Waarom rekenen?

Alle betrokkenen bij het onderwijs aan alfacursisten zijn ervan doordrongen dat lezen en schrijven belangrijke vaardigheden zijn, en dat mensen die geen toegang hebben tot geschreven taal moeite zullen hebben om mee te doen in de maatschappij, als burger, als ouder, als werknemer, etc.

Aan rekenen worden vaak aanmerkelijk minder gedachten gespendeerd, en toch kunnen we ook niet zonder rekenvaardigheid. Boodschappen doen, eten koken, klussen, de huur betalen, reizen met de bus of met de trein, een afspraak nakomen: het kan niet zonder enig idee van de betekenis van getallen, prijzen, tijd, afstanden, hoeveelheden.

 

Voor wie?

Belangrijke uitgangspunten van Melkweg zijn:

-              De boekjes zijn functioneel: ze gaan uit van situaties in het dagelijks leven;

-              De boekjes zijn volwassen: ze gaan uit van de rollen en taken van volwassen leerders;

-              De boekjes zijn uitdagend: ‘Bijna moeilijk’, noemde een cursist ze eens.

-              Het materiaal is zelfsturend: instructies zijn gericht aan de leerder, een vaste opbouw en gebruik van picto’s dragen bij aan het begrip van de taken. Leerders die gewend zijn aan het materiaal, kunnen er zelfstandig, individueel of in groepjes mee werken. Sleutels stellen leerders in staat hun antwoorden zelf na te kijken.

 

Welk niveau?

Wat mensen in het onderwijs zouden moeten leren op het gebied van taal en rekenen,  is sinds enkele jaren vastgelegd in de Standaarden en Eindtermen Taal en Rekenen (Expertgroep Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen,2008). Deze niveaus zijn ontwikkeld om het primair onderwijs, secondair onderwijs, beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs te stroomlijnen. Aan het eind van het primair onderwijs worden kinderen verondersteld het niveau 1F bereikt te hebben voor zowel taal- als rekenvaardigheid. Het niveau 2F is het niveau dat mensen nodig hebben om taal- en rekentaken in het dagelijks leven te kunnen uitvoeren.

Voor volwassenen die geen jeugdonderwijs hebben gevolgd, of die wel onderwijs hebben gevolgd maar daarvan niet erg hebben geprofiteerd, is de weg naar het niveau 2F, of zelfs die naar 1F, een lange weg. Daarom is in 2012 door CINOP voor het volwassenenonderwijs nog een extra niveau geformuleerd: het Instroomniveau

In de boekjes Melkweg Rekenen wordt gewerkt aan de doelen van het Instroomniveau. Omdat het instroomniveau voor veel alfacursisten nog steeds een hele uitdaging kan vormen, is de leerstof overwegend ‘aan de onderkant’ van het niveau.  De gebruikers leren rekenen met kleinere getallen, met ronde getallen, in kleinere stappen en met veel visuele ondersteuning.

Op dit moment zijn er vijf rekenboekjes gepubliceerd. U kunt ze vinden op melkwegplus.nl en dan klikken op boekjes. Nadat u bent ingelogd kunt u ze gratis downloaden.