderwerpen is er ook aandacht voor praktische kennis die niet direct onder burgerschap valt, maar wél belangrijk is in het dagelijks leven. Zo komen digitale basisvaardigheden aan bod, zoals weten wat DigiD is, hoe je veilig inlogt op overheidswebsites en waarom privacy belangrijk is.
Ook binnen de gezondheidszorg zijn er nieuwe elementen toegevoegd. Cursisten leren bijvoorbeeld wat de rol is van een praktijkondersteuner bij de huisarts (POH), en in welke situaties je daarmee contact kunt opnemen. Dat soort kennis helpt inburgeraars om beter hun weg te vinden binnen het Nederlandse zorgsysteem.
Wat betekenen de nieuwe KNM-eindtermen voor cursisten en docenten?
Voor cursisten verandert vooral de inhoud van het examen: de vragen gaan meer over kennis en minder over gewenst gedrag. Voor docenten betekent het dat ze hun lessen en oefenmateriaal moeten afstemmen op de vernieuwde eindtermen. Gelukkig zijn er inmiddels aangepaste oefenexamens beschikbaar via DUO en werken uitgevers aan geactualiseerde leermiddelen.
Deze tekst is overgenomen van de site van uitgeverij Boom of de site van inburgeren.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEEREnkel glas
Les wil graag ruimte maken voor columnisten die willen schrijven over hun ervaringen in de NT2-praktijk. Niet voor niets staat de oproep om voor Les te schrijven op LesOnline. Deze keer een column van ISK-docent Jaleena Hoogstraaten. Zij herkent de route van haar NT2-cursisten.
Lees verder