UAF-Award 2024 uitgereikt
Op 18 december maakte Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF bekend dat de UAF-Award 2024 is gewonnen door Tadele Alemu (37 jaar), die in 2017 Ethiopië ontvluchtte. Hij ontvangt de publieksprijs vanwege zijn uitzonderlijke studie- en werkprestaties én zijn maatschappelijke betrokkenheid. Als wetenschapper aan Wageningen University &Research draagt hij bij aan de duurzame voedseltransitie.
Tadele Alemu vluchtte vanwege het regime in Ethiopië, waar hij zijn master afrondde en als docent aan de universiteit werkte. Eenmaal in Nederland moest hij helemaal opnieuw beginnen. Ondanks de vele obstakels die hij onderweg tegenkwam, behaalde hij binnen twee jaar zijn masterdiploma. Momenteel werkt hij aan een promotieonderzoek aan Wageningen University & Research, waar hij zich richt op het duurzaam extraheren van eiwitten uit erwten voor vleesvervangers. Alemu woont met zijn vrouw en kind in Amsterdam.
‘Ik ben enorm dankbaar voor deze prijs’, zei Alemu bij de uitreiking. “Het is een erkenning voor mijn werk en ook een symbool van hoop voor alle vluchtelingen die proberen hun weg te vinden in een nieuwe samenleving. Mijn onderzoek draait om de toekomst van duurzaam voedsel. In Ethiopië gaat het om voedselzekerheid, terwijl het hier in Nederland over duurzaamheid gaat. Ik geloof in 'sustainable food' en wil graag bijdragen aan een betere toekomst.’
Er waren vier vluchtelingen genomineerd voor deze ode aan het talent, de kennis en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen.
De drie andere genomineerden waren: Braaha Horani, gevlucht uit Syrië, studeert geneeskunde, en wil zich specialiseren als oogarts. Homa Golestani, gevlucht uit Afghanistan, studeert International Law, Master Internationaal en Europees Recht, Master Criminologie en wil zich inzetten voor vrouwenrechten. Majd Shahoud, gevlucht uit Syrië, studeerde Bouwkunde en droomt van zijn eigen architectenbureau.
Elk jaar begeleidt Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF meer dan 3.200 vluchtelingen, waaruit tientallen kandidaten worden voorgedragen voor de prijs. Dit jaar werden vier genomineerden geselecteerd die uitblinken door hun studie- en werkprestaties én hun maatschappelijke betrokkenheid.
Soraya
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdshrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER